«Το φράγμα του φόβου έσπασε, αλλά έσπασε και το φράγμα της κοροϊδίας»

Σε πανηγυρικό κλίμα, με πολύ μεγάλη και μεγάλη προσέλευση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η τελική προεκλογική συγκέντρωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησαν, η σύζυγος του Μαρία Σελίπα, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο ίδιος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, είτε δια ζώσης είτε μέσω της τηλεόρασης, στάθηκαν σε ένα και μόνο γεγονός. Στην ομιλία του Γιαννάκη Κασουλίδη ο οποίος, ξέφυγε από τα τετριμμένα και με τα λεγόμενα του όχι μόνο ξεσήκωσε το πλήθος, αλλά έστειλε βαρυσήμαντα μηνύματα, τόσο εντός όσο και εκτός Δημοκρατικού Συναγερμού, με πολλούς μάλιστα να χαρακτηρίζουν την ομιλία του ιστορική.

Ο κ. Κασουλίδης με την ομιλία του, πιο πολύ θύμισε παλιές εποχές, όταν οι πολιτικοί, έβγαιναν από τα καλούπια και επιχειρούσαν να μιλήσουν στην καρδιά του ακροατηρίου. Άφησε γενικολογίες και στρογγυλοποιήσεις και είπε τα πράγματα έξω από τα δόντια, όπως τα ένιωσε, δίνοντας το στίγμα της πορείας του Δημοκρατικού Συναγερμού, από την εποχή Κληρίδη μέχρι σήμερα, δείχνοντας με την πυξίδα του και την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην περίπτωση Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο χωρίς να κατονομάσει, κατηγόρησε για τη στάση του και διερωτήθηκε πώς μπορεί να επαγγέλλεται την ενότητα όταν ο ίδιος προσπάθησε να διασπάσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Δεν ξέχασε βέβαια, ούτε τη λογοκλοπή της ομιλίας του, λέγοντας στους παρευρισκόμενους, πως μόνο εγώ μπορώ να επαναλάβω όσα έλεγα πριν από δεκαπέντε χρόνια, επαναλαμβάνοντας, μέρος των όσων είχε πει ο ίδιος όταν ήταν υποψήφιος Πρόεδρος στις Εκλογές του 2008.

Ο κύριος Κασουλίδης ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναδρομή στο παρελθόν. Τις τελευταίες ημέρες, είπε, «αναπολώ με νοσταλγία τον Ιούλιο του 1976 όταν ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ. Η παράταξη που οραματίστηκε ο Γλαύκος Κληρίδης, με τις μεγάλες ιδέες, τις εθνικές αξίες τα κοινωνικά ιδεώδη και τα φιλελεύθερα ιδανικά. Της παράταξης που ήρθε να καλύψει ένα κενό στο πολιτικό γίγνεσθαι. Όλα αυτά τα χρόνια βιώσαμε μια περήφανη πολιτική πορεία. Σταθήκαμε γερά στα πόδια μας, αντέξαμε την πίεση και τους κλυδωνισμούς, υψώσαμε ανάστημα στη λάσπη και τη δημαγωγία. Προτάξαμε τη συναίνεση, την ενότητα και τον ρεαλισμό. Πορευτήκαμε με αξιοπρέπεια, για να είμαστε σήμερα η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη του τόπου. Η παράταξη που ξέρει να αγωνίζεται, να ανοίγει δρόμους και να δίνει ευκαιρίες. Η παράταξη που πάντα πρωτοπορεί και φέρνει αποτελέσματα. Καθιερωθήκαμε στις συνειδήσεις των πολιτών, ως ο χώρος που προάγει τον πλουραλισμό, το σεβασμό και τη δημοκρατία. Η παράταξη που έκανε δόγμα τον πατριωτικό ρεαλισμό του Γλαύκου Κληρίδη».

Και κανένας, είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, «δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στις Αρχές του ΔΗΣΥ. Ξέρουμε να παίρνουμε αποφάσεις με τρόπο, υπεύθυνο διάφανο και δημοκρατικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απόσταση Μαυρογιάννη από ΑΚΕΛ, η ανησυχία Χριστοδουλίδη και η πίεση σε Αβέρωφ

Μάλιστα υπενθύμισε τη δική του μάχη για την προεδρία του κόμματος με τον Νίκο Αναστασιάδη. «Πριν από 20 χρόνια», είπε, «ο Νίκος Αναστασιάδης και εγώ, διεκδικήσαμε την προεδρία του κόμματος. Ακολουθήσαμε πιστά τις δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό. Χωρίς περιστροφές, χωρίς ναρκισσισμούς και χωρίς εγωπάθεια. Με επιχειρήματα και προτάσεις, καλέσαμε τα μέλη του ΔΗΣΥ να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να εκλέξουν τον αρχηγό. Ο κόσμος επέλεξε τον Αναστασιάδη για Πρόεδρο. Το ίδιο βράδυ εδώ σε αυτή την αίθουσα σταθήκαμε χέρι με χέρι και ενωμένοι βροντοφωνάξαμε Σεισμός Σεισμός Συναγερμός!».

Αυτός είναι ο ΔΗΣΥ!, πρόσθεσε εν μέση χειροκροτημάτων και συνθημάτων από τους παρευρισκόμενους. «Η παράταξη που έμαθε να λειτουργεί σε πνεύμα συμπερίληψης και αμοιβαίου σεβασμού. Αυτό το πολιτικό ήθος πρέπει να διέπει το κάθε στέλεχος».

Αναφερόμενος, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Νίκο Χριστοδουλίδη, πρόσθεσε: «Η παράταξη μας δεν ήταν και δεν θα γίνει όχημα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Κανένας δεν μπορεί να εμπαίζει να χειραγωγεί, να ειρωνεύεται και να ποδηγετεί τις καταστατικές μας διαδικασίες. Αυτές που ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης μας τις εισηγήθηκε για να ενισχύσει τη συμμετοχικότητα και δημοκρατία. Αυτές που καθορίζουν ποιον το κόμμα ορίζει ως υποψήφιο στις Προεδρικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το προδιαγραφόμενο τέλος μιας εποχής και οι επιλογές των κομμάτων

Και συνέχισε: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προβάλλει τα μέλη του ΔΗΣΥ, θεωρώντας τα άβουλα και καθοδηγούμενα. Πόσω μάλλον αυτοί που τους ανοίξαμε την πόρτα για να μπουν στο πολιτικό μας σπίτι. Είναι αυτοί που έρχονται τώρα και ευαγγελίζονται την ενότητα. Αυτοί που προβαίνουν σε δημόσιες εξαγγελίες, εξ ονόματος τάχα του ΔΗΣΥ. Μιλούν για ενότητα εκείνοι που προσπάθησαν να διασπάσουν την παράταξη. Εκείνοι που προσπάθησαν να διχάσουν οικογένειες, παρέες, φίλους συναγωνιστές. Ένα είναι σίγουρο. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν, δεν πρόκειται να μας διχάσουν».

«Μπορεί να λογάριασαν το προσωπικό τους συμφέρον», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, «αλλά δεν λογάριασαν το πείσμα και την μπέσα του Συναγερμικού. Ο ΔΗΣΥ δεν αποτελεί προσωπική υπόθεση κανενός. Δεν είναι προσωποποίηση κανενός. Ούτε του Αναστασιάδη, ούτε του Νεοφύτου, ούτε του Κασουλίδη. Ο ΔΗΣΥ είναι τα αυθεντικά μας οράματα, ο πατριωτικός του Κληρίδη, οι πολιτικές που παίρνουν τον τόπο μπροστά και φέρνουν αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψήφισαν comfort zone στο debate-«Σχιζοφρενικές» προτάσεις και θέματα αξιοπιστίας

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης, δεν ξέχασε και την λογοκλοπή της δικής του ομιλίας, από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για εξαγγελία της υποψηφιότητας του. «Είμαι ο μόνος από την αίθουσα, που μπορώ να αναφερθώ και να παραφράσω τα δικά μου λόγια. Δεν ανέμενα 15 χρόνια μετά, ένα γνώριμο πολιτικό μου μήνυμα, ότι θα ήταν επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Προετοιμαζόταν για χρόνια για να σταθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και να υποβάλει υποψηφιότητα. Είχε τον χρόνο να γράψει ο ίδιος το μήνυμα που θέλει να στείλει. Και αντ΄ αυτού σέρβιρε στον λαό το μήνυμα του Κασουλίδη. Επίτρεψετε μου λοιπόν να το επαναλάβω. Το φράγμα του φόβου έσπασε, το κύμα της υποστήριξης μεγαλώνει! Μαζί όμως με το φράγμα του φόβου έσπασε και το φράγμα των ψευδαισθήσεων και της κοροϊδίας», είπε την ώρα που οι παρευρισκόμενοι, όρθιοι, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό πλην του Κώστα Καδή, τον χειροκροτούσε.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε, «Αγαπητέ μου Αβέρωφ απόψε στη Λευκωσία ακούγεται βροντερή η φωνή μας. Η φωνή όσων θέλουν την Κύπρο να παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας και ευημερίας. Ακούγεται απόψε η φωνή των απλών ανθρώπων. Αυτών που εμπιστεύονται την ηγεσία και το όραμα σου για Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη. Ανθρώπους που ενστερνίζονται τα αυθεντικά και όχι τα κλεμμένα οράματα.  Πολίτες που ξέρουν να σέβονται να κρίνουν και να εκτιμούν, ανθρώπους της εργατιάς που πιστεύουν σε κοινωνικά δίκαιο κράτος. Και χαίρομαι που οι προτάσεις του έχουν προοδευτικό χαρακτήρα, προς όφελος της μεσαίας τάξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ατζέντα των τελευταίων ωρών του προεκλογικού και τα ρέστα των υποψηφίων

Απευθυνόμενος στους νέους, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Την Κυριακή φίλοι πρωτοπόροι προσδοκούμε σε μια νίκη νέα από τη νεολαία. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ με συγκίνηση εκατοντάδες φίλους μέλη και υποστηρικτές να επιστρέφουν στο πολιτικό τους σπίτι. Να συνειδητοποιούν το διακύβευμα και να δηλώνουν στήριξη στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Γιατί γνωρίζουν ότι μπορεί με την εμπειρία και την οξυδέρκεια να συνεχίσει τη σωστή πορεία της χώρας. Την Κυριακή όμως δεν έχουμε εκλογές διαμαρτυρίας, την Κυριακή κρίνεται το μέλλον και η πορεία της χώρας. Ο θυμός και η απογοήτευση δεν οδηγούν πουθενά. Αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις ελπίδες του λαού, αποδείχτηκαν υπηρέτες του εαυτού τους. Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ΔΗΣΥ ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά, έτοιμη να υποδεχτεί πίσω τα μέλη τους υποστηρικτές και το σύνολο των πολιτών. Στεκόμαστε δίπλα στον Αβέρωφ και τον ΔΗΣΥ.

Απευθυνόμενος και πάλι προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είπε ο κ. Κασουλίδης: «Σήμερα έχεις γύρω σου την πιο έγκυρη δημοσκόπηση που έγινε ποτέ. Σε ευχαριστούμε που έδωσες στην παράταξη και τον τόπο την επιλογή της υποψηφιότητας σου. Σε ευχαριστούμε  Είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή το γαλάζιο θα κυματίζει πρώτο μεσ’τον ουρανό. Σας καλώ όλους να γίνεται κοινωνοί του πολιτικού μας μηνύματος, να μεταφέρεται το μήνυμα της νίκης από άκρη σε άκρη της χώρας. Ένα είναι το ζητούμενο, της κληρονομίας εμείς συνεχιστές, στην κορφή και πάλι, πάλι νικητές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σύνθημα Αναστασιάδη, η σκληρή δουλειά και το μεγάλο στοίχημα του ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής