Η προαναγγελία υποψηφιότητας, η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ και τα καρφιά σε Χριστοδουλίδη

Στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού αύριο, Δευτέρα θα τεθεί η επόμενη ημέρα, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, με τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει ότι η όποια απόφαση του κόμματος θα ληφθεί συλλογικά.

Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος έμεινε εκτός του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, είχε το απόγευμα συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις στο εκλογικό του επιτελείο πλασιούμενος από τη σύζυγό του Μαρία Σελίπα, στενούς του συνεργάτες και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «απολύτως σεβαστό». Είπε ακόμη ότι συνεχάρη τους δύο ανθυποψηφίους του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίοι πέρασαν στην επαναληπτική εκλογή της ερχόμενης Κυριακής.

«Δώσαμε έναν σκληρό αγώνα στις πλέον αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Φέραμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές και παίρνοντας και περισσότερες ψήφους από ό,τι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν όμως αρκετό», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου ευχαριστώντας όσους τον εμπιστεύτηκαν και «στάθηκαν δίπλα στην ιστορική μας παράταξη και τις ιδέες τους και πορεύτηκαν μαζί μας σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι, παρά την προσπάθεια της διάσπασης».

Τονίζοντας ότι η απόφαση για την επόμενη μέρα είναι συλλογική, ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες και ότι τα όργανά του θα αξιολογήσουν τα αποτέλεσμα και την περαιτέρω στάση μας.

«Ένα είναι το σίγουρο, ένα είναι το βέβαιο», είπε, «ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη Βουλή και την κοινωνία και θα παραμείνω προσωπικά δεσμευμένος σε αυτή την υψηλή αποστολή. Την χρωστώ στους αγώνες και στα όσα έχετε κάνει, όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά και όσα μας κληροδότησε ο Γλαύκος Κληρίδης με τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω μας».

Σε ερώτηση αν ισχύει η αναφορά του ότι ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση αν τον τάξουν εκεί οι πολίτες, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «η απόφαση για την επόμενη μέρα, το είπα και προεκλογικά το δηλώνω και απόψε, λειτουργώ θεσμικά, μη με συγχύζετε με άλλους».

Ερωτηθείς τι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνάντησή τους, νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως όπως σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση, είναι κανόνας το κόμμα να μιλά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Κουβεντιάσαμε αυτό που δήλωσα μόλις τώρα» είπε.

«Επαναλαμβάνω, η οποιαδήποτε απόφαση είναι απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, δεν υπάρχουν άλλα όργανα που θα αποφασίσουν. Συνομιλούμε, κουβεντιάζουμε, αλλά έχουμε ένα καταστατικό που το σεβόμαστε», είπε.

«Θα είμαι υποψήφιος»

Απαντώντας σε ερώτηση αν έθεσε τον εαυτό του ενώπιον των μελών του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το δήλωσε πολλές φορές και θα το επαναλάβει: «Έχουμε καταστατικό που προβλέπει διαδικασίες. Όταν κινηθούν, ο Αβέρωφ θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ», τόνισε.

Τέλος ερωτηθείς αν στο τραπέζι θα βρεθεί και το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι ο ίδιος λειτουργεί θεσμικά.

«Δεν θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση ενός συλλογικού οργάνου», είπε και πρόσθεσε: «Έχω άποψη και Πρόεδρος κόμματος να μην ήμουν, ως ενεργός πολίτης έχω άποψη. Θα την εκφράσω στα συλλογικά όργανα και θα σεβαστώ την οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών οργάνων, επαναλαμβάνω μη με συγχύζετε με άλλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»