Μετρημένες οι καταγγελίες για παρανομίες στην προεκλογική-Προσέχουν τα επιτελεία

Μπορεί η μάχη για την θέση του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει φουντώσει για τα καλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως ελάχιστες είναι μέχρι στιγμής οι καταγγελίες που έχει ενώπιόν της η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, για παραβάσεις από τα επιτελεία των υποψηφίων.

Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το Γραφείο της Επιτρόπου να είχε λίγες μέρες πριν τις εκλογές πολλά παράπονα για παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, όμως αυτή τη φορά, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει, αφού το τελευταίο διάστημα κλήθηκε να εξετάσει ελάχιστες καταγγελίες. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται, όσο πλησιάζει η κρίσιμη μέρα των εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου, όλο και περισσότεροι να είναι οι ενέργειες των επιτελείων, που θα αναγκάσουν τους πολίτες να προβούν σε καταγγελίες στο γραφείο της κ. Λοϊζίδου.

Μάλιστα, από τις τρεις καταγγελίες που κλήθηκε μέχρι στιγμής να εξετάσει, οι δύο διαπιστώθηκε ότι δεν στοιχειοθετούνται, καθότι επρόκειτο για εγγεγραμμένα μέλη σε κόμματα, τα οποία δέχθηκαν κλήσεις ή μηνύματα για στήριξη συγκεκριμένου υποψήφιου, ενώ για το τρίτο συνεχίζεται η διερεύνηση. 

Μιλώντας στον REPORTER, η Επίτροπος εξήγησε πως, μέχρι στιγμής «έχουμε πολύ λίγα παράπονα. Έχουμε δύο με τρεις καταγγελίες για τις οποίες τελείωσε και η διερεύνησή. Κάποιοι ήταν μέλη του κόμματος για το οποίο είχαν παράπονο κι ένα τελευταίο διερευνάται. Δηλαδή στείλαμε να μας πει το επιτελείο γιατί κάλεσαν τον πολίτη χωρίς να έχει εγγραφεί. Σε σχέση με άλλες φορές, είναι πολύ λίγα τα παράπονα. Τώρα δεν ξέρω εάν σε αυτές τις δύο εβδομάδες που απέμειναν θα αυξηθούν, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε ιδιαίτερο φόρτο». 

«Παλαιότερα έρχονταν πολλά παράπονα πολύ πριν τις εκλογές»

Η κ. Λοϊζίδου έχει πλέον την εμπειρία εκλογικών διαδικασιών και συγκρίνοντας τις Προεδρικές του 2023 με προηγούμενες εκλογές διαπιστώνει ότι τα παράπονα έχουν μειωθεί, αφού απ' όσα θυμάται, σε παλαιότερες περιπτώσεις τα παράπονα έφθαναν αρκετό καιρό πριν την τελική μάχη.

«Βέβαια, το Σαββατοκύριακο των εκλογών παραβιάζεται και η δική μας νομοθεσία, αλλά παραβιάζεται και η εκλογική διαδικασία. Δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής απαγορεύεται κάποιος να κάνει προεκλογική. Σε ότι αφορά στη δική μας νομοθεσία, το αδίκημα ισχύει 365 μέρες το χρόνο. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση για τη δική μας νομοθεσία εάν το αδίκημα γίνει είτε την Παρασκευή, είτε το Σάββατο, είτε την Κυριακή των εκλογών». 

Εξήγησε μάλιστα πως «το Σαββατοκύριακο των εκλογών έχουμε συνήθως κάποια παράπονα, τα οποία τα λαμβάνουμε άμεσα και τα χειριζόμαστε. Αν για παράδειγμα αφορούν κάποιο επιτελείο, έχουμε τις επαφές και τους καλούμε, ζητώντας τους να σταματήσουν». 

Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο κάποιοι πολίτες να λαμβάνουν κλήσεις ή μηνύματα και να μην καταγγέλλουν στο Γραφείο της. «Βλέπω πολλά μηνύματα μέσα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά χωρίς συγκεκριμένη καταγγελία ή έστω και ανώνυμο τηλεφώνημα, δεν μπορώ να έχω τα στοιχεία για να διερευνήσω. Είδα αυτές τις μέρες αναρτήσεις που έλεγαν τάδε υποψήφιε γιατί στέλνεις μηνύματα χωρίς συγκατάθεση. Εγώ όμως δεν μπορώ με βάση αυτό να αρχίσω διερεύνηση. Πρέπει να γίνει καταγγελία». 

Βαριά πρόστιμα για μαζικά μηνύματα

Σε ό,τι αφορά στις ποινές που επιβάλλονται για τέτοιας φύσεως αδικήματα, η κ. Λοϊζίδου ανέφερε πως αυτές εξαρτώνται από τη συχνότητα του φαινομένου. Για παράδειγμα, είπε, οι διοικητικές κυρώσεις αρχίζουν από μια απλή προειδοποίηση και φθάνουν μέχρι και την επιβολή διοικητικού προστίμου. 

«Συνήθως όταν είναι το πρώτο παράπονο που αφορά έναν υποψήφιο, μπαίνει μια προειδοποίηση και συνήθως δεν επαναλαμβάνεται. Απ' εκεί και πέρα όμως μπαίνει διοικητικό πρόστιμο που είναι γύρω στα 1500 ευρώ το μήνυμα, το τηλέφωνο ή το email. Aντιλαμβάνεστε ότι όταν είναι μαζικά που αποστέλλονται, ενδεχομένως αυτό το πρόστιμο να είναι πολύ υψηλό και έτυχε σε Προεδρικές ένα κόμμα να πληρώσει εκατό χιλιάδες ευρώ». 

Κληθείσα να τοποθετηθεί ως προς το γεγονός ότι συνήθως τα μηνύματα που αποστέλλονται είναι μαζικά, άρα αναπόφευκτα είναι μαζικά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, τόνισε πως «μπορεί να μην είναι μηνύματα, μπορεί να είναι τηλέφωνα για εκδήλωση και από εκείνα να μην καταγγείλουν όλοι. Εξαρτάται πως θα το χειριστεί ο καθένας αυτό το μήνυμα ή το τηλέφωνο που θα λάβει. Πάντως το Σαββατοκύριακο πριν τις εκλογές είναι φυσικό ότι υπάρχει και μία ένταση. Καταγγέλλουν πολύ πιο εύκολα απ' ότι σε άλλες περιπτώσεις». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα η Αστυνομία-Πιθανό να πρόκειται γυναίκα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ
Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος