Φλερτ μεγάλων με μικρούς-Κτίζει γέφυρες ο Αβέρωφ, γκρεμίζει ο Μαυρογιάννης

Αναμφίβολα το βλέμμα και η προσοχή των υποψηφίων είναι τι θα πετύχουν να λάβουν ως ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ωστόσο, μια πιο προσεχτική ματιά στον τρόπο που προσέγγισαν την τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης, ενδεχομένως να δίνει και μια άλλη προέκταση στις επιδιώξεις τους, αφού, ειδικά οι βασικοί υποψήφιοι, οι τρεις δηλαδή που φαίνεται ότι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και θα δώσουν μάχη για τις δύο θέσεις του δεύτερου γύρου, έκαναν τα ανάλογα ανοίγματα προς τους μικρούς.   

Φάνηκε δηλαδή, πως μπορεί η προσοχή τους σε πρώτο πλάνο να είναι η 5η Φεβρουαρίου, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την 6η Φεβρουαρίου και την προσπάθεια που θα κάνουν για να εξασφαλίσουν τη στήριξη από τους λεγόμενους μικρούς και ως επί το πλείστο ανεξάρτητους υποψηφίους.

Παράλληλα, σε σχέση και με την παρουσία τους στο debate, ήταν εμφανείς η προσπάθεια κάποιων εκ των πολιτικών αρχηγών, με αυτά που λένε να ικανοποιήσουν και να χαϊδέψουν τα αυτιά, όχι μόνο των τηλεθεατών αλλά και των ανθυποψηφίων τους, σε μια προσπάθεια να λάβουν την εύνοια τους, αναμφίβολα για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστασιάδης: Οι φιλοδοξίες παρέσυραν τον Χριστοδουλίδη-Δεν έμεινε υποχώρηση που να μην έκανε ο Αβέρωφ

Πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας, ήταν χωρίς αμφιβολία ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος σε πολλά σημεία της συζήτησης ακολούθησε ακόμα πιο έντονα την ίδια τακτική και των προηγούμενων debate που συμμετείχε. Επιχείρησε να αποδομήσει τους βασικούς ανθυποψηφίους του, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, δηλαδή, συγχαίροντας και επαινώντας την ίδια ώρα τους υπόλοιπους υποψηφίους, κυρίως τον Γιώργο Κολοκασίδη, τον Αχιλλέα Δημητριάδη και τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωνε στις παρεμβάσεις του μεταξύ άλλων, πως χαίρεται με την παρουσία των συγκεκριμένων υποψηφίων, αφού όπως είπε έχουν καθαρό λόγο, έχουν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις και παρά το γεγονός ότι διαφωνεί σε αρκετά μαζί τους, σέβεται τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για γενικολογίες και μεγάλα λόγια κενού περιεχομένου, αλλά και απόψεις που τον τρομάζουν όταν τις ακούει από τους βασικούς ανθυποψηφίους του.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αισιοδοξία, προσήλωση και αύξηση συσπείρωσης τρέχει ο ΔΗΣΥ τα τελευταία μέτρα

Αυτή η τακτική του Αβέρωφ Νεοφύτου που αν γινόταν τυχαία θα γινόταν μόνο μια φορά, ακολουθήθηκε και στα προηγούμενα debate, με τον ίδιο να επιχειρεί να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας, που ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν όταν και εφόσον χρειαστεί μετά την 5η Φεβρουαρίου. Εξάλλου δεδομένης και της πρόθεσης, όπως δηλώθηκε τουλάχιστον από ένα εκ των τριών μικρότερων υποψηφίων, ότι θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, αυτή η τακτική Αβέρωφ, αποκτά και μεγαλύτερη αξία.

Αποκτά μεγαλύτερη αξία όμως και για έναν επιπλέον λόγο. Όσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρούσε να κτίσει γέφυρες με τους μικρούς, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης γκρέμιζε τις δικές του. Κι αυτό διότι, ενώ ιδεολογικά και πολιτικά πολλές από τις απόψεις του συμφωνούν με τις απόψεις του Αχιλλέα Δημητριάδη, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, οι δύο τους είχαν την πιο δυνατή στιγμή έντασης της βραδιάς.

Άλλωστε, αμφότεροι υπήρξαν οι δύο βασικοί υποψήφιοι της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για την Προεδρία, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να κερδίζει στο τέλος, την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Λίγο η πικρία Δημητριάδη για την μη επιλογή του από την Εζεκία Παπαϊωάννου και λίγο το γεγονός ότι και οι δύο επενδύουν στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, έφερε ένταση μεταξύ τους, που αναμφίβολα θα επηρεάσει και την όποια επικείμενη απόφαση μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών. Άλλωστε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με την αναφορά του για αστεία συζήτηση που γίνεται στο debate, έθιξε και τον κ. Κολοκασίδη ο οποίος το σημείωσε, με τον πρώτο να απολογείται και να παίρνει πίσω τον χαρακτηρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζουν Χριστοδουλίδη με κοινή δήλωση, βουλευτές ΔΗΣΥ και υπουργοί πλην Καδή

Συνεπώς, αν κάποιος εκ των τριών βασικών υποψηφίων ήταν αυτός που από τη συζήτηση, που έγινε τουλάχιστον δημόσια, απομακρύνθηκε από τους ανθυποψηφίους του και επέλεξε να τους κρατήσει μακριά, ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Αντιθέτως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν αυτός που μίλησε λιγότερο από όλους τους υποψηφίους στην τηλεμαχία, στις παρεμβάσεις του, επέμεινε σε αυτό που λέει εδώ και καιρό, ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, η οποία θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας. Επανέλαβε αρκετές φορές πως με συλλογική προσπάθεια οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα, και πως αυτές δεν έχουν ούτε ιδεολογικό, ούτε κομματικό χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε φωτιές η κρατική χορηγία-Καταστάσεις, διευκρινίσεις και προκλήσεις

Βέβαια στον δεύτερο γύρο των εκλογών, περνάνε δύο και οι βασικοί υποψήφιοι είναι τρεις. Αυτός που θα μείνει εκτός, πέραν από τη διαχείριση της αποτυχίας, γιατί τέτοια θα είναι, για όποιων εκ των τριών τερματίσει τρίτος στον πρώτο γύρο, θα πρέπει να λάβει μέσα σε λίγες ημέρες και μια σημαντική απόφαση, για να δώσει γραμμή στους ψηφοφόρους του. Αναμφίβολα, και εδώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι αυτός που κάνει τα μεγαλύτερα ανοίγματα.

Τόσο με όσα είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα Καθημερινή, ότι μιλάει με στελέχη του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης, αλλά και τα όσα είπε στο debate, ότι έχει επαφές και με στελέχη που προέρχονται από την αριστερά, πέραν από το προφανές, ότι γνωρίζει πως έχει ερείσματα σε όλες τις δεξαμενές ψηφοφόρων και θέλει να τα πιστωθεί από τον πρώτο γύρο, αποτελεί και μια πρώιμη προετοιμασία του εδάφους για την εβδομάδα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής.

Το ζήτημα είναι αν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, μια εκ των οποίων, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι στους χαμένους των εκλογών, έχει πρόθεση να συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας του στον δεύτερο γύρο των Εκλογών. Πράγμα βέβαια δύσκολο, από τη στιγμή που το ΑΚΕΛ τον τσουβαλιάζει μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ως συνεχιστές της «διεφθαρμένης» όπως την αποκαλούν Κυβέρνησης Αναστασιάδη, και από την άλλη ο Αβέρωφ, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, πως ο ΔΗΣΥ εάν χάσει τις εκλογές, έχει δικαίωμα και καθήκον να είναι αντιπολίτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κομματικές χορηγίες για εκλογές, τα νέα κόμματα και τα προσωπικά αφηγήματα

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία