Πρώτα στα βουνά και μετά στις κάλπες οι Κύπριοι-Γεμάτα ορεινά καταλύματα

Ανάσα στα ορεινά καταλύματα δίνει το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού, αφού φαίνεται πως το κατάλευκο τοπίο προσελκύει αυτό το Σαββατοκύριακο μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.

Μπορεί η Κύπρος να επιλέγει την Κυριακή τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που θα βρίσκονται στα ορεινά και το πιθανότερο να προτιμήσουν να ρίξουν την ψήφο επιλογής τους στις κάλπες, με την κάθοδό τους προς τις πόλεις τους.

Πρώτες στις επιλογές των παραθεριστών είναι οι Πλάτρες, η Κακοπετριά, ο Αγρός, ο Καλοπαναγιώτης, ο Πεδουλάς αλλά και μικρότερα χωριά, όπως είναι το Όμοδος, ενώ για την Παρασκευή η πληρότητα των καταλυμάτων φτάνει στον 65% και το Σάββατο στο 75%.

Τα χιόνια στο Τρόοδος, κατεύνασαν τις ανησυχείς των ιδιοκτητών καταλυμάτων των γύρω περιοχών με την ελπίδα να ευνοηθεί ο εσωτερικός τουρισμός και το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ορεινών θερέτρων Αντρέας Μαντάλας, όλα τα καταλύματα των ορεινών περιοχών τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου άρχισαν να γεμίζουν, ενώ η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρήθηκε αφού έπεσαν τα πρώτα χιόνια.

Βέβαια, πέραν του καιρού αυτό που έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο για να αυξηθούν οι κρατήσεις στα θέρετρα σύμφωνα με το κ. Μαντάλα είναι και το γεγονός πως οι μαθητές έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις. «Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις, άρχισαν και οι κρατήσεις από τους μαθητές και αυτό θα διαρκέσει μέχρι τέλος του μήνα. Με τη χιονόπτωση μάλιστα, τα πράγματα έγιναν καλύτερα, αφού παρόλο που έχουμε εκλογές τα καταλύματα είναι σχεδόν γεμάτα», είπε.

Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων ανησυχούν περισσότερο για το τι θα φέρουν οι επόμενοι μήνες, ειδικότερα από τον Μάρτιο και μετά εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στους καλοκαιρινούς μήνες. «Ο κόσμος περνά δύσκολα και αυτό φαίνεται, με τους περισσότερους να έρχονται στις ορεινές περιοχές μόνο για μία μέρα», είπε ο κος Μαντάλας.

Οι κρατήσεις στα ορεινά θέρετρα είναι σαφώς περισσότερες από ότι τις καθημερινές, με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ,  Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη να τις χαρακτηρίζει απελπιστικά χαμηλές ωστόσο είναι αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα. «Τα ορεινά αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους και αρκετοί συμπατριώτες μας κάνουν ολιγοήμερες αποδράσεις, με διήμερα κυρίως τα Σαββατοκύριακα.  Αυτό το Σαββατοκύριακο υπάρχει κινητικότητα και φαίνεται πως ο κόσμος θα περάσει τις ημέρες αυτές στα χωριά και όταν επιστρέψουν την Κυριακή το απόγευμα θα πάνε να ψηφίσουν», είπε μιλώντας στον REPORTER ο κος Ρουσουνίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, υπάρχει μια σημαντική ροή κρατήσεων για το 2022-2023, κάτι που στέλνει θετικά μηνύματα στον τουριστικό τομέα, αφού τα καταλύματα κυρίως στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κλειστά. «Κρατάμε μικρό καλάθι γιατί κάθε μήνα βλέπουμε αυξήσει στα επιτόκια και στις τιμές του ρεύματος που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά αξιολογούμε κάθε μήνα και αναμένουμε να δούμε πως θα επηρεάσουν, εάν θα επηρεάσουν και σε πιο βαθμό την τουριστική βιομηχανία γιατί ενδεχομένως να μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα», είπε.

Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, τόσο στις ορεινές, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές, αναμένουν περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας τους επόμενους μήνες, με τα τηλέφωνα ήδη να παίρνουν φωτιά για κρατήσεις τον Απρίλιο. Στόχος τους, να καταγραφούν οι ίδιοι αριθμοί για την φετινή χρονιά με αυτούς του 2020-2022. «Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα και με την ίδια ένταση και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το καλοκαίρι θα τα καταφέρουμε».

*Εικόνα αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μειωμένη η πληρότητα στα φράγματα-«Οι τελευταίες βροχές δεν πρόσφεραν σχεδόν τίποτα»

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ