Η ατζέντα των τελευταίων ωρών του προεκλογικού και τα ρέστα των υποψηφίων

Λιγότερες από 48 ώρες απομένουν μέχρι να πέσει επίσημα η αυλαία της προεκλογικής και τα επιτελεία μετά από μια κοπιαστική περίοδο που διήρκησε αρκετούς μήνες, δίνουν την τελική μάχη, έτσι ώστε να πετύχουν το μέγιστο δυνατό ενόψει της Κυριακής. Πλέον ανάμεσα στην κοινωνία, έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες τάσεις και οι συζητήσεις που γίνονται έχουν εστιάσει σε λίγα ζητήματα τα οποία αναλόγως και της τροπής των δύο τελευταίων debates, το ένα που πραγματοποιήθηκε ψες στο κρατικό κανάλι και το δεύτερο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, θα κλειδώσει τις δυναμικές, τουλάχιστον των βασικών υποψηφίων.  

Τα θέματα που απασχολούν τις τελευταίες ώρες σε επίπεδο ουσίας του προεκλογικού, έχουν να κάνουν κυρίως με τα θέματα οικονομίας, τις παροχές που έκαστος υποψήφιος υπόσχεται προς τους πολίτες, τα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής και πολύ λιγότερο με το Κυπριακό, το οποίο είχε συζητηθεί πολύ πιο έντονα σε προηγούμενα στάδια του προεκλογικού, το περιβάλλον, τα ζητήματα ενέργειας και τα θέματα της παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σύνθημα Αναστασιάδη, η σκληρή δουλειά και το μεγάλο στοίχημα του ΔΗΣΥ

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που τίθενται από τα επιτελεία για να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να ανακόψουν την πορεία ανθυποψηφίων, επιδιώκοντας να κερδίσουν στα επιμέρους σημεία, στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν μια σειρά από θέματα. Ένα εξ αυτών ήταν η χρηματοδότηση των υποψηφίων, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τους άλλους μικρότερους υποψηφίους να δίδουν στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα της προεκλογικής τους καμπάνιας στη δημοσιότητα, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να μη σηκώνει το γάντι, διαφωνώντας με την τακτική των ανθυποψηφίων του.

Επιπλέον είναι σαφής ο προσανατολισμός των τριών βασικών υποψηφίων, να δημιουργήσουν τέτοια δυναμική, δίδοντας προοπτική νίκης στη δική τους υποψηφιότητα, σε μια μάχη εντυπώσεων άνευ προηγουμένου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφενός έχοντας υπό μάλης το σύνολο των δημοσκοπήσεων που τον παρουσιάζουν πρώτο, διατηρεί μια ισχυρή δυναμική, την οποία επιδιώκει να δει να αποτυπώνεται και στην κάλπη. Την ίδια ώρα, ωστόσο, καλεί σε επαγρύπνηση, γνωρίζοντας τη δύναμη που διαθέτουν οι μηχανισμοί των δύο μεγάλων κομμάτων και κατανοώντας παράλληλα πως τα τελευταία 24ωρα αναπτύσσεται μια ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα καυτά ερωτήματα και η ιστορία που επαναλαμβάνεται

Από την άλλη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα έλεγε κανείς ότι παίζει τα ρέστα του. Απαντά θετικά σε κάθε πρόσκληση για δημόσιο διάλογο, δεν διστάζει να τεθεί ενώπιον δύσκολων συνομιλητών, ακόμα και ακροατηρίου και απαντά με προθυμία σε όποιο ερώτημα κι αν του τεθεί. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως ενδεχομένως να αντιλήφθηκε, ειδικά προς το τέλος, τη δυναμική των νέων μέσων προβολής και επιχειρεί να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρον, έτσι ώστε να καταφέρει να εισχωρήσει και σε νέα κοινά, τα οποία φαίνονταν ιδιαίτερα δυσπρόσιτα για τον ίδιο.

Τέλος, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος είναι ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστών από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, έχοντας καταγράψει και τη μεγαλύτερη εκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε ένα ασφυκτικά γεμάτο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», γνωρίζει πως ότι ήταν να πάρει από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ το έχει πάρει και πλέον επικεντρώνεται σε μια δεξαμενή ψηφοφόρων κυρίως της κεντροαριστεράς και του κέντρου, που δεν έχει ακόμα κλειδώσει τη ψήφο της. Αυτός άλλωστε, ήταν και ο λόγος που η ηγεσία του ΑΚΕΛ προτίμησε την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, έναντι της υποψηφιότητας Δημητριάδη, αφού θεωρούσε πως ο πρώην διπλωμάτης μπορεί πιο εύκολα να διεισδύσει σε νέους πολιτικούς χώρους και να κολλήσει πάνω στα ποσοστά των ΑΚΕΛικών νέες δυνάμεις που θα δημιουργούν προοπτικές νίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χείμαρρος ο ΠτΔ-Οι θεμέλιοι λίθοι, η ταφόπλακα και αυτοί που πάνε με την όπισθεν

Αναμφίβολα πρόκειται για μια αρκετά αμφίρροπη μάχη με όλα τα σημεία για τον νικητή και τον δεύτερο να είναι ανοικτά αν και αναμφίβολα, τουλάχιστον δημοσκοπικά φαινόταν μέχρι το περασμένο Σάββατο που επιτρεπόταν η διενέργεια δημοσκοπήσεων, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο.

Την ίδια ώρα οι μικρότεροι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν κομματικής στήριξης, παίζουν το δικό τους τελευταίο χαρτί, με σχεδόν κοινό σύνθημα, κατά της λογικής της χαμένης ψήφου. Άλλοι με ανακοινώσεις, άλλοι με διαφημίσεις στα μέσα, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως η λογική της χαμένης ψήφου, δεν είναι σοβαρό επιχείρημα για να μην ψηφίσουν αυτούς, αφού αφενός αποτελεί μια ψήφο διαμαρτυρίας ή τουλάχιστον μια επιλογή που στέλνει το μήνυμα για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και αφετέρου δημιουργεί εκείνες τις προοπτικές, έτσι ώστε οι αξιόλογες προσωπικότητες που κατέρχονται ως υποψήφιοι, να έχουν ισχυρότερο λόγο και ρόλο την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου και πιο μακροπρόθεσμα, μετά το πέρας των εκλογών.

Πάντως, με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος να φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις της, αναμένεται πως, όπως και χθες βράδυ, έτσι και στο αυριανό και τελευταίο debate, θα τεθούν στο τραπέζι ζητήματα που θα κάνουν πιο εμφανείς τις διαφορές μεταξύ των βασικών υποψηφίων και που θα διευκολύνουν, όσους εμφανίζονται ακόμα ως αναποφάσιστοι να κλειδώσουν την επιλογή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής