Περιμένουν απαντήσεις, θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ρόλο ρυθμιστή στο ΕΛΑΜ

Με το αίσθημα της πλήρους ικανοποίησης, σε σχέση με τα ποσοστά που κατάφερε να εξασφαλίσει την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστου Χρίστου, και αναγνωρίζοντας πλέον τη σημαντικότητα της απόφασης που θα λάβει το κόμμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΜ για να εξετάσει τις επιλογές του κόμματος.  

Χθες το μεσημέρι ετοιμάσθηκαν οι επιστολές οι οποίες στάλθηκαν στα επιτελεία του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Νίκου Χριστοδουλίδη, με τις απαντήσεις να αναμένονται μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται πως η θέση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, είναι πως δεν θα απαντήσει στην επιστολή του ΕΛΑΜ, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε πως θα απαντήσει στο ΕΛΑΜ με την αποστολή του προγράμματος διακυβέρνησης που ετοιμάσθηκε από το επιτελείο.

Στο ΕΛΑΜ, αφού παραλάβουν ότι τους αποστείλουν -αν τους αποστείλουν- τα δύο επιτελεία θα τα θέσουν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ακολούθως θα δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και αφού γίνει μια συζήτηση, θα καταλήξουν στην τελική τους απόφαση. Η όποια απόφαση ληφθεί, αναμένεται να ανακοινωθεί είτε αύριο Πέμπτη, είτε ακόμα και την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η επίθεση κατά Προδρόμου, οι φωνές και οι προπηλακισμοί στη συνεδρία ΔΗΣΥ

Πάντως στο ΕΛΑΜ το πρώτο που υπογραμμίζουν είναι την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού θεωρούν ότι πέτυχαν στο απόλυτο τους στόχους που έθεσαν και πλέον έχουν καθιερωθεί ως η τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας, ενώ ήδη θέτουν ακόμα πιο ψηλούς στόχους για επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με πρώτο στόχο να πετύχουν την εκλογή Ευρωβουλευτή στις Ευρωεκλογές του 2024.

Η ανάγνωση που γίνεται από το κόμμα για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών, είναι πως η υποψηφιότητα Χρίστου Χρίστου κατάφερε να κερδίσει τη λογική της χαμένης ψήφου που λειτούργησε εναντίον των μικρότερων υποψηφίων, επιβεβαιώνοντας πως το κόμμα έχει δημιουργήσει πλέον μια παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων, ενώ καταφέρνει να προσελκύει και ψηφοφόρους από όλους τους κομματικούς χώρους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα exit polls, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό πολίτων που ψήφισαν ΕΛΑΜ στις βουλευτικές του 2021, το κόμμα κατάφερε να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, από άλλους κομματικούς χώρους, με αποτέλεσμα να λάβει μόλις 230 ψήφους λιγότερές, από αυτές που έλαβε σε βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει Χριστοδουλίδη και Σία το ΑΚΕΛ-«Είναι ο ορισμός της συμφεροντολογίας»

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΛΑΜ είναι το μοναδικό κόμμα που από την πρώτη παρουσία του σε εκλογές το 2009 όπου έλαβε 663 ψήφους και 0,22% έχει συνεχή άνοδο στα ποσοστά του και στον πραγματικό αριθμό ψήφων με μοναδική εξαίρεση τις Προεδρικές της περασμένης Κυριακής, όπου έλαβε μόλις 267 ψήφους λιγότερες από ότι στις Βουλευτικές.

Συγκεκριμένα στις Ευρωεκλογές του 2009 έλαβε 663 ψήφους και 0,22%, στις Βουλευτικές του 2011 4354 ψήφους και 1,08%, στις Ευρωεκλογές του 2014 6957 ψήφους και 2,69%, στις βουλευτικές του 2016 13041 ψήφους και 3,71%, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά δύο έδρες στη Βουλή, στις Προεδρικές του 2018 21846 ψήφους και 5,65%, στις Ευρωεκλογές του 2019 23167 και 8,25% και 24255 ψήφους και 6,78% στις Βουλευτικές του 2021.

Μάλιστα πληροφορίες από το ΕΛΑΜ, σημειώνουν πως ειδικά μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, ήταν αρκετοί αυτοί από άλλες πολιτικές δυνάμεις που άλλαξαν τη στάση τους απέναντι στο κόμμα, αναγνωρίζοντας τον ρυθμιστικό ρόλο που θα μπορεί να αποκτήσει, σε συνδυασμό και με την απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού για ψήφο κατά βούληση, όπου ουσιαστικά τριχοτομείται το 26% που έλαβε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Συνεπώς, θεωρούν στο ΕΛΑΜ, ότι το 6% του Χρίστου Χρίστου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείουν καμία από τις επιλογές που έχουν ενώπιον τους, αν και επί της ουσίας φαίνεται ότι προαποκλείεται η επιλογή Μαυρογιάννη, αφενός λόγω και της στήριξης του από το ΑΚΕΛ, αλλά και της πρόθεσης του ιδίου να απαντήσει στην επιστολή που έλαβε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασφυκτικό φλερτ Χριστοδουλίδη σε Αβέρωφ-Προτείνει ουσιαστική συμμετοχή ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών