Στόχοι, στοιχήματα και παιγνίδια αριθμών λίγο πριν το ραντεβού με την κάλπη

Στραμμένα στις δημοσκοπήσεις είναι τα βλέμματα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφού, όπως φαίνεται, όλοι προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο του δεύτερου γύρου. Λίγες ημέρες πριν από την πραγματοποίηση των Προεδρικών Εκλογών το σασπένς διατηρείται, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ζευγάρι που θα δώσει την τελική μάχη για μετακόμιση στον λόφο του Προεδρικού.

Αν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατηρεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις το προβάδισμά του, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου εναλλάσσονται στη δεύτερη θέση με μικρές διαφορές, που παραπέμπουν σε μάχη ψήφο με ψήφο. Κι αυτό φαίνεται πως στρέφει το ενδιαφέρον στις έρευνες της κοινής γνώμης, που έλαβαν πρώτη θέση στις συζητήσεις στα καφενεία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με τη μάχη να παρουσιάζεται αμφίρροπη και την τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων να πλησιάζει, ο REPORTER και η IMR θα καταγράψουν τις τάσεις που επικρατούν στο εκλογικό σώμα στην τελική ευθεία, παρουσιάζοντας μεγάλη δημοσκόπηση λίγο πριν το γύρισμα της κλεψύδρας για τον πρώτο γύρο, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου. Μετρώντας αντίστροφα για το άνοιγμα της κάλπης, η δημοσκόπηση καταγράφει την πρόθεση ψήφου, τις συσπειρώσεις των κομμάτων και την παράσταση νίκης. Ταυτόχρονα, ρίχνει φως ως προς τις προθέσεις των ψηφοφόρων ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Κι ενώ ο κόσμος περιμένει με αγωνία την απεικόνιση των τάσεων της κοινής γνώμης, στα επιτελεία και τα κόμματα χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις κατά κύριο λόγο ως εργαλεία για τις επόμενες κινήσεις τους. Σε συνδυασμό με τα οργανωτικά τους και τα όσα εισπράττουν στις κατ’ ιδίαν επαφές, αποτελούν πυξίδα ως προς το πόσο κοντά στους στόχους τους βρίσκονται οι υποψήφιοι. Μάλιστα, δεδομένου ότι δεν απαγορεύεται η πραγματοποίηση δημοσκοπήσεων αλλά η δημοσιοποίησή τους, μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις εσωτερικές έρευνες για σκοπούς παρακολούθησης της κατάστασης που διαμορφώνεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι στόχοι για τους 14 υποψηφίους κινούνται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

  • Οι τρεις που προπορεύονται στην κούρσα θέλουν να αναδειχθούν νικητές των εκλογών.
  • Οι μεσαίας εμβέλειας θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό, το οποίο θα τους επιτρέψει αφενός να στείλουν μηνύματα που θα τους ανοίξουν την πόρτα για τα παζάρια του δευτέρου γύρου και αφετέρου να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη των πολιτικών τους σχηματισμών.
  • Αυτοί που βρίσκονται στον πυθμένα θέλουν να έχουν μια καλή επίδοση.  

Είναι ξεκάθαρο πως όπως κινούνται οι στόχοι σε διαφορετικό επίπεδο, έτσι κινούνται και τα ρίσκα, ενώ στις περιπτώσεις των υποψηφίων με κομματική υποστήριξη δεν είναι μόνο προσωπικά, καθώς από το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών θα κριθούν οι επιλογές που έκαναν οι κομματικές ηγεσίες και ο τρόπος που διαχειρίστηκαν την προεκλογική εκστρατεία. Σε κάποιες περιπτώσεις η ήττα μπορεί να μετατραπεί σε αμφισβήτηση, βυθίζοντας τις επηρεαζόμενες πολιτικές δυνάμεις στην εσωστρέφεια.

Ο στόχος του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι να κόψει πρώτος το νήμα, μεταφράζοντας τη δυναμική που ανέπτυσσε από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας σε μία μεγάλη νίκη, που θα τον τοποθετήσει στη θέση του φαβορί και για τον δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό και στην τελική ευθεία, συνεχίζει με την συνταγή που τον έφερε μέχρι εδώ, δηλαδή τον συνδυασμό της συντηρητικής δημόσιας παρουσίας με την πολύ έντονη φυσική παρουσία. Ο υποψήφιος αναμένεται να κάνει τις ίδιες ασκήσεις ισορροπιών μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να διατηρήσει τις ψήφους που προέρχονται από τις δεξαμενές των κομμάτων που τον υποστηρίζουν, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίσει τη διείσδυση στις εκλογικές βάσεις άλλων χώρων και δη του ΔΗΣΥ.

Ο νούμερο ένα στόχος για τον Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να αυξήσει τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΔΗΣΥ, ώστε να διασφαλίσει την είσοδό του στον δεύτερο γύρο. Για επίτευξή του εργάζεται ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός, ενώ ο ίδιος φροντίζει να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Αντιλαμβανόμενη ότι συνεχίζει να έχει ακόμη διαρροές προς άλλες κατευθύνσεις και δη στον Νίκο Χριστοδουλίδη, η Πινδάρου δεν χάνει ευκαιρία για να εκθέσει τους άλλους υποψηφίους και να εξυψώσει τον κομματικό πατριωτισμό. Τις τελευταίες ημέρες η έμφαση δίνεται στην παρουσίαση των προτάσεων Αβέρωφ Νεοφύτου για την φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος, η οποία αγγίζει ταυτόχρονα τα ζητήματα της καθημερινής διαβίωσης και της οικονομίας, με αποτέλεσμα να φαίνεται δελεαστική για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επιθυμεί, από πλευράς του, να συνεχίσει την ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται από τον Νοέμβριο μέχρι την 5η Φεβρουαρίου, ώστε η κάλπη να τον στείλει στη δεύτερη Κυριακή. Ως όπλο του παρουσιάζει το πρόγραμμά του, συνεχίζοντας μέχρι και τις τελευταίες ημέρες τη συνεχή παρουσίαση θέσεων και προτάσεων, με επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη διαφάνεια, τα δύο στοιχεία που θεωρούνται ατού για τον ίδιο, όπως επίσης και ο πράος χαρακτήρας του και η απουσία «βαριδιών» από το παρελθόν. Η έκβαση της υποψηφιότητας του είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την συσπείρωση που θα επιτύχει το ΑΚΕΛ, το οποίο δουλεύει εντατικά. Ταυτόχρονα, φαίνεται να επενδύει και σε κοινά της ευρύτερης κεντροαριστεράς, από τα οποία ευελπιστεί να αντλήσει επιπλέον ψήφους.

Την ίδια στιγμή, τα αουτσάιντερ προσπαθούν να κλέψουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν από τους «μεγάλους» και τις μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων τους. Παρουσιάζοντας εναλλακτικές και σε ορισμένες περιπτώσεις ρηξικέλευθες θέσεις, στοχευμένες στις τρέχουσες ανάγκες των πολιτών, επιδιώκουν να κάμψουν τη λογική της χαμένης ψήφου και να καταφέρουν να πείσουν τους ψηφοφόρους εκείνους που είναι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα να συστρατευτούν μαζί τους. Και μπορεί τα ποσοστά που θα επιτύχουν από μόνοι τους να μην είναι πολύ σημαντικά, όμως το συνολικό νούμερο που θα καταγράψουν ενδέχεται να επηρεάσει τη μάχη για τον δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα