Εκτόξευσαν ριπή κατά ΔΗΣΥ, με σύνθημα «Αβέρωφ δώστα όλα», Νικόλας και Καρογιάν

Επίθεση εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σχέση με δηλώσεις του για θέματα ενέργειας, εξαπέλυσαν συντονισμένα το Δημοκρατικό Κόμμα και η Δημοκρατική Παράταξη. Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για αδιανόητη και επικίνδυνη πρόθεση του, ενώ η ΔΗΠΑ, κάνει παραλληρισμό με το «Τσοβόλα δώστα όλα», σε «στο Αβέρωφ δώστα όλα». Την ίδια ώρα ο ΔΗΣΥ απαντά πως, «είναι εμφανές ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει λάβει υπόψη την παράκληση του υποψηφίου τους Νίκου Χριστοδουλίδη, να μην βγάζουν προς τα έξω το φοβικό τους χαρακτήρα όταν μιλάμε για λύση του κυπριακού».  

Στην ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ σημειώνει πως, «συνηθίσαμε ν’ ακούμε υποψήφιους να διαπραγματεύονται δημοσίως χάριν των εντυπώσεων. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου όμως, στη συνέντευξη του στο podcast του ALPHA Κύπρου και το δημοσιογράφο Νικόλα Ζανέττο, πρωτοτύπησε επικίνδυνα: Κάνει και υποχωρήσεις».

Και προσθέτει: «Ως συνέχεια της εισήγησης του για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να θέσει το φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «ως δόλωμα». Οφείλει να ξεκαθαρίζει στον κυπριακό λαό πώς ακριβώς θα το βάλει στο τραπέζι και αν εννοεί πως αυτό προϋποθέτει «πάγωμα» του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ, μέχρι να «τσιμπήσει» η Τουρκία».

Την ίδια ώρα, συνεχίζει το ΔΗΚΟ, «σε ότι αφορά την προσέλκυση μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, άλλα είπε ο Αβέρωφ στη συνέντευξη του και άλλα έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόσα χρόνια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλεγε πως φέραμε την Exxon Mobil στην Κύπρο και θωρακίσαμε την κυπριακή ΑΟΖ.Από την άλλη ο Αβέρωφ λέγει ουσιαστικά ότι οι εταιρείες ήρθαν στην Κύπρο για να συνεργαστούν με την Τουρκία».

«Είναι πλέον ξεκάθαρες οι προθέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι προτίθεται να τα δώσει όλα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και θα ήταν και επικίνδυνο για το κυπριακό, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία», καταλήγει το ΔΗΚΟ.

«Αβέρωφ δώστα όλα»

Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ σημειώνει πως, «σε πρόσφατη συνέντευξη (podcast)  στον Άλφα Κύπρου, ο υποψήφιος για την Προεδρία κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, έκανε κάποιες δηλώσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και το Φυσικό Αέριο, οι οποίες μας ξενίζουν».

Και προσθέτει: «Για εμάς, το φυσικό αέριο αποτελεί τον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας  και εθνική παρακαταθήκη των μελλοντικών γενεών.  Ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με αφέλεια, ούτε με επιπολαιότητα», προστίεθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΠΑ.  

Τα όσα εκστόμισε ο κ. Νεοφύτου, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, τα οποία οφείλει να απαντήσει: 

  1. Διαφωνεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης του; 
  2. Θεωρεί όντως ότι ο East Med ήταν η αιτία για την παρουσίαση του τουρκικού δόγματος για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το παράνομο Τουρκολιβικό μνημόνιο;
  3. Με ποια λογική πρέπει να δοθεί προνομιακή πρόσβαση στην Τουρκία αντί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι ο σχεδιασμός μας; 
  4. Ο κ. Νεοφύτου πιστεύει πραγματικά αυτό που είπε ότι «η Τουρκία συνωμότησε με την ExxonMobil και την Qatar Petroleum για να αδειοδοτηθούν και να προχωρήσουν σε ανακαλύψεις Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ»;

Και προσθέτει: «Είναι φανερό πως η προσέγγιση του κ. Νεοφύτου στο κυπριακό είναι «Αβέρωφ δώστα όλα», πράμα εθνικά επικίνδυνο και τραγικό για το μέλλον της πατρίδας μας. H αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου στην Κυπριακή ΑΟΖ παρέχει τη μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο να προωθήσει και να αναδείξει τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της ρόλο, ως παράγοντα της ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».     

«Την ώρα που η Ε.Ε. διερευνά όλους τους εναλλακτικούς τρόπους απεξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο, μια χώρα μέλος της Ε.Ε. με επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου όπως η Κύπρος, επιβάλλεται να έχει τον ανάλογο λόγο και ρόλο και όχι να θέτει ως προτεραιότητα τον αμφίβολο εξευμενισμό του νεοσουλτάνου της Άγκυρας», καταλήγει η ΔΗΠΑ. 

Η απάντηση του ΔΗΣΥ

Είναι εμφανές, αναφέρει ο ΔΗΣΥ, «ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει λάβει υπόψη την παράκληση του υποψηφίου τους Νίκου Χριστοδουλίδη, να μην βγάζουν προς τα έξω το φοβικό τους χαρακτήρα όταν μιλάμε για λύση του κυπριακού. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η επίθεση στον Αβέρωφ Νεοφύτου και στις προτάσεις του για την ενέργεια».

Και προσθέτει: «Ναι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια και την ενέργεια ως παράγοντες που μπορούν να ξεκλειδώσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο στο κυπριακό και να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του εθνικού μας θέματος».

«Τα φοβικά του σύνδρομα το ΔΗΚΟ ας τα λύσει με τον υποψήφιό του. Εμείς προχωράμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και στο κυπριακό, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα