Ψηφοφόρος ετών... 97 πήγε στην κάλπη μετά από δέκα χρόνια-«Η ψήφος είναι σημαντική»

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι για αυτούς ιερό δικαίωμα. Και το ασκούν. Οι συνταξιούχοι, οι απόμαχοι της δουλειάς και του μόχθου, αλλά όχι της ζωής, που σήμερα διαβούν σε στέγες ηλικιωμένες και γηροκομεία στην Πάφο, ετοιμάζονται να μεταβούν στις κάλπες για ακόμα μια φορά και σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αρκετοί από αυτούς, στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 

Ο 97χρονος Νίκος Χαραλάμπους, παρά τα χρόνια, τους κόπους και τους μόχθους, που βαραίνουν την πλάτη του φιλοξενείται σήμερα στο Γηροκομείο της Κισσόνεργας και συνεχίζει με το απόσταγμα της σοφίας του να δίνει μαθήματα ζωής. Καλεί όλους τους πολίτες να δώσουν το παρών τους στις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου του 2023.  

«Όσο και αν το  σωματικό γήρας μας απομονώνει από τον κοινωνικό ιστό και μας αδρανοποιεί, η τρίτη ηλικία πρέπει να ψηφίζει γιατί έχει και αυτή αιτήματα και ελπίδα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ. Δεν παραλείπει να στείλει και μηνύματα προς υποψηφίους και πολιτικούς γενικά. «Η υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία αποτελεί υποχρέωση και απαραίτητη ενέργεια όλων και της ίδιας της κοινωνίας», μας είπε.  

Ο Νίκος Χριστοδούλου, που κατάγεται από την Πάφο, ανέφερε πως βρίσκεται στο Γηροκομείο της Κισσόνεργας εδώ και επτά μήνες. Όπως είπε, έχει να ψηφίσει πάνω από δέκα χρόνια, αφού αρχικά απουσίαζε στο εξωτερικό και ζούσε για ένα  διάστημα ως  «ασκητής», κατά την έκφραση του, σε ένα τουρκοκυπριακό χωριό. Όμως και πάλι κρίνει τις εκλογές σημαντικές. «Η ψήφος είναι σημαντική γιατί αν δεν ψηφίζουμε όλοι, τότε οι ψήφοι παν χαμένοι και ίσως παν και σε εκείνους που δεν πρέπει». Σήμερα, είπε, θα δώσει το παρών του σε αυτή την εκλογική διαδικασία και αναμένει τον γιό του να τον μεταφέρει στην κάλπη για να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα. 

Το δικό του μήνυμα στέλνει και ο Γιώργος Νικολάου από την Παναγιά της Πάφου που τώρα φιλοξενείται σε γηροκομείο, λέγοντας πως σε όλες τις εκλογικές του αναμετρήσεις δίνει το παρών του. «Ο κάθε πολίτης πρέπει να ψηφίζει για ένα καλό αύριο», δήλωσε.  

Η Φιγούρα Γιάγκου από τη Λεμόνα της Πάφου δήλωσε με περηφάνεια πως δεν έχει απουσιάσει από καμία εκλογική αναμέτρηση. «Πρέπει να ψηφίζουμε για το καλό της Κύπρου», τόνισε.   

Εξάλλου, η Άδα Χαραλάμπους από την Αγία Μαρινούδα είπε  πως πάντοτε ψηφίζει. «Είναι σημαντικό ότι δίδεται το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας. Η αποχή είναι πολύ άσχημη», δήλωσε αν και φέτος λόγοι υγείας ίσως και να μην της επιτρέψουν την μετάβαση σε εκλογικό κέντρο.   

Από την πλευρά της η Ανδρούλα Αριστοδήμου, από τη Γεροσκήπου ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε στην κάλπη. «Να εκλεγεί ένας Πρόεδρος καλός να λύσει το Κυπριακό», μας είπε, αναφέροντας ότι ο μ. ο άντρας της ήταν πρόσφυγας και κατάγονταν από την Κάτω Ζώδια και πάντοτε ψήφιζαν.   

Και άλλοι συνταξιούχοι στην επαρχία Πάφου στέλνουν, με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, τα δικά τους μηνύματα για τις προεδρικές εκλογές του 2023, τονίζοντας πως πάντοτε ήθελαν να έχουν λόγο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και πώς πάντοτε δηλώνουν παρών.   

Η Νάντια Κωνσταντίνου, κάτοικος Πόλης Χρυσοχούς, δήλωσε πως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1974 και μετά προσέρχεται στην κάλπη. «Ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει λόγο για να πάει μπροστά ο τόπος», είπε, προσθέτοντας πως «εάν αδιαφορούμε για τον τόπο μας είναι σαν να αδιαφορούμε για το σπίτι μας, για τα παιδιά μας, για τη διαβίωση μας και για το μέλλον μας». 

Στρέφοντας την μνήμη πίσω η κ. Κωνσταντίνου θυμήθηκε τις παλιές εκλογικές αναμετρήσεις που στιγματίζονταν, όπως είπε, από έντονες αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες. Τώρα, είπε, υπάρχει πολιτισμός στον ψηφοφόρο ο καθένας ψηφίζει και φεύγει. Τι αναμένει από αυτές τις εκλογές; «Από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώ να δει τους χαμηλοσυνταξιούχους, να δει τη βάση της κοινωνίας, αλλά και να πατάξει τη διαφθορά», σημείωσε. Ζητά ακόμα μια ενωμένη Κύπρο.  

Ο Αλέκος Κωνσταντίνου, κάτοικος επίσης Πόλης Χρυσοχούς, ανέφερε πως το μήνυμα που στέλνει κάθε εκλογική αναμέτρηση όπως και για τη σημερινή, είναι το μήνυμα της γιορτής της Δημοκρατίας. «Το να προσέρχεται ο καθένας ελεύθερα στην κάλπη και να ρίχνει την ψήφο του, αυτό σημαίνει Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά. Από τον νέο ΠτΔ ζητά, σημείωσε, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επίλυση του Κυπριακού.   

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τότε που απέκτησε δικαίωμα ψήφου, δίνει το παρών της η Βασιλική Νεοφύτου, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, σημειώνοντας πως «το μέλλον εντός τόπου εξαρτάται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης του». Καταδίκασε επίσης την αποχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ίδια είναι αντίθετη «με την ισοπέδωση των υποψηφίων που τους βάζει όλους κάτω από τον ίδιο παρονομαστή». Παροτρύνει ακόμη τους νέους να κάνουν τις επιλογές τους και να ψηφίζουν εκείνο που κατά την γνώμη τους δίνει προοπτικές και μέλλον στην πατρίδα μας. «Το μέλλον ενός τόπου», συνέχισε, «εξαρτάται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης του. Αν αυτή έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη κάνει και τις ανάλογες προσπάθειες. Αν έχει όμως ως στόχο το οικονομικό όφελος σε προσωπικό επίπεδο, βλάπτει γενικά το σύνολο», συμπλήρωσε.   

«Επειδή αγαπώ τον τόπο μου, το πρώτο που κάνω είναι να εντοπίσω  σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στους υποψηφίους εκείνο που θα φέρει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Ως συνήθως πάντα ανάμεσά τους υπάρχει το σωστό άτομο που νοιάζεται για τη βελτίωση και την προκοπή», συμπλήρωσε λέγοντας πως για αυτό τον λόγο ψηφίζει όπως έκανε μέχρι σήμερα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Αν θέλουμε να έχουμε λόγο για όλα όσα συμβαίνουν πρέπει να ψηφίσουμε «,είπε ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός Φύτος Νεοφύτου. «Αν δεν πάμε στην κάλπη και αφήσουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για όσα διαδραματίζονται εις βάρος μας και εις βάρος της πατρίδας μας», κατέληξε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»