Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια-Το Ναδίρ του ΔΗΣΥ σε σαράντα χρόνια Προεδρικών

Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και κάτι τέτοιο συνέβη στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος κατάφερε για πρώτη φορά να μείνει εκτός διεκδίκησης της Προεδρικής καρέκλας, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.  

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί η ηγεσία της Πινδάρου, η οποία θα αποφασίσει μέσα από τα εκτελεστικά της όργανα, για πρώτη φορά στην ιστορία, ποιον και εάν θα στηρίξει άλλο υποψήφιο στον δεύτερο γύρο από αυτόν που είχε αποφασίσει να κατεβάσει στις εκλογές, είναι απότοκο των ψήφων που έλαβε το κόμμα, την πρώτη Κυριακή των Εκλογών. 

Ουσιαστικά, ο ΔΗΣΥ έλαβε τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης υποψηφίου του σε Προεδρικές Εκλογές από την ημέρα που το κόμμα κατέβηκε για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία για το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδώ και σαράντα ολόκληρα χρόνια. 

Οι 103.748 ψήφοι που έλαβε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον πρώτο γύρο, είναι λιγότεροι ακόμα και από τους ψήφους που είχε λάβει ο ιστορικός ηγέτης του ΔΗΣΥ, Γλαύκος Κληρίδης, στις εκλογές του 1983, απέναντι στον Σπύρο Κυπριανού. Τότε, ο Κληρίδης κατάφερε να αποσπάσει 104.294 σταυρούς προτίμησης και κατετάγη δεύτερος, σε μια εκλογική διαδικασία ενός γύρου με δύο υποψήφιους. 

Από εκείνες τις εκλογές και εντεύθεν, το κόμμα έχει μια σταθερή βάση ψήφων που ξεπερνούν τις 110.000 χιλιάδες, φθάνοντας το 2013, με υποψήφιο τον Νίκο Αναστασιάδη στις 200.591 σταυρούς. 

Το 1988, ο ΔΗΣΥ έλαβε στον πρώτο γύρο 111.504 ψήφους, ενώ πέντε χρόνια αργότερα όταν εξέλεξε τον Γλαύκο Κληρίδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρώτο γύρο είχε μαζέψει 130.663 ψήφους. Το 1998, ο Κληρίδης έλαβε στον πρώτο γύρο 158.73 ψήφους και πέρασε ως δεύτερος στον επόμενο γύρο, όπου εξελέγη και πάλι Πρόεδρος.

Ακόμα και το 2003, που ζήτησε για τρίτη φορά την ψήφο του κόσμου, παρότι είχε υπηρετήσει για δύο θητείες στον Προεδρικό θώκο, με όλη την φθορά που είχε, ο Κληρίδης κατάφερε να μαζέψει 160.724ψήφους, ωστόσο έχασε σε εκλογές ενός γύρου από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, που έλαβε άνω του 50%. 

Το 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος μπορεί να θεωρείτο ακλόνητο φαβορί για επανεκλογή, όμως ο ΔΗΣΥ στον πρώτο γύρο έκανε την έκπληξη και τερμάτισε πρώτος, με υποψήφιο τον Ιωάννη Κασουλίδη, λαμβάνοντας 150.996 σταυρούς. Το απόλυτο ρεκόρ ψήφων για τον ΔΗΣΥ, κατέχει ο Νίκος Αναστασιάδης, που μετά την διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, από το 2008 μέχρι το 2013, κατέλαβε στις εκλογές 200.591 ψήφους και στο δεύτερο γύρο επισφράγισε την πανηγυρική του νίκη. 

Στις προηγούμενες εκλογές, μπορεί ο Αναστασιάδης να μην έφθασε σε τόσο υψηλά ποσοστά, αφού έλαβε 137.268 ψήφους, όμως στον δεύτερο γύρο κατάφερε και πάλι να επικρατήσει του ανθυποψηφίου του, Σταύρου Μαλά.

Χειρότερη συγκομιδή κι από το 2013 αλλά δεύτερο το ΑΚΕΛ

Μπορεί το ΑΚΕΛ που στήριξε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη να κατετάγη δεύτερο και να πέτυχε να περάσει στον επόμενο γύρο, όμως τα ποσοστά του ήταν τα χαμηλότερα στην ιστορία, με εξαίρεση τις εκλογές του 1988 και του 2018. 

Το 2023, για να καταφέρει το ΑΚΕΛ να τερματίσει δεύτερο έλαβε 117.590 σταυρούς προτίμησης, χίλιους περισσότερους από τις 116.920 του 2018 και χίλιους λιγότερους από τους 118.755 που έλαβε στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2013 ο Σταύρος Μαλάς. 

Μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα της Εζεκία Παπαϊωάννου κατέβηκε σε εκείνες τις εκλογές έπειτα από πενταετή διακυβέρνηση, δείχνει το επίτευγμα του σε εκείνη τη διαδικασία, συγκριτικά με το 2023, όπου ρίχθηκε στη μάχη έπειτα από δέκα χρόνια διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Το 2008, στις εκλογές που τελικά κέρδισε ο Δημήτρης Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ κατετάγη δεύτερο στον πρώτο γύρο με 150.016 σταυρούς, ενώ πέντε χρόνια προηγουμένως δεν είχε δικό του υποψήφιο, αφού στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο. 

Στις εκλογές του 1998 είχε λάβει το μεγαλύτερό του ποσοστό στην ιστορία με 160.918 ψήφους, με υποψήφιο τον Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος το 1993 είχε μαζέψει επίσης μεγάλο ποσοστό, με 157.027 ψήφους. 

Οι πρώτες εκλογές που το ΑΚΕΛ είχε δικό του υποψήφιο, τον Γιώργο Βασιλείου και μάλιστα τις κέρδισε, ήταν το 1988 όταν μάζεψε μόλις 100.748 σταυρούς στον πρώτο γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)