Τσακώνονται για το ποιος είναι πιο... Λιζ Τρας Αβέρωφ και Μαυρογιάννης

Στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος επέκρινε έντονα την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για φορολογική μεταρρύθμιση, συγκρίνοντας τον με την Λιζ Τρας και λέγοντας πως η ιδέα του είναι επιπόλαιη και αποτελεί βόμβα για τα δημόσια ταμεία, απάντησε ο ΔΗΣΥ, αντιστρέφοντας τα πυρά. Οι δύο πλευρές, κατηγορούν η μία την άλλη ότι συμπεριφέρεται όπως η τέως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση 45 ημέρες μετά την ανάδειξή της, εξαιτίας της οικονομικής της πολιτικής. 

Σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα έστρεψε τα πυρά του στο ΑΚΕΛ, εκλεκτός του οποίου είναι ο κ. Μαυρογιάννης, τονίζοντας ότι «είναι σίγουρο ότι ο Αβέρωφ δεν περνιέται για γκουρού αλλά η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ ήταν σίγουρα κουτουρού».

Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, «ο όψιμος αριστερός κ. Μαυρογιάννης ακολουθώντας το στείρο παράδειγμα του ΑΚΕΛ και μην έχοντας προτάσεις για την οικονομία, κάνει αυτό που του μάθανε. Να πετά σαν άλλη Λιζ Τρας στα σκουπίδια, οποιαδήποτε πρόταση δεν είναι δική του». 

Υποστήριξε ότι» ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε μια κοστολογημένη πρόταση για στήριξη εκείνων που πληρώνουν και στηρίζουν την οικονομία μας. Τη μεσαία τάξη. Αυτή που χτύπησε όσο κανείς το ΑΚΕΛ με τις πολιτικές του».

«Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη Συναγερμού δεν αφήνει πίσω ερείπια όσο κι αν θέλει να πιστεύει ο κ. Μαυρογιάννης. Αναμένουμε από τον κ. Μαυρογιάννη πολιτικά επιχειρήματα και όχι ευφυολογήματα», τόνισε.

«Και τελικά αν καταλήγουμε εκεί, είναι σίγουρο ότι ο Αβέρωφ δεν περνιέται για γκουρού αλλά η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ ήταν σίγουρα κουτουρού», κατέληξε ο ΔΗΣΥ.

Ψηφοθυρία και εμπαιγμός

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε πως «ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ αυτοπαρουσιάζεται ως ο γκουρού σε θέματα οικονομίας και ως ο μόνος που μπορεί να κουμαντάρει τα δημόσια οικονομικά, ξαφνικά εύκολα μεταμορφώνεται σε Λιζ Τρας. Την τέως πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, που με τις φορολογικές της αλχημείες, κατακρέμνησε το αξιόχρεο της χώρας της και η ίδια εξαναγκάστηκε σε παραίτηση».

Σημείωσε πως «δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο κ. Νεοφύτου πιστός υπηρέτης των λίγων και εχόντων, προτείνει μία φορολογική μεταρρύθμιση που χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια σε υψηλόμισθους, ευνοώντας τα ψηλά εισοδηματικά στρώματα δυσανάλογα με τη μικρομεσαία τάξη, κάτι που στην ουσία αναιρεί την προοδευτική φιλοσοφία του φορολογικού μας συστήματος».

Όπως είπε ο κος Μαυρογιάννης, «πρόκειται για μία επιπόλαιη πρόταση, που συντάχθηκε εκ του προχείρου και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια των δημόσιων ταμείων, καθώς η εξήγηση που δίνουν για την κάλυψη της τρύπας εκατομμυρίων που θα δημιουργηθεί, δεν αντισταθμίζει την απώλεια. Μία μεταρρύθμιση που αγνοήθηκε για 10 χρόνια και επανήλθε σκόπιμα προεκλογικά. Μία πρόταση που δεν θα υλοποιηθεί γιατί σκοπό έχει να υφαρπάξει ψήφους. Πρόκειται για λαϊκισμό χειρίστου είδους και ψηφοθυρία που μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει στην ήδη πληγωμένη -από τα δικά τους σκάνδαλα- αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας»

«Ο ίδιος ο ΥπΟικ κ. Πετρίδης, τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωνε πως μία φορολογική μεταρρύθμιση εν μέσω πληθωρισμού και διεθνούς αβεβαιότητας θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα. Τώρα τι άλλαξε και επιλέγουν την ανευθυνότητα και τον εμπαιγμό των πολιτών Εμείς δηλώνουμε εγγυητές της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας. Δεν πρόκεται να μπούμε σε ανατολίτικα παζάρια, ούτε να μοιράσουμε προκλογικές επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Με συνέπεια, μεθοδικότητα και τους κατάλληλους εμπειρογνώμονες, σε διαφανή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συντάξουμε μία ισορροπημένη φορολογική μεταρρύθμιση. Μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Αρχή της πράσινης φορολογίας, διατηρώντας τη δημοσιονομική πειθαρχεία, γεγονός που απαιτεί μία νέα ισορροπία», ανέφερε επιπρόσθετα.

«Μια προοδευτική φορολογική πολιτική που να γεφυρώνει κοινωνικές ανισότητες, να ανταμείβει την κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και να αποθαρρύνει όσους με τις δραστηριότητές τους προκαλούν κόστος και αυξάνουν το συλλογικό ρίσκο για τη χώρα. Το ψέμα και η εξαπάτηση κυβερνούν 10 χρόνια! Φτάνει πια!», κατέληξε ο κος Μαυρογιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Μαυρογιάννη σε Αβέρωφ-«Ο γκουρού της οικονομίας μεταμορφώθηκε σε Τρας»

«Δεν αφορά τον Νικόλα»

Στο μεταξύ, ο ΔΗΣΥ επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος το πρωί είχε σχολιάσει στο Twitter το γεγονός πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου προωθεί φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ ο Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωνε τον Οκτώβριο πως δεν είναι καιρός για κάτι τέτοιο.

«Ο πάντα βιαστικός να κατακρίνει κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, βιάστηκε και χτες να κατακρίνει την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για τη φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Γιώργος Χατζηγεωργίου.

«Μια πρόταση που καλώς ή κακώς δεν αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο αλλά αφορά τη μεσαία τάξη, που θα δει μεγάλη εξοικονόμηση στον οικογενειακό της προϋπολογισμό. Μια ριζοσπαστική πρόταση για να στηρίξουμε έμπρακτα εκείνους που όλοι λέμε πως είναι και είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας», είπε.

«Θέλουμε την κάθε κυπριακή οικογένεια να είναι αξιοπρεπέστατη και ξέρουμε πώς να το πετύχουμε. Είμαστε λοιπόν βέβαιοι ότι οι συμπολίτες μας της μεσαίας τάξης δεν έχουν την ίδια άποψη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Νικόλας «κάρφωσε» Αβέρωφ-Πετρίδη για… αχταρμά

 

 

Δειτε Επισης

Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος, πώς στήθηκε η ενέδρα
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές