Αδειάζει ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους ο Πετρίδης για την κρατική χορηγία

Τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, απορρίπτωντας τους ισχυρισμούς τουλάχιστον τριών κομμάτων, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας και των Οικολόγων, ότι δεν έλαβαν χρήματα για τις ανάγκες των Προεδρικών Εκλογών, βάζει ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.     

Ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνει μεταξύ άλλων πως κατ’ ουδένα λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι η κρατική χορηγία δεν περιλαμβάνει χορηγία για τις προεδρικές  εκλογές. Την περιλαμβάνει, ενώ την ίδια ώρα επαναφέρει το ζήτημα με τα χρήματα που δέν επέστρεψε το ΔΗΚΟ και η Συμμαχία Πολιτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι καμπάνιες εκατοντάδων χιλιάδων και που καταλήγουν τα εκατομμύρια της χορηγίας

«Σε συνέχεια της τελευταίας διακαναλικής συνέντευξης των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, και σε σχέση με το ερώτημα κατά πόσον η κρατική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών καλύπτει και δαπάνες προεδρικών εκλογών, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω τα ακόλουθα:

-Μέχρι το 2016 (έτος διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών), στον εκάστοτε Προϋπολογισμό περιλαμβανόταν σαφής διαχωρισμός της χορηγίας που δινόταν στα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε τακτική χορηγία η οποία κυμαινόταν σε €4 εκ. (εξαιρουμένου του ποσού που αντιστοιχεί στη μίσθωση υπηρεσιών των κοινοβουλευτικών συνεργατών) και σε έκτακτη χορηγία η οποία ανερχόταν σε €2.6 εκ. και αφορούσε τη χρηματοδότηση των κομμάτων για τη διεξαγωγή των εκάστοτε εκλογών.

-Στον Προϋπολογισμό του 2017, η χορηγία συνέχισε να διαχωρίζεται, αλλά περιλήφθηκε πρόσθετη παράγραφος στη σχετική Σημείωση, η οποία προέβλεπε, ότι ποσό ύψους €2.6 εκ. θα παραχωρείτο για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε φωτιές η κρατική χορηγία-Καταστάσεις, διευκρινίσεις και προκλήσεις

-Με τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2018 έγινε ενοποίηση των δύο χορηγιών με την πρόνοια της χορηγίας να ανέρχεται σε €6,7 εκ. ανά έτος. Έκτοτε, η χορηγία προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα καθορίστηκε στα €6,7 εκ. ετησίως ανεξαρτήτως εάν διεξάγονταν εκλογές ή όχι.

-Επί της ουσίας, το 2018 όχι μόνο ενωποιήθηκαν οι χορηγίες, αναντίλεκτα περιλαμβάνοντας και την χορηγία για τις Προεδρικές Εκλογές, αλλά η συνολική χορηγία αυξήθηκε αφού η χορηγία για τις εκλογές των €2.6 εκ. που δινόταν σε μια πενταετία μόνο δύο φορές (Βουλευτικές και Προεδρικές) αποφασίστηκε να δίνεται ετησίως ενσωματωμένη με την τακτική χορηγία. Η συνολική χορηγία, αυξήθηκε δηλαδή κατά 33% και ανέρχεται πλέον σε €33.5 εκ. σε μια πενταετία, σε σύγκριση με €25.2 εκ. με την προ του 2018 ρύθμιση. Είναι γι΄αυτό άλλωστε τον λόγο που ως Υπουργός Οικονομικών απέρριψα τον Αύγουστο του 2022 αίτημα κομμάτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως δοθεί έκτακτη χορηγία δια το έτος των εκλογών του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατάσταση εσόδων-εξόδων έδωσε στη δημοσιότητα ο Μαυρογιάννης-Πρόκληση για τους άλλους

«Κατ’ ουδένα λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι η κρατική χορηγία δεν περιλαμβάνει χορηγία για τις προεδρικές  εκλογές. Την περιλαμβάνει», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, ενώ προσθέτει πως, «το 2021, έτος διεξαγωγής εκλογών, η Βουλή αφαίρεσε από τον Προϋπολογισμό σημείωση ότι το 50% της χορηγίας θα δινόταν πριν και το 50% μετά τις εκλογές, σημείωση που είχε περιληφθεί από την Κυβέρνηση, και προχώρησε σε καταβολή στα κοινοβουλευτικά κόμματα, από τις αρχές του έτους, του πλήρους διαθέσιμου ποσού της χορηγίας».

Και προσθέτει: «Με την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου 2021 και την είσοδο νέων πολιτικών κομμάτων στη Βουλή και αντίστοιχα τη μη εξασφάλιση κοινοβουλευτικής έδρας από άλλα, καθώς και διαφοροποίηση των κοινοβουλευτικών ποσοστών, το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα επί ερωτημάτων που έθεσε ο Γενικός Ελεγκτής, ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε ανάκτηση της χορηγίας που παραχωρήθηκε στις αρχές του έτους και σε επαναϋπολογισμό των ποσών που αναλογούν στα κοινοβουλευτικά κόμματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινίζει για χορηγία το ΔΗΚΟ-«Ούτε λάβαμε από το κράτος, ούτε δώσαμε στον Χριστοδουλίδη»

«Για σκοπούς διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάκτησης, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε υπολογισμό των χρηματικών ποσών που πρέπει να ανακτηθούν και τον τρόπο ανακατανομής τους και ενημέρωσε σχετικά τη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Σε συνέχεια ενημέρωσης από τη ΒτΑ ότι κατόπιν συζήτησης του θέματος σε Σύσκεψη Αρχηγών των Κομμάτων, αποφασίστηκε ότι δεν θα προχωρούσε σε οποιεσδήποτε ενέργειες προς ανάκτηση και ανακατανομή των ποσών, το ΥΠΟΙΚ ζήτησε από τα επηρεαζόμενα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη την επιστροφή στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας της διαφοράς που προέκυψε από τη λανθασμένη κατανομή εκ μέρους της Βουλής», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

«Το ΑΚΕΛ επέστρεψε το ποσό που του αντιστοιχούσε, το ΔΗΚΟ και η Συμμαχία Πολιτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους και η Αλληλεγγύη απέστειλε αίτημα για μείωση του ανακτηθέντος ποσού. Η ΔΗΠΑ δεν έχει λάβει κρατική χορηγία για το 2021. Ακολούθως, το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε μια σειρά ενεργειών, αποσκοπώντας στην επιστροφή των υπερπληρωμών της χορηγίας, και απευθύνθηκε εκ νέου στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την παροχή νομικής συμβουλής αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού του όλου ζητήματος, ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.  Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τα ποσά πρέπει να επιστραφούν», καταλήγει ο κ. Πετρίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθάρισε και η ΔΗΠΑ για τη χορηγία-«Δεν έλαβε οποιοδήποτε ποσό από εμάς ο Χριστοδουλίδης»

Για κοροϊδία κάνει λόγο ο Κολοκασίδης

«Η σημερινή ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών επιβεβαιώνει πλήρως ότι τα κόμματα έλαβαν κρατική χορηγία και για τις προεδρικές εκλογές, στη βάση της νομοθεσίας που τα ίδια ψήφισαν. Δηλαδή, τα κόμματα άλλαξαν τη νομοθεσία, αυξάνοντας κατά 33% την κρατική χορηγία που λαμβάνουν, η οποία πλέον ανέρχεται σε €33,5 εκατ. σε μια πενταετία έναντι €25,2 εκατ. που ίσχυε προηγουμένως. Όλα αυτά, πέραν της έμμεσης επιδότησης των κομμάτων με αύξηση του αριθμού των κοινοβουλευτικών τους συνεργατών», τόνισε σε νέα ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα της χορηγίας προς τα κόμματα και έχει κινηθεί ήδη νομικά για το θέμα.

«Η ουσία είναι ότι η κομματοκρατία εν μέσω λιτότητας, κρίσης και ακρίβειας, λυμαίνεται αυθαίρετα τα λεφτά των φορολογούμενων, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα! Επικρατεί πλήρης ασυδοσία για τον τρόπο που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, για να μην μιλήσουμε και για το μαύρο χρήμα που διακινείται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Και είναι εξωφρενικό ότι κανένας δεν πληρώνει το τίμημα για αυτό το πάρτι σε βάρος των πολιτών», κατήγγειλε ο υποψήφιος.

Σύμφωνα με τον κ. Κολοκασίδη, «δεν φτάνει όμως που τα κόμματα έκοψαν και έραψαν στα μουλωχτά τη νομοθεσία για την κρατική χορηγία. Κάποιοι είχαν και το θράσος να ζητούν πέρα από την ετήσια χρηματοδότηση που περιλαμβάνει ποσόν για τις προεδρικές εκλογές, πρόσθετη έκτακτη χορηγία για τις προεδρικές εκλογές! Η κοροϊδία τους δεν έχει όριο και είναι καιρός οι πολίτες να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να ανέχονται την ασυδοσία της κομματοκρατίας».

«Σημειώνω επίσης ότι από όλα τα κόμματα, μέχρι στιγμής μόνο το ΑΚΕΛ είχε τουλάχιστον την ειλικρίνεια να δηλώσει δημόσια ότι έδωσε στον υποψήφιο που στηρίζει ποσό ύψους €510.000, το οποίο αποτελεί μέρος της χορηγίας που έλαβε. Αναμένουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα να πουν στον κυπριακό λαό, πως σκοπεύουν να διαχειριστούν την επιπλέον χορηγία που λαμβάνουν και για τις προεδρικές εκλογές. Και να απαντήσουν, πόσο ανεξάρτητος θεωρείται ένας υποψήφιος όταν η προεκλογική του εκστρατεία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την οικονομική στήριξη του κόμματος ή των κομμάτων που τον στηρίζουν; Επίσης τίθεται το εξής ερώτημα: πόσο δίκαιος είναι ο εκλογικός αγώνας όταν κομματικά υποστηριζόμενος υποψήφιος παίρνει μισό εκατομμύριο από την κρατική χορηγία για τις εκλογικές του δαπάνες και άλλος, ανεξάρτητος, τίποτε…», κατέληξε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήρη ασυδοσία καταγγέλλει ο Κολοκασίδης για τη χορηγία-«Δεν έχει όριο η κοροϊδία»

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»