Τα ρούβλια του προεκλογικού, η παρακμή των κομμάτων και το παράδειγμα Κολοκασίδη

Σε μια νέα εκδοχή του επανήλθε το θέμα της χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων, χωρίς ωστόσο να καλλιεργούνται από κανέναν αυταπάτες πως αυτή τη φορά, τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα μιλήσουν με ανοικτά χαρτιά και θα ρίξουν φως στα οικονομικά των προεκλογικών εκστρατειών τους.

Αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση υπήρξε μια καταγγελία του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος. Ο κ. Φαίδωνος, ο οποίος κατά καιρούς προχώρησε σε διάφορες καταγγελίες με άλλες να στοιχειοθετούνται και διερευνώνται από την Αστυνομία και άλλες να παραμένουν απλές καταγγελίες, δήλωσε πως έφτασαν κοντά του διασταυρωμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ένας εκ των υποψηφίων, έλαβε μεγάλο χρηματικό ποσό, μέχρι και μισού εκ. ευρώ, από Ρώσους Ολιγάρχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πόλεμος» για εισφορές Ρώσων-Ο Νικόλας δείχνει Αβέρωφ, ο ΔΗΣΥ Χριστοδουλίδη

Βέβαια οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, δεν αφορούσαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο ως γνωστόν ο Φαίδωνας Φαίδωνος στηρίζει, αλλά έναν εκ των άλλων δύο υποψηφίων. Η συζήτηση ωστόσο πέρασε σε άλλο επίπεδο, από τη στιγμή που σχολίασε τις δηλώσεις του Δημάρχου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά στην προσπάθεια του να αποσείσει τις όποιες σκιές από το πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη, υπέδειξε πως ο μόνος που έλαβε χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μέσω των εισφορών που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγα χρόνια προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ουσιαστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν έδειχνε τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως το πρόσωπο που εννοεί ο Δήμαρχος Πάφου, αλλά επιχείρησε να μεταφέρει την όποια πίεση από τον υποψήφιο του προς την άλλη πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο δεν άργησε να έρθει και η απάντηση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκαλεί τους τρεις βασικούς να δημοσιεύσουν τα οικονομικά της προεκλογικής τους ο Κολοκασίδης

Η Πινδάρου, πλήρωσε τον Νικόλα Παπαδόπουλο με το ίδιο νόμισμα, αφού ουσιαστικά έριξε πίσω το γάντι, χτυπώντας στο αδύνατο σημείο του προέδρου του ΔΗΚΟ. Στο θέμα της κρατικής χρηματοδότησης που έλαβαν τα κόμματα για τις Προεδρικές, ωστόσο, όπως τα ίδια παραδέχονται, όλα τα κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ για την προεκλογική τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου άνοιξε και η συζήτηση για το αν είναι ηθικό το γεγονός ότι τουλάχιστον τέσσερα από τα επτά κόμματα της Βουλής, έλαβαν την κρατική χορηγία στην οποία περιλαμβάνονται και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα έξοδα των Προεδρικών και δεν σπατάλησαν ούτε ένα ευρώ. Αν για λίγο απομακρυνθεί κανείς από τα γεγονότα, και δει με ηρεμία και καθαρό μυαλό, το συγκεκριμένο θέμα με τα χρήματα που έλαβαν τα κόμματα αλλά δεν προτίθενται να σπαταλήσουν για προεκλογικούς σκοπούς, είναι από μόνο του ένα μέγα σκάνδαλο. 

Και όσο κι αν προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να παίζουν με τις λέξεις, γιατί πλέον η κρατική χορηγία είναι μια και περιλαμβάνει και το κονδύλι για τα προεκλογικά έξοδα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα χρήματα που λαμβάνουν ως κρατική ενίσχυση, η ουσία παραμένει, ότι ψήφισαν ένα νόμο, που αφήνει τα ίδια τα κόμματα εκτεθειμένα στα μάτια των πολιτών. Κι από τη στιγμή μάλιστα που επιμένουν να δηλώνουν δημόσια πως δεν έλαβαν χρήματα για τον προεκλογικό, επιβεβαιώνουν όσους επιμένουν πως τα κόμματα στη σημερινή τους μορφή δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς ύπαρξης τους και βρίσκονται σε απόλυτη παρακμή, λειτουργώντας στα πρότυπα παρασιτικών οργανισμών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στόχοι, στοιχήματα και παιγνίδια αριθμών λίγο πριν το ραντεβού με την κάλπη

Μάλιστα ο ΔΗΣΥ, έριξε και τις μπηχτές του κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, καλώντας τα κόμματα που τον στηρίζουν να ψάξουν βαθύτερα τις πηγές χρηματοδότησης του υποψηφίου τους και ίσως έτσι μπορεί να βρουν και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που ευλόγως τίθενται.

Συνοψίζοντας την κόντρα που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις Φαίδωνος, μπορούμε πλέον να δούμε ξεκάθαρα, μια σειρά από ενέργειες και γεγονότα, που επιβεβαιώνουν, όλους όσους επιμένουν, ότι η πολιτική ζωή του τόπου νοσεί και για αυτή την κατάσταση έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης τα ίδια τα κόμματα. Κι αυτό διότι:

-Ένας Δήμαρχος καταγγέλλει υποψήφιο πως χρηματοδοτείται από Ρώσο Ολιγάρχη

-Αρχηγός κόμματος κατηγορεί άλλο κόμμα, ότι χρηματίζεται από Ρώσους Ολιγάρχες

-Το κυβερνών κόμμα κατηγορεί άλλα τέσσερα κόμματα ότι πήραν κρατικά χρήματα των φορολογουμένων και τα χρησιμοποιούν για άλλους από τους προβλεπόμενους σκοπούς

-Το κυβερνών κόμμα αφήνει να νοηθεί ότι άλλος υποψήφιος χρηματοδοτείται με σκιώδεις διαδικασίες από άγνωστες πηγές.

Όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες καλούνται να καταλήξουν στις επιλογές που θα κάνουν ενόψει των Προεδρικών Εκλογών και που ουσιαστικά διαπιστώνουν πως το πολιτικό σύστημα, παρά τις εξαγγελίες, παρά τις δεσμεύσεις και παρά τις μεγαλοστομίες ότι θα πατάξει τη διαφθορά και θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ισονομία, συντηρεί και συντηρείται με τοξικές αντιπαραθέσεις που μόνο στόχο έχουν να συσπειρώσουν και να φανατίσουν.

Και μπορεί κάποιοι που είτε εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα στην όλη ιστορία να επιμένουν να παίζουν άμυνα και να μην τοποθετούνται, ωστόσο το σίγουρο είναι πως και αυτοί δρουν λανθασμένα, αφού στην προσπάθεια τους να μη συγκρουστούν και να μη χάσουν, επιλέγουν τη σιωπή που στην προκειμένη το μόνο που φανερώνει είναι αδυναμία. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου, συντηρούνται οι φήμες και οι κακές γλώσσες πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα η ζημιά από τη σιωπή να είναι μεγαλύτερη κι από την σκληρότερη αλήθεια που μπορεί σε κάποια στιγμή ακούσια ή εκούσια να ακουστεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο όποιος έλεγχος στα οικονομικά των υποψηφίων θα γίνει από την Ελεγκτική Υπηρεσία μετεκλογικά, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως ακόμα και να επιβεβαιωθούν τα όσα ο Φαίδωνας Φαίδωνος καταγγέλλει, θα είναι αργά. Από την άλλη αν τα όσα ο κ. Φαίδωνος δεν στοιχειθετούνται, τότε θα πρόκειται για συκοφαντία που ενδεχομένως να επηρεάζει αρνητικά κάποιους υποψηφίους και να καθορίσει εσκεμμένα το αποτέλεσμα των εκλογών.

Συνεπώς, εάν οι Νόμοι και οι θεσμοί λειτουργούσαν όπως πρέπει στη χώρα, ήδη θα έπρεπε ο Δήμαρχος Πάφου να κληθεί για να δώσει στοιχεία για τα όσα καταγγέλλει, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας θα έπρεπε να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να οδηγηθούμε στις εκλογές χωρίς σκιές και με ανοικτά χαρτιά, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Διότι με τα γεωπολιτικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυτή τη στιγμή είναι πέρα για πέρα σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες αν ένας εκ των δεκατεσσάρων υποψηφίων, χρηματοδοτείται από οποιονδήποτε ξένο και αν υπόκειται σε ρωσική επιρροή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα όλα τα έσοδα και τα έξοδα της προεκλογικής του, έδωσε ο Κολοκασίδης

Σε αυτό το σημείο, καταληκτικά, θα πρέπει να σημειωθεί πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο μόνος υποψήφιος που προχώρησε σε μια αξιομνημόνευτη ενέργεια που θα ήταν καλό αν την ακολουθούσαν και άλλοι, ήταν ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος, με πάσα λεπτομέρεια και υπηρετώντας πλήρως τις έννοιες της διαφάνειας και της λογοδοσίας, παρουσίασε τα εκλογικά έσοδα και τα εκλογικά έξοδα της καμπάνιας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»