Προειδοποιεί τις τράπεζες ο Αβέρωφ-«Θα με βρείτε απέναντι σας»

Μήνυμα στις τράπεζες πως θα τον βρουν απέναντι τους αν επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη για χρηματοπιστωτική σταθερότητα εις βάρος της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας, έστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΕΤΥΚ, τη Δευτέρα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να διασφαλιστεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, σημειώνοντας πως υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθεί χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και χωρίς να οδηγηθούν σε προβλήματα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ιδιωτικοί οργανισμοί και τα δημόσια οικονομικά.

Όπως είπε, υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία έτσι ώστε από τη μια να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και από την άλλη να μην τίθενται ζητήματα και προβλήματα βιωσιμότητας των κρατικών εσόδων και των μικρομεσαίων.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως έγιναν πολλές θυσίες για χάρη της οικονομίας και δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την άλλη, συνέχισε, ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να έχει υπόψη τους τις κοινωνικές του ευθύνες αλλά και για την κοινωνική συνοχή, την εργατική ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

Αν παραβιαστεί, είπε, οποιαδήποτε από αυτές τις αρχές, τότε είναι ο ίδιος ο χρηματοπιστωτικός τομέας που δυναμιτίζει την σταθερότητα του δικού του οικοδομήματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος έστειλε το μήνυμα πως δεν στήριξαν τις τράπεζες ως τράπεζες αλλά στήριξαν την οικονομία του τόπου και αν ο χρηματοπιστωτικός τομέας πιστέψει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανάγκη για σταθερότητα ακυρώνοντας κοινωνική συνοχή και κοινωνική ευθύνη, θα τον βρουν απέναντι του.

Από την πλευρά του, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής είπε πως έμπρακτα η ΕΤΥΚ και οι υπάλληλοι, την ώρα που οι τράπεζες αντιμετώπιζαν πολλά οικονομικά προβλήματα, είχαν μειώσει μισθούς και περιορίσει τις ετήσιες προσαυξήσεις.

«Μας εκπλήττει την ώρα που οι Τράπεζες ανακοινώνουν τις αναμενόμενες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κερδών για το 2023, να μην σέβονται ότι την ώρα της κρίσης οι συνάδελφοι τους ενίσχυαν για να επιβιώσουν», είπε, σημειώνοντας πως αυτά τα πράγματα δεν δείχνουν σεβασμό σε αυτούς που έκαναν θυσίες στις δύσκολες εποχές των τραπεζών.

Ανέφερε ακόμα πως οι ετήσιες προσαυξήσεις είναι ψίχουλα κοντά στα μπόνους που ανακοίνωσαν και θα δώσουν σε διευθυντικά στελέχη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου