Eννέα προτάσεις Χριστοδουλίδη για πρόληψη και καταπολέμηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών

Τις προτάσεις του για την πρόληψη και καταπολέμηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα, με αντιπροσωπεία του ΚΕΝΘΕΑ, υπό τον πρόεδρο του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαϊα, τον επιστημονικό διευθυντή Δρ Κυριάκο Βερεσιέ και τη βοηθό επιστημονική διευθύντρια Έλενα Ζαρούνα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το επιτελείο του, ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε εννέα συγκεκριμένες προτάσεις του προγράμματος διακυβέρνησής του που αφορούν δημιουργία Κέντρων Απεξάρτησης για άτομα κάθε ηλικίας με επαρκή αριθμό κλινών, υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας για απεξάρτηση.

Στόχος, αναφέρεται, να καλυφθεί το σημερινό κενό και οι ανάγκες ατόμων για κάθε πόλη και να μπορούν να επισκέπτονται ένα χώρο και να τους παρέχονται όλες οι σχετικές υπηρεσίες και βοήθεια.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται προώθηση προγραμμάτων για γονείς για ενίσχυση του γονικού ρόλου και αναγνώριση προβλημάτων των παιδιών τους που μπορεί να συνδέονται με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, προώθηση της δημιουργίας εξειδικευμένου προγράμματος για άτομα με διπλή διάγνωση (εξάρτηση από εξαρτησιογόνες ουσίες και ψυχιατρική ασθένεια).

Επίσης, προώθηση της δημιουργίας Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης για άτομα με ιστορικό εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και  θεσμοθέτηση και προώθηση προγραμμάτων πρόληψης  στα σχολεία για όλες τις εξαρτήσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εισηγείται την κατάρτιση κανονισμών στη βάση του νόμου περί ασφάλειας 174/1986 με στόχο την ενεργοποίηση του ειδικού ταμείου για προγράμματα απεξάρτησης.  Δηλαδή, κάθε πρόστιμο που πληρώνεται για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να καταλήγει στο εν λόγω ταμείο. 

Προτείνει επίσης προώθηση της συστηματικής εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε θέματα εθισμών και εξαρτήσεων, διεύρυνση του πρωτοκόλλου παραπομπής σε θεραπεία χρηστών που συλλαμβάνονται για πρώτη φόρα σε όλες τις ηλικίες (σήμερα μέχρι 23 ετών) και προώθηση και θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του συμβούλου εθισμού.    

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών