Αυτός είναι ο υπουργός Οικονομικών που ανακοίνωσε ο Μαυρογιάννης

Τον υπουργό Οικονομικών του, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του υποψήφιου Προέδρου, πρόκειται για τον Χαράλαμπο Προύντζο.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του για τον κ. Προύντζο, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο της νεότερης γενιάς, που προέρχεται από τον χώρο τον επιχειρήσεων και διαθέτει πλούσια εμπειρία σε  νομικά ζητήματα που αφορούν την ενέργεια. Όπως είπε, διαθέτει τεχνοκρατική επάρκεια, ικανότητα διοίκησης και υψηλό πολιτικό αισθητήριο. Μίλησε, επίσης, για την αποφασιστικότητά του στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διαπραγματευτική του δεινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Προύντζος ήταν το πρόσωπο που πρότεινε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, κατά τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και για πολλούς είχε θεωρηθεί έκπληξη, καθώς δεν προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς. 

Αυτούσια η ανακοίνωση

H οικονομική πολιτική του προγράμματος διακυβέρνησής μου έχει ως πυξίδα την ανάπτυξη, την αειφορία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Είμαι δεσμευμένος για ισχυρή οικονομία με δημοσιονομική πειθαρχία και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με προσέλκυση επενδύσεων και στήριξη της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία ισχυρή οικονομία που εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη και αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο του συνόλου του λαού.

Ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να χειριστεί την Πράσινη Συμφωνία και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, που είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οικονομία, ενέργεια, ανθεκτικότητα και χρήση πόρων είναι αλληλένδετα.

Η επιλογή μου για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, αν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, είναι ο Χαράλαμπος Προύντζος.

Επιλέγω ένα άνθρωπο της νεότερης γενιάς.

Έναν αυτοδημιούργητο επαγγελματία, από τον χώρο των επιχειρήσεων.

Με πλούσια εμπειρία σε νομικά ζητήματα που αφορούν την ενέργεια.

Με τεχνοκρατική επάρκεια, ικανότητα διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.

Με υψηλό πολιτικό αισθητήριο που μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις και να ανταποκρίνεται με οξύνοια σε δύσκολα διλήμματα.

Με αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Με την αναγκαία διαπραγματευτική δεινότητα, ώστε να εκπροσωπεί επάξια και αποτελεσματικά την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Eurogroup και σε άλλα διεθνή φόρα. 

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ομάδα συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Οικονομίας με επικεφαλής τον Δρ. Μάριο Κληρίδη.

Βιογραφικό Χαράλαμπου Προύντζου

Ο Χαράλαμπος Προύντζος γεννήθηκε το 1978 στη Λευκωσία. Κατάγεται από τα κατεχόμενα χωριά Γερόλακκο και Ακανθού.

Αποφοίτησε με τον τίτλο LLB (Hons) από το University of Bristol το 2001 και έλαβε τον τίτλο του Barrister-at-Law από το Inns of Courts School of Law του Λονδίνου. Κατέχει επίσης Diploma in Professional Legal Skills από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Είναι Μέλος του Gray’s Inn και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Investment Funds Association και υπήρξε σύμβουλος μεγάλου αριθμού ξένων και εγχώριων επενδυτικών ταμείων.

Είναι ιδρυτής και διευθύνων συνέταιρος του δικηγορικού γραφείου Προύντζος & Προύντζος Δ.Ε.Π.Ε. το οποίο διευθύνει από το 2010. Είναι συνέταιρος και προϊστάμενος των νομικών υπηρεσιών του λογιστικού και συμβουλευτικού οίκου ΕΥ για την περιφέρεια Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, τόσο στις ΑΠΕ όσο και στα ζητήματα φυσικού αερίου. Συμμετείχε στις εργασίες της Βουλής για την εναρμόνιση του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ στην εγχώρια νομοθεσία και στις διεργασίες για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Υπηρέτησε ως σύμβουλος σε σημαντικά έργα ξένων επενδύσεων στην Κύπρο καθώς και σε έργα υποδομής. Επίσης, έχει χειριστεί επιτυχώς σημαντικές υποθέσεις στα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως Συνταγματικά και εργατικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων αποφάσεων για τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου. Περαιτέρω χειρίστηκε κάποιες από τις μεγαλύτερες υποθέσεις για ζητήματα δημοσίων συμβάσεων ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και των δικαστηρίων.

Συμμετείχε σε αριθμό συμβουλευτικών μεταρρυθμιστικών έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Διεύθυνσης Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.

Εξελέγη το 2018 ως πρώτος Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με την αυτονόμηση του ιδρύματος. Προηγουμένως υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος Διοίκησης και Οικονομικών και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε επίσης ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας CYENS.

Συμμετείχε ως μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Διακυβέρνηση και την Κατανομή Εξουσιών στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Είναι ενεργός πολίτης με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση, πολλές δημόσιες παρεμβάσεις και αρθρογραφία σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Είναι νυμφευμένος με τη δημοσιογράφο Γωγώ Αλεξανδρινού με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά.    

Βιογραφικό Δρ Μάριου Κληρίδη

Φοίτησε στο London School of Economics and Political Science όπου και απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού στο Labour Economics.

Ο Μάριος Κληρίδης εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Τράπεζας το 1982 ως Επικεφαλής Προγραμματισμού & Έρευνας. Διαθέτει εμπειρία στην Υπηρεσία Καρτών & Λιανικής Τραπεζικής,  στον Τομέα Επενδύσεων, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων και στη Διεθνή Τραπεζική. Το 2001 διορίσθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με πενταετές συμβόλαιο. Επέστρεψε στην Ελληνική Τράπεζα το 2006, ως Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνου και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.

Το 2013 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας όπου παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ υπηρέτησε ως Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ancoria Bank.

Είναι μέλος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών και μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, σχετικά με το Τραπεζικό Σύστημα της Κύπρου και τα χρηματοοικονομικά της Κύπρου. 

 

Δειτε Επισης

Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας