Οι φόβοι Αβέρωφ, Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη δέκα ημέρες πριν τις εκλογές

Μια στροφή πριν από την καρό σημαία του προεκλογικού, οι υποψήφιοι βρίσκονται σε αναβρασμό. Είναι η περίοδος που οι ίδιοι και οι επικεφαλής των καμπανιών τους, δίνουν το σύνθημα προς όλους τους μισθωτούς και εθελοντές των επιτελείων για το τελικό χτύπημα. Για να ανεβάσουν ρυθμούς, να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν, έτσι ώστε η προσπάθεια και οι ώρες δουλειάς που έγραψαν όλο αυτό το διάστημα να επιβραβευθεί στην κάλπη.  

Κι αν είναι κάτι που γνωρίζουν οι υποψήφιοι και οι επιτελείς τους, είναι αυτά που δεν πάνε καλά. Όλοι έχουν συγκεκριμένες φοβίες και αγωνιούν για συγκεκριμένα ζητήματα και για αυτό, στο τελευταίο μίλι, πρωταρχική τους προτεραιότητα, είναι να δημιουργήσουν δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να μην βρεθούν ενώπιον αρνητικών εκπλήξεων το βράδυ της άλλης Κυριακής.

Σε αυτό το  πλαίσιο όλοι οι υποψήφιοι, ιδιαίτερα οι βασικοί και όσοι απολαμβάνουν κομματικής στήριξης, έχουν συγκεκριμένες φοβίες, που δεν θα ήθελαν να μετατραπούν σε τετελεσμένα γεγονότα που θα τους φέρουν προ ανεπιθύμητων καταστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ρόλος των αουτσάιντερς, ο εμβολιασμός προγραμμάτων και το παζάρι του β’ γύρου

Αναμφίβολα για τους δύο εκ των τριών βασικούς υποψηφίους, ένα είναι το μεγάλο διακύβευμα, να μην βρεθούν εκτός δεύτερου γύρου. Τόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν το βράδυ των εκλογών, τα φώτα να είναι στραμμένα πάνω τους για τους λάθος λόγους. Για λόγους δηλαδή που θα έχουν να κάνουν με την μη εξασφάλιση μιας θέσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ειδικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, πέρα από την μεμψιμοιρία και την εσωστρέφεια που αναπόφευκτα θα προκληθεί, θα έχει και το βάρος της ευθύνης, να δώσει καθοδήγηση στους ψηφοφόρους του κόμματος του, για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Πριν όμως από όλα αυτά, για να φτάσουμε σε αυτά που περιγράφονται πιο πάνω, στο σήμερα, ο μεγάλος φόβος στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αφού μια σειρά από άλλους φόβους, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, (βλ. υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη), είναι να μην καταφέρει έστω και την υστάτη να αυξήσει τη συσπείρωση των Συναγερμικών ψηφοφόρων.

Αναμφίβολα, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, λίγο ή πολύ η συσπείρωση του ΔΗΣΥ βελτιώνεται. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου, είναι αν θα αυξηθεί τόσο πολύ τις τελευταίες δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, που θα εξασφαλίσει στον Αβέρωφ Νεοφύτου το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φλερτ μεγάλων με μικρούς-Κτίζει γέφυρες ο Αβέρωφ, γκρεμίζει ο Μαυρογιάννης

Την ώρα που στα υπόλοιπα επιτελεία, λίγο η πολύ, η προσοχή τους στρέφεται και προς άλλες δεξαμενές ψηφοφόρων, στο επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου γνωρίζουν καλύτερα από τον κανένα, πως το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς. Εάν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος τους, αυτό επιβαρύνεται διπλά, αφού από τη μια κερδίζει ο ίδιος μέτρα στη μάχη για τα δύο εισιτήρια του δεύτερου γύρου, ενώ από την άλλη χάνει μέτρα ένας εκ των ανθυποψηφίων του και κυρίως ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Άρα η μεγάλη ανησυχία στον ΔΗΣΥ δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο, η αύξηση της συσπείρωσης που σήμερα αποτυπώνεται ως ένα βαθμό σε κάποιες δημοσκοπήσεις, δεν κινηθεί σε ακόμα πιο ψηλά επίπεδα τις επόμενες λίγες ημέρες.

Από την άλλη στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη το διακύβευμα, είναι διαφορετικό. Ήδη φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, ότι παρά το μικρό χρονικό διάστημα, σε σχέση πάντα με τους βασικούς του ανθυποψηφίους, που είναι υποψήφιος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να συσπειρώσει γύρω από την υποψηφιότητα του ένα ικανοποιητικό ποσοστό των παραδοσιακών ψηφοφόρων της αριστεράς.

Η απειλή για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, είναι άλλη και αποτυπώθηκε και στις τελευταίες τηλεμαχίες. Ακούει στο όνομα Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος ως ανεξάρτητος υποψήφιος, απευθύνεται θεωρητικά στο ίδιο ακροατήριο. Το γεγονός ότι ο κ. Δημητριάδης, έχει καταφέρει να προσελκύσει μια αξιοσημείωτη μάζα ψηφοφόρων, δημιουργεί πονοκέφαλο στο επιτελείο Μαυρογιάννη, που προσπαθεί με διάφορους τρόπους, να κερδίσει τη μάχη, βασιζόμενο και στη λογική της χαμένης ψήφου, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι θα λάβει τέτοιο ποσοστό που θα του επιτρέψουν την πρόκριση στον Β΄ γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σκάνδαλα, οι Προεδρικές και η κατηγορία που μειώνεται όσο η ενοχή μεγαλώνει

Είναι ξεκάθαρο πως από τη στιγμή που το ΑΚΕΛ, δεν φαίνεται να έχει να δώσει κάτι παραπάνω στον κ. Μαυρογιάννη, η αγωνία και η ανησυχία, έχει να κάνει με τη δεξαμενή του προοδευτικού χώρου, όχι κατ΄ ανάγκην του ΑΚΕΛ, όπου φαίνεται πως απολαμβάνει ως ένα σημείο ο κ. Δημητριάδης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε και η σχετική αρθρογραφία του Άντρου Κυπριανού, αλλά και οι επιθέσεις του κ. Μαυρογιάννη κατά του κ. Δημητριάδη στο τελευταίο debate που συμμετείχαν και οι δύο.

Την ίδια ώρα στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, φαίνεται πως επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός και υπάρχει και η ανάλογη ικανοποίηση από τη δυναμική της υποψηφιότητας. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του, αλλά και σε επίπεδο στελεχών, εκφράζεται η ανησυχία για το φαινόμενο της χαλαρής ψήφου.

Το φαινόμενο δηλαδή, που αφορά εκείνη την μερίδα των ψηφοφόρων που αφενός δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη, αφετέρου δεν είναι και τόσο σίγουροί, είτε γιατί μπορεί στο τέλος να μην πάνε να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών, είτε γιατί στο τέλος θα επιλέξουν κάποιον άλλο. Το γεγονός δηλαδή ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν στηρίζεται σε μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων, αποφασισμένη και παραδοσιακά ταυτισμένη με τον ίδιο, δημιουργεί ανησυχία, για το αν τελικά θα μπορεί να βασιστεί σε αυτήν την ώρα της κάλπης.

Για αυτό το λόγο, έσπευσε και ο ίδιος να στείλει το μήνυμα, ότι παρά το γεγονός, ότι οι δημοσκοπήσεις του δίδουν σημαντικό προβάδισμα, κανείς από το επιτελείο και τους υποστηρικτές του δεν πρέπει να επαναπαυθεί, αφού τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν άρδην εις βάρος της δικής του υποψηφιότητας. Θα αποτελούσε, ωστόσο, τεράστια έκπληξη, η ανατροπή του σκηνικού που δείχνει πως ο ίδιος έχει εξασφαλισμένη μια θέση στον δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προεκλογικός για τα μάτια των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ-Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ