Τα καυτά ερωτήματα και η ιστορία που επαναλαμβάνεται

Για κανένα άλλο θέμα που απασχόλησε την μακρά προεκλογική που έφτασε στο τέλος της, δεν χύθηκε τόσο μελάνι, όσο για το ποιον στηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αφενός οι στενές σχέσεις του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αφετέρου η αρχική του τοποθέτηση ότι κατέρχονται ως υποψήφιοι τρεις στενοί συνεργάτες του και συνεπώς δεν προτίθεται να εμπλακεί στην προεκλογική, έδωσαν τροφή σε πολλούς να αμφισβητήσουν τις προθέσεις τους και να διαβλέψουν έντονο παρασκήνιο και ίντριγκες ανάμεσα στο τρίγωνο Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης-Νεοφύτου.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος σε διάφορες φάσεις του προεκλογικού, αθέτησε την αρχική του προαναγγελία ότι δεν θα εμπλακεί ενεργά, αφού από την αρχή της προεκλογικής μέχρι σήμερα, συμμετείχε σε πέραν των δέκα μικρών ή μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου, σε κάποιες μάλιστα εκ των οποίων, ήταν ιδιαίτερα έντονος και εκδηλωτικός.

Όσοι βρίσκονται πολιτικά απέναντι από τον Νίκο Αναστασιάδη, διάφοροι προβεβλημένοι χρήστες των social media, αλλά και πολιτικοί σχολιαστές, έσπευσαν κατά καιρούς, τροφοδοτούμενοι κι από διάφορες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκ των οποίων μια εξ αυτών έγινε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Γιάννη Καρεκλά, να δείξουν τον Νίκο Αναστασιαδή ως τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Ως τον λόγο δηλαδή, για τον οποίο η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου δεν κατάφερε να πείσει την ολότητα του συναγερμικού κόσμου να συσπειρωθεί γύρω του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από ανατολή σε... ΔΗΣΥ η στάση Αναστασιάδη στον προεκλογικό

Αυτό γινόταν ακόμα πιο έντονο, όταν πλέον παγιώθηκε μια εικόνα στις δημοσκοπήσεις, ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μπορεί να συσπειρώσει πέραν του 50% του κόμματος και πως ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ στις Βουλευτικές του 2021, σήμερα στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Κάποιοι χρέωναν, με απλά λόγια, την αποτυχία του Αβέρωφ Νεοφύτου και την επιτυχία του Νίκου Χριστοδουλίδη στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο χαρακτήριζαν ως τον ρυθμιστή και διαχειριστεί της δεξιάς πολυκατοικίας.

Πάντως, καθ' όλη αυτή την περίοδο, ο Νίκος Αναστασιάδης συνέχισε τις προεκλογικές του παρεμβάσεις, κάποιες εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα έντονες και βαρυσήμαντες, ωστόσο δεν έτυχαν ευρείας προβολής. Μια εξ αυτών ήταν κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συγκέντρωσης μελών του ΔΗΣΥ στο Καϊμακλή, όπου με συνοπτικές διαδικασίες, άδειασε πλήρως τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αποκαλύπτοντας πως στο παρασκήνιο, πριν προχωρήσει με την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του, είχε γίνει συνάντηση μεταξύ των τριών, όπου κατά την έκφραση του, «δεν έμεινε υποχώρηση που να μην έκανε ο Αβέρωφ», με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι ανένδοτος, ότι θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Η προεκλογική προχωρούσε και πλέον πολλοί έσπευσαν να υποδείξουν πως ότι και να συμβεί, ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι επίσημα ή ανεπίσημα ανάμεσα στους νικητές. Μάλιστα υπήρξαν αναλύσεις, που υποδείκνυαν πως στην προσπάθεια του να διασφαλίσει την υστεροφημία του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά εάν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφήνοντας να νοηθεί πως υποθάλπει μια κρίση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χείμαρρος ο ΠτΔ-Οι θεμέλιοι λίθοι, η ταφόπλακα και αυτοί που πάνε με την όπισθεν

Φτάσαμε στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών και αναμφίβολα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς αναστολές για το θεσμικό του ρόλο κτλ., έχει εμπλακεί ενεργά στην προεκλογική. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου γίνονται και οι απολογισμοί της Κυβέρνησης μέσω των υπουργών αλλά και το σαφάρι εγκαινίων, κατάθεσης θεμέλιων λίθων και αποκαλυπτηρίων, από άκρη σ΄ άκρη της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετείχε και ο ίδιος, με ιδιαίτερα έντονη παρουσία στις τελικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου σε επαρχιακό επίπεδο.

Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν δίστασε να προκαλέσει με τα λεγόμενα του, όσο τον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και τα κόμματα που τον στηρίζουν. Έκανε λόγο για συνονθύλευμα δυνάμεων που τον στηρίζουν, ενώ σε άλλη περίπτωση εκτίμησε πως οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι αυτές που τον κατεύθυναν στον δρόμο που πήρε. Ποτέ αυτές οι προκλήσεις δεν απαντήθηκαν από κανένα. Εξάλλου ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης φροντίζει με κάθε ευκαιρία να αναφερθεί με εκτίμηση, δίδοντας θετικό πρόσημο στον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ με τη δήλωση του ότι μιλά με στελέχη του Συναγερμού, επεδίωξε να κλείσει το μάτι στους Συναγερμικούς που τον στηρίζουν ή σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, στους Συναγερμικούς που αλληθώρισαν.

Το μεγάλο ερώτημα και η επανάληψη της ιστορίας

Είναι πλέον εμφανές σε όλους, πως αυτή η προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη, έχει ως μόνο στόχο να διαλύσει και τις τελευταίες σκιές για τον ποιο στηρίζει τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Το έκανε σε τέτοιο βαθμό που πλέον το αφήγημα των τελευταίων ημερών άλλαξε και το ερώτημα που τίθεται, είναι αν τελικά ο Νίκος Αναστασιάδης με την επίθεση αγάπης των τελευταίων ημερών, βοηθά πραγματικά ή στην τελική κάνει ζημιά της υποψηφιότητας Αβέρωφ.

Η αλήθεια δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Θα πρέπει να ιδωθεί μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να λάβει υπόψη της και ανάλογα παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν. Ποτέ και κανένας, εξάλλου, δεν διαφώνησε, ότι μετά τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης τον διαδέχθηκε ως ένας πραγματικός ηγέτης της παράταξης. Είτε κάποιος συμφωνεί, είτε διαφωνεί με τις πολιτικές του ΔΗΣΥ, αυτό δεν μπορεί να μην του το αναγνωρίσει. Όπως επίσης, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει την ικανότητα του να αγγίζει ακαριαία τις ευαίσθητες χορδές των δεξιών, οι οποίοι όσο απογοητευμένοι κι αν είναι κινητοποιούνται έστω και την ύστατη στιγμή.

Αυτό έπραξε εξάλλου και το 2021, όταν λίγες ημέρες πριν τις Βουλευτικές, βγήκε μπροστά και μέσα σε λιγότερο από 100 ώρες, άλλαξε ο ρους των πραγμάτων, με τον ΔΗΣΥ να διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις και εν μέσω ενός κλίματος πολύ αρνητικού για το κυβερνών κόμμα, λόγω της υπόθεσης των χρυσών διαβατηρίων, κατάφερε να βγει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, την ώρα που οι δύο βασικοί αντίπαλοι, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, μετρούσαν τεράστιες απώλειες.

Για όσους δεν θυμούνται πριν από τις Βουλευτικές κάποιοι έδειχναν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ως την πιο διεφθαρμένη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες, αφού το μεν κόμμα του Αναστασιάδη αύξησε τα ποσοστά του, τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης τα είδαν να μειώνονται. Ακόμα κι εκείνοι που τον φώναζαν ως διεφθαρμένο, τα έφερε έτσι η ζωή που σήμερα δεν μπορούν να το υποστηρίξουν, ακόμα κι αν το πουν. Έτσι απαντάται το ερώτημα εάν ζημιώνει τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αυτό επιχειρεί και σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης. Στο ερώτημα ποιον στηρίζει, πλέον όλοι παραδέχονται ότι ξεκάθαρα στηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο ερώτημα που ακολουθεί, αν αυτό βοηθά ή ζημιώνει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η απάντηση δίδεται μέσα από την ιστορία, που σχεδόν πάντα, επαναλαμβάνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελική προεκλογική συγκέντρωση για Αβέρωφ-«Στόχος η πρωτιά και η Προεδρία»

Δειτε Επισης

Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά