Καταγγέλλουν Αβέρωφ οι Κυνηγοί-Μιλούν για ομηρία και μυστικές συναντήσεις

Περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με την καταγγελλόμενη εμπλοκή του Αβέρωφ Νεοφύτου στη κρατική τους χορηγία έδωσε το κίνημα «Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών». Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, σε συνάντηση που ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ με τον πρόεδρο του κινήματος στην Αγία Νάπα, «τρίτο πρόσωπο εκ μέρους του υποψηφίου Αβέρωφ Νεοφύτου, έθεσε ως όρο την αυτόνομη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές εκ μέρους του κινήματος, για να μεσολαβήσει, έτσι ώστε να λάβουμε την κρατική χορηγία που εξ άλλου δικαιούμασταν». Προσθέτουν ότι ο κ. Νεοφύτου «εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη του κινήματος για την κρατική χορηγία  και έθεσε ως όρο μέσω «δικών του ανθρώπων» την αυτόνομη κάθοδο του κινήματος αν δοθεί μέρος της κρατικής χορηγίας». Υπενθυμίζεται ότι τελικά το Κίνημα Κυνηγών υποστηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μετά από σωρεία επιστολών προς τον Γενικό Ελεγκτή, Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Εισαγγελέα, Επιτροπή Θεσμών και πληθώρα ανακοινώσεων για τη μη καταβολή της κρατικής χορηγίας προς το κίνημά μας (ενώ τη δικαιούμασταν βάσει νομοθεσίας), το «ζήτημα» ανέλαβε να λύσει ο κ. Αβέρωφ με δική του πρωτοβουλία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι Κυνηγοί καταγγέλλουν εμπλοκή Αβέρωφ στην χορηγία τους-Ζητούν διερεύνηση ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, στα πλαίσια των συναντήσεών μας με όλους τους υποψήφιους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πρώτη μας συνάντηση με τον κύριο Νεοφύτου, έγινε στη Πινδάρου και διήρκεσε μόνο 5 λεπτά. Συζητήθηκε ανάμεσα σε άλλα το θέμα της Κρατικής χορηγίας του Κινήματος μας όπου ενώ νομικά τη δικαιούμασταν, δεν μας δόθηκε.

«Όταν ο δικηγόρος που ήταν παρών στη συνάντηση εξήγησε τη νομοθεσία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αντιλήφθηκε ότι είχαμε δίκαιο και ότι όντως τη δικαιούμασταν. Ακολούθως μετά έκλεισε τη συζήτηση και μας συνόδευσε έξω από το γραφείο του χωρίς να δεχθεί  ουδεμία άλλη αναφορά σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα», προσθέτουν οι Κυνηγοί.

«Σε δεύτερη συνάντηση που ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου ζήτησε με τον πρόεδρο του κινήματός μας μας σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή μας στις εκλογές, τρίτο πρόσωπο εκ μέρους του υποψηφίου Αβέρωφ Νεοφύτου, έθεσε ως όρο την αυτόνομη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές εκ μέρους του κινήματος, για να μεσολαβήσει, έτσι ώστε να λάβουμε την κρατική χορηγία που εξ άλλου δικαιούμασταν. Παρόλα ταύτα, εμείς δεν θέσαμε κανένα όρο προς αυτόν, αλλά εκείνος εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη του κινήματος για την κρατική χορηγία και έθεσε ως όρο μέσω «δικών του ανθρώπων» την αυτόνομη κάθοδο του κινήματος αν δοθεί μέρος της κρατικής χορηγίας», καταγγέλλουν.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «τελικά και πριν ακόμα ανακοινώσουμε την υποστήριξή μας προς τον υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, με παρέμβαση του κ. Νεοφύτου προς το Υπουργικό Συμβούλιο το κίνημα έλαβε ένα μηδαμινό ποσό σε σχέση με αυτό που δικαιούμασταν για να τεθούμε ενδεχομένως σε ομηρία  μέχρι την τελική μας απόφαση. Όταν η απόφαση ελήφθη, όχι μόνο δεν λάβαμε κανένα άλλο ποσό αλλά λάβαμε κοροϊδίες από τον κύριο Νεοφύτου, τις γνωστές σε όλους (λαγούς και πετραχήλια)».

«Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να λογοδοτήσουν για την κατάφωρη αυτή αδικία μιας και το θέμα «βρέθηκε επιτέλους στη δημόσια συζήτηση», καθώς και να μας απαντήσουν γιατί μας αγνόησαν παντελώς. Είναι αυτό το κράτος δικαίου που θέλουμε; Αυτούς τους χειρισμούς θέλουμε από την πολιτεία;», καταλήγουν οι Κυνηγοί.

Ζητούν διερεύνηση

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις καταγγελίες των Κυνηγών στην εκπομπή «Αιχμές», το ΔΗΚΟ ανέφερε «οι καταγγελίες του κινήματος Ενεργοί Πολίτες-Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί, για παρεμβάσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην παροχή κρατικής χορηγίας προς το εν λόγω κίνημα, είναι ιδιαιτέρως σοβαρές και πρωτοφανείς». Στην ανακοίνωση σημειώνει πως «με βάση τις καταγγελίες, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς να έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα, παρενέβηκε απροκάλυπτα στη διάθεση δημόσιου χρήματος και μάλιστα για εξυπηρέτηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του. Αυτές οι σοβαρές καταγγελίες θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμούς να προχωρήσουν σε διερεύνηση».

Διερεύνηση ζητά και η ΕΔΕΚ, που σε ανακοίνωση ανέφερε ότι  «έγινε αναφορά σε ενδεχόμενη παρέμβαση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού για εξασφάλιση κρατικής χορηγίας στο κίνημα Ενεργοί Πολίτες – Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί με αντάλλαγμα την στήριξη της υποψηφιότητάς του». «Οι αναφορές είναι πολύ σοβαρές και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης αλλά και απόλυτης διευκρίνησης», κατέληξε στην ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους ο Πετρίδης για την κρατική χορηγία

«Σοβαρά ερωτήματα»

«Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν με βάση τις καταγγελίες από το Κίνημα «Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών» κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία της χώρας, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ.

«Εάν ευσταθούν αυτές οι καταγγελίες, διερωτόμαστε με ποια εξουσία, ποια αρμοδιότητα και με ποια διαδικασία παρανέβηκε, για τη διάθεση δημοσίου χρήματος υπό μορφή κρατικής χορηγίας, προς εξυπηρέτηση της δικής του υποψηφιότητας. Για το θέμα αυτό, ο κ. Νεοφύτου πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να τύχει διερεύνησης από τους όλους τους αρμόδιους», τόνισε.

Ανέφερε, δε, πως οι πρακτικές αυτές δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια όλων μας για ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας των θεσμών και των πολιτικών οργανισμών της χώρας.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα