«Σε ανυποληψία τα κόμματα, πιάσαμε πάτο-Αστυνομία και Εισαγγελία έχουν αλωθεί»

Το πλαίσιο της υποψηφιότητας του, που κινείται παράλληλα με κεντρικούς άξονες το Κυπριακό και τη διαφθορά, θέτει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος την ίδια ώρα αναλύει τους λόγους πίσω από την απόφαση του να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, μετά από μια μακρά περίοδο που περιορίστηκε στην συγγραφή άρθρων στον Τύπο.

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER, o Γιώργος Κολοκασίδης αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποχώρησε από το ΔΗΚΟ, τους λόγους που δεν του επέτρεψαν να επιστρέψει, όταν την ηγεσία του κόμματος ανέλαβε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ καυτηριάζει το σημερινό πολιτικό σύστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έπιασε πάτο.

Σε ότι αφορά τους λόγους που τον οδήγησαν να λάβει την απόφαση για να κατέλθει ως υποψήφιος στις Προεδρικές, ο κ. Κολοκασίδης, σημειώνει πως αυτό συνέβη αφενός διότι ένιωσε πως δεν θα μπορούσε για πάντα να είναι παρατηρητής και σχολιαστής των εξελίξεων και αφετέρου διότι ένιωσε πως ως κοινωνία πιάσαμε πάτο.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κολοκασίδη στον REPORTER

«Πρόκειται για δύο παραμέτρους», σημειώνει, «μια προσωπική και μια δημόσια. Η προσωπική παράμετρος ήταν ότι ένιωσα ότι δεν μπορώ αιωνίως να είμαι ένας σχολιαστής, ένας παρατηρητής που απλώς να λέω την άποψη μου και να αφήνω τα γεγονότα να περνούν. Θεώρησα ότι έπρεπε πλέον να υπάρξει μια εμπλοκή. Μια προσπάθεια διαμόρφωσης των γεγονότων.  Η δημόσια παράμετρος είναι το γεγονός ότι νιώθω ότι έχουμε πιάσει πάτο. Δηλαδή υπάρχει μια έντονη αίσθηση παρακμής στον τόπο, διαφθοράς, ο κόσμος είναι μπουχτισμένος και είναι και φανερό από το γεγονός ότι υπάρχει μια έντονη και ψηλή αποχή. Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα κενό στο πολιτικό σύστημα όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος αναζητεί εναγωνίως λύσεις γιατί έχει αυτή την αίσθηση που ανέφερα προηγουμένως, ότι υπάρχει έντονη παρακμή».

Σε σχέση με το κεφάλαιο του ΔΗΚΟ και την απόφαση του να μην επιστρέψει, όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο κ. Κολοκασίδης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα λειτουργούν. «Θεώρησα ότι είχε κλείσει ένα κεφάλαιο εμπλοκής μου. Το γεγονός ότι τα κόμματα λειτουργούν πολύ ιδιόμορφά στην Κύπρο και πάρα πολύ συγκεντρωτικά, με έκανε να νιώσω πως το πεδίο δράσης είναι πολύ περιορισμένο».

Σε ότι αφορά το παρελθόν και τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε εκτός ΔΗΚΟ από τον τότε πρόεδρο του κόμματος, Μάριο Καρογιάν, ο κ. Κολοκασίδης υπενθύμισε πως, «είχα μια άποψη που δεν ήταν απομακρυσμένη από τις αρχές του κόμματος και θεωρούσα ότι οι αρχές μας καταπατούνται μέσα από τις αρχές της διακυβέρνησης Χριστόφια. Και είχα πει ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτό γιατί γίνεται εις βάρος των αρχών του ΔΗΚΟ στο Εθνικό ζήτημα. Και αυτό με έφερε πολύ κοντά στη διαγραφή. Υπήρχε μια πίεση πειθάρχησης μου γιατί θεωρούσα ότι οι αρχές είναι πιο σημαντικές από τις αποφάσεις οποιουδήποτε κόμματος και κομματικής πειθαρχίας και κάποια στιγμή καταλήξαμε στη διαγραφή», σημείωσε.

Πάντως ακόμα και για τη σημερινή κατάσταση στο ΔΗΚΟ, αλλά και τις αποφάσεις της σημερινής ηγεσίας, ο κ. Κολοκασίδης εκφράζει μια πικρία, ενώ δεν κρύβει πως τον ξενίζει ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η συνεργασία με το ΑΚΕΛ. «Είναι γεγονός ότι στα ζητήματα του Κυπριακού υπήρχε μια στενή συνεργασία τότε και με τον Νικόλα και με άλλος παράγοντες, προσπαθώντας να κρατήσουμε τη γραμμή. Για αυτό ξενίζει το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται οι θέσεις μου ως ξένες. Το μόνο που μπορώ να πω για να ερμηνεύσω είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια εξεύρεσης συγκλίσεων με το ΑΚΕΛ προκειμένου να υπάρξει μια συνεργασία. Βεβαίως πρέπει να πω ότι πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό το ΔΗΚΟ γιατί αυτό δεν πρέπει να είναι εις βάρος των θέσεων στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς από που αντλεί την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να πείσει και να επιστεγάσει αυτή του την προσπάθεια στις Προεδρικές με επιτυχία, ο κ. Κολοκασίδης, εκφράζει την εκτίμηση πως υπάρχει έντονη αντίδραση ανάμεσα στους πολίτες. «Υπάρχει μια στάση εξαιρετικά αρνητική των πολιτών έναντι της κομματοκρατίας. Τα κόμματα έχουν περιπέσει σε ανυποληψία εξού και η ψηλή αποχή. ΟΙ νέοι έχουν απομακρυνθεί από τα κόμματα, άρα εγώ αποτείνομαι στους πολίτες. ΟΙ πολίτες που θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, είναι η δεξαμενή στήριξης στην οποία προσδοκώ. Και είναι μεγάλη δεξαμενή, φτάνει οι πολίτες να πιστέψουν ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή και δεν είναι ζήτημα μπαλωμάτων και να βρούμε μια λύση για να πάμε παρακάτω. Χρειάζονται τομές, χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνει τη ξεκάθαρη θέση πως τάσσεται εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας πως πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους πως μια τέτοια λύση δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια λειτουργική πολιτεία.

Ιδιαίτερα έντονος και όσον αφορά τα ζητήματα της διαφθοράς, εμφανίστηκε ο κ. Κολοκασίδης, ο οποίος, εξέφρασε τη θέση πως τα κόμματα, μόνο στα λόγια θέλουν να πατάξουν τη διαφθορά, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για δημιουργία ισχυρών θεσμών που θα αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα. «Δεν μπορούμε να συνετίσουμε τους πάντες και να ζήσουμε σε μια αγγελική κοινωνία», σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως, «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχει αλωθεί η Αστυνομία, ενώ συζητούμε ότι έχει αλωθεί και η Εισαγγελία διότι ο πρόεδρος έχει ορίσει δικούς του ανθρώπους».

Ερωτηθείς εάν τα κόμματα θέλουν μόνο στα λόγια να πατάξουν τη διαφθορά, απαντά  καταφατικά. «Ναι, μόνο στα λόγια θα το πω ρητά. «Ως κομματικό το σύστημα προσπαθεί να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποδηγέτησης του. Αρνούνται τον ουσιαστικό έλεγχο των οικονομικών τους. Σε αυτά υπάρχει μεγάλη δυστοκία. Τα κόμματα παραμένουν αρχηγικά σε μεγάλο βαθμό και το χρήμα που κινείται από τα κόμματα είναι μεγάλο».

 

Δειτε Επισης

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων