Πέμπτη 7 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Δημοσκόπηση REPORTER: Πάει με 1000 ο Χριστοδουλίδης, δείχνουν όμως νικητή Αβέρωφ

Μιχάλης Πολυδώρου, Μικαέλα Λοΐζου  06/03/2022 06:54
Δημοσκόπηση REPORTER: Πάει με 1000 ο Χριστοδουλίδης, δείχνουν όμως νικητή Αβέρωφ

Δημοσκόπηση REPORTER: Πάει με 1000 ο Χριστοδουλίδης, δείχνουν όμως νικητή Αβέρωφ

Μιχάλης Πολυδώρου, Μικαέλα Λοΐζου  06/03/2022 06:54

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Ένα χρόνο πριν από την πραγματοποίησή τους και χωρίς να έχει αποκρυσταλλωθεί το σκηνικό αναφορικά με τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τελικά τον προεδρικό θώκο, ένα όνομα φαίνεται να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους. 

Παρά το γεγονός πως τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν αυτή τη στιγμή καταλήξει ως προς τον τρόπο που θα κινηθούν και δεν βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης προεκλογικής δραστηριότητας, οι πολίτες φαίνεται ήδη να ασχολούνται αρκετά με τις Προεδρικές Εκλογές, με την συντριπτική πλειοψηφία να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για τη διαδικασία. Το 66%, μάλιστα, αναφέρει ότι οι Προεδρικές τους ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, ενώ μόλις 6% δηλώνει μηδενικό ενδιαφέρον. Σε αρκετό βαθμό ενδιαφέρεται το 20% και σε μικρό βαθμό το 8%.

4156190851524878 image

Το υψηλό, για την εποχή, ενδιαφέρον, ενδεχομένως να αποδίδεται στην ασάφεια που επικρατεί ως προς τα πιθανά αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, καθώς και στον συνωστισμό υποψηφίων και δυνητικών υποψηφίων που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ανεξαρτήτως, πάντως, της κατάληξης, οι περισσότεροι Κύπριοι προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες. Με δεδομένο πως οι Προεδρικές Εκλογές καταγράφουν παραδοσιακά χαμηλότερα ποσοστά αποχής από άλλες εκλογικές διαδικασίες, μόλις το 6% δηλώνει ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα ψηφίσει. Το 66% αποφάσισε ότι σίγουρα θα ψηφίσει και το 26% αναφέρει ότι μάλλον θα προσέλθει στις κάλπες.

4156191226702473 image

Αν είχαμε, πάντως, εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, ξεκάθαρος νικητής θα ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο να δίνουν μάχη για το ποιος εκ των δύο θα βρισκόταν απέναντί του στον δεύτερο γύρο. Τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, μάλιστα, χωρίζει, αυτή τη στιγμή, μία εντυπωσιακή ψαλίδα από τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος και του μεγαλύτερου κόμματος του Κέντρου, με 25 και 27 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκρίνουν δύο υποψηφίους οι ΔΗΚΟϊκοί, από συμπληγάδες η συνεργασία με ΑΚΕΛ

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει την πρωτιά με 36%, έναντι 11% του προέδρου και υποψηφίου του ΔΗΣΥ και 9% του προέδρου και πιθανού υποψηφίου του ΔΗΚΟ. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ο τέως Υπουργός Εξωτερικών είναι πάρα πολύ υψηλό, δεδομένου ότι ακόμη δεν είναι επίσημα υποψήφιος, δεν έχει παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις του, και δεν αντλεί υποστήριξη από καμία πολιτική δύναμη στην παρούσα φάση. Αντιθέτως είναι ενδεικτικό της ικανότητας του κ. Χριστοδουλίδη να διεισδύει σε διάφορους πολιτικούς χώρους και, κατ’ επέκταση, να εκφράζει ψηφοφόρους πέραν της Δεξιάς, από την οποία προέρχεται πολιτικά.

4156191654919728 image

Στην αντίπερα όχθη, χαμηλό είναι το ποσοστό που καταγράφει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δεδομένου ότι ένα χρόνο πριν από τις Προεδρικές δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε το 11%, ποσοστό που είναι το λιγότερο από το μισό του 27,77%, που εξασφάλισε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, υπό τη δική του ηγεσία, το 2021. Δεδομένου ότι ο κ. Νεοφύτου δεν έχει, ακόμη, συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του δικού του κόμματος, καθίσταται κατανοητό ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου τους επόμενους μήνες, όμως παραμένει άγνωστο κατά πόσον αν μπορεί να εισπράξει επίσημη υποστήριξη ή διαρροές από άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεδομένης της κυρίαρχης τάσης για αντιπολιτευτικές συμμαχίες.

4156192152712537 image

Σε ό,τι αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ δεν φαίνεται να παρουσιάζει τεράστια απόκλιση από το 11,29% που εξασφάλισε το ΔΗΚΟ στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021, το ποσοστό που καταγράφει στην δημοσκόπηση του REPORTER σαφώς και δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που έχει μια πιθανή συνεργασία του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ ή με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα. Ενδεχομένως η εικόνα αυτή να αλλάξει άρδην, εάν τελικά είναι υποψήφιος μιας τέτοιας συνεργασίας.

Το ΑΚΕΛ, βεβαίως, είναι καλά γνωστό πως δεν προτιμά η συνεργασία του με το ΔΗΚΟ να γίνει υπό την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου, θεωρώντας ότι θα πρέπει να εξευρεθεί μία τρίτη προσωπικότητα, πέραν των αρχηγών των δύο κομμάτων. Δύο από τα ονόματα που ακούγονται έντονα στα ΑΚΕΛικά πηγαδάκια είναι αυτά του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος εξήγγειλε αυτή την εβδομάδα την υποψηφιότητά του, και της πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τις Προεδρικές. Αμφότεροι στη δημοσκόπηση καταγράφουν 6%, 1% περισσότερο από τον Γ.Γ. του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος δεν φαίνεται ότι προτίθεται να κατέλθει ως υποψήφιος.

Υποψήφιος του ΕΛΑΜ θα είναι ο πρόεδρός του Χρίστος Χρίστου, ο οποίος καταγράφει ποσοστό 4%, που είναι χαμηλότερο από το 6,78% που εξασφάλισε το κόμμα του στις Βουλευτικές Εκλογές. Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο υποψηφίους, που έχουν ήδη εξαγγείλει, ο Γιώργος Κολοκασίδης καταγράφει 3% και ο Μάριος Ηλιάδης μόλις 1%. Ανάμεσα στα ονόματα που «έπαιξαν» έντονα το προηγούμενο διάστημα ήταν εκείνα του Γιώργου Παμπορίδη, που καταγράφει 3% και του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά που καταγράφει 2%.

Δεδομένου ότι στη δημοσκόπηση τέθηκαν ενώπιον των πολιτών όλα τα ονόματα των κομματικών αρχηγών ως δυνητικοί υποψήφιοι, από μισή μονάδα μοιράζονται ο αρχηγοί της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, καταγράφει 1%. Την ίδια στιγμή, 5% των πολιτών αναφέρουν ότι αν είχαμε εκλογές αυτή την Κυριακή δεν θα ψήφιζαν κανέναν, 4% παρουσιάζονται ως αναποφάσιστοι, ενώ άλλο 2% αναφέρει ότι θα ψήφιζε κάποιον άλλο υποψήφιο.

Πάντως, παρά το μεγάλο προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη στην πρόθεση ψήφου, στην παράσταση νίκης ο Αβέρωφ Νεοφύτου κερδίζει, έστω οριακά. Αυτό σημαίνει πως, ανεξαρτήτως αν κινείται αυτή τη στιγμή σε χαμηλά ποσοστά, οι πολίτες εκτιμούν ότι στο τέλος αυτός θα είναι ο νικητής των εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, το 33% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, το 30% ότι θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης και το 12% ότι θα είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Το 8% δηλώνουν άγνοια, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι ή δυνητικοί υποψήφιοι συγκεντρώνουν χαμηλότερα ποσοστά.

4156192591537724 image

Το γεγονός πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταγράφει πολλαπλάσιο ποσοστό σε αυτή την ερώτηση από ό,τι στην, μπορεί να ερμηνευθεί ως γενικότερη εκτίμηση ότι το ποσοστό του θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα. Ενδεχομένως οι πολίτες να αναμένουν ότι θα κάνει κάποια κίνηση ματ, η οποία θα του εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων πολιτικών χώρων ή ότι θα καταρρεύσει η προσπάθεια της αντιπολίτευσης για συμπόρευση, ξαναφέρνοντας στο τραπέζι την πιθανότητα συνεργασίας κάποιων από τα άλλα κόμματα με τον ΔΗΣΥ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκρίνουν δύο υποψηφίους οι ΔΗΚΟϊκοί, από συμπληγάδες η συνεργασία με ΑΚΕΛ

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR, με ανάθεση από τον REPORTER, μεταξύ 19ης Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2022. Το δείγμα ήταν 1000 άτομα, άντρες και γυναίκες 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου και η επιλογή έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα καθορίζεται στο +/-3.1 και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

4156221256987970 image

Το 39% του δείγματος προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από την επαρχία Λεμεσού, το 16% από την Λάρνακα, το 10% από την Πάφο και το 6% από την Αμμόχωστο. Υπήρχε ίση εκπροσώπηση αντρών και γυναικών. Το 12% του δείγματος ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16 είναι άνω των 65 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ REPORTER ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

4156193346104887 ScreenHunter 53
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας