Μόνο Αβέρωφ, Χρίστου και Ιουλία-Λεπτομέρειες και συμβολισμοί στο ψηφοδέλτιο

Επίσημα με δεκατέσσερις υποψηφιότητες οδηγούμαστε στις Προεδρικές της 5ης Φεβρουαρίου. Από σήμερα ξεκινά και εντατικά η διαδικασία εκτύπωσης των ψηφοδελτίων στα κρατικά τυπογραφεία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή με την εκτύπωση 590 χιλιάδων ψηφοδελτίων. Αυτό που ξεχωρίζει από το ψηφοδέλτιο, είναι ότι μόλις τρεις υποψήφιοι κατέρχονται στις εκλογές με κομματικό μανδύα, ενώ οι άλλοι έντεκα δηλώνουν ανεξάρτητοι.  

Οι μόνοι κομματικοί υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές, είναι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου και η Ιουλία Χόρβινα Κομνηνός η οποία είναι πρόεδρος του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος Κύπρου. Αυτό επί του πρακτέου τους δίνει το δικαίωμα ή καλύτερα το προνόμιο οι δικές τους υποψηφιότητες να προηγούνται των υποψηφιοτήτων όλων όσων δηλώνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέσμευση Αβέρωφ σε κουρεμένους-«Οκτώ χιλιάδες ευρώ για κάθε 100 χιλιάδες που έχασαν»

Ακολούθως χρησιμοποιείται η παράθεση όλων των υπολοίπων υποψηφίων με αλφαβητική σειρά. Έχει ενδιαφέρον πάντως, το παρασκήνιο, όλων όσων συνέβησαν τις τελευταίες ώρες σε σχέση με το ψηφοδέλτιο. Το θέμα προέκυψε όταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλέξης Σαββίδης, παρουσίασε το λογότυπο της υποψηφιότητας του, το οποίο μαζί με το όνομα του περιλαμβάνει και το σήμα του νι, το οποίο είναι και ένα από τα σύμβολα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ψηφοφόροι για να καταδείξουν τον υποψήφιο που επιθυμούν, στο κουτάκι από κάτω.

Το θέμα έθεσαν οι εκπρόσωποι της υποψηφιότητάς του Γιώργου Κολοκασίδη, οι οποίοι μάλιστα έστειλαν και σχετικό email στον Γενικό Έφορο Εκλογών, εκφράζοντας τους λόγους της ένστασης τους. Μιας ένστασης όμως που έπεσε στο κενό, λόγω του κενού της Νομοθεσίας, που δεν προβλέπει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε αυτή τη φάση της διαδικασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες όταν υποδείχθηκε το ζήτημα του λογότυπου της υποψηφιότητας Σαββίδη, αντετάχθει το επιχείρημα πως και η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη έχει μπροστά ένα Χ το οποίο και πάλι είναι ένα από τα σύμβολα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ψηφοφόροι για να καταδείξουν την επιλογή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση η Πινδάρου-«Νικόλας και Χριστοδουλίδης συμφωνούν ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι Κυβέρνηση»

O Έφορος Εκλογών, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε τις ενστάσεις και προχώρησε κανονικά με την παρουσίασει του ψηφοδελτίου των Εκλογών, το οποίο παρά το γεγονός ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα έχουμε ρεκόρ υποψηφίων, θα έχει το ίδιο μέγεθος με των προηγούμενων εκλογών. Το διαφορετικό αυτή τη φορά, είναι πως τα κουτάκια και οι φωτογραφίες των υποψηφίων, θα είναι κατά τέσσερα εκατοστά μικρότερα, έτσι ώστε να χωρέσουν όλοι. Η ολοκλήρωση τις διαδικασίας εκτύπωσης, θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή και ακολούθως τα ψηφοδέλτια θα φυλάγονται μέχρι την ημέρα των εκλογών από την Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Χρίστος Χρίστου και η Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός, έχουν ως λογότυπο πάνω από τις φωτογραφίες τους τα σήματα των κομμάτων τους. Ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους που είναι τέταρτος στη σειρά, επέλεξε να ξαναγράψει το όνομα του το οποίο συνοδεύεται από ένα αστέρι με πέντε ακτινες και μια γροθιά που σπάει τις αλυσίδες. O πέμπτος του ψηφοδελτίου είναι ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος επέλεξε να τοποθετήσει το λογότυπο της υποψηφιότητας του με το μήνυμα, «η Κύπρος αξίζει καλύτερα». Στη συνέχεια είναι ο ρέκορντ μαν συμμετοχών σε Προεδρικές Εκλογές, Ανδρέας Ευστρατίου, ο οποίος τοποθέτησε το λογότυπο της υποψηφιότητας του που είναι ένα περιστέρι με το μήνυμα ανεξάρτητος και υπερκομματικός υποψήφιος.

Έβδομος στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο Ανδρόνικος Ζερβίδης, ένας υποψήφιος ο οποίος παρουσιάστηκε αθόρυβα καθ΄ όλη την διάρκεια της προεκλογικής, και ο οποίος επέλεξε αντί λογότυπο να τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας που διαθέτει, στην οποία παρέπεμψε τους πολίτες και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων, αφού όπως είπε εκεί θα βρουν το μανιφέστο του για τη λύση του Κυπριακού αλλά και μουσικές που έγραψε για την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σενάρια για ακόμα και τρία νέα κόμματα μετά τις Προεδρικές

Όγδοος στο ψηφοδέλτιο είναι ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος αντί λογοτύπου και μηνύματος, επέλεξε να ξαναγραφεί με μεγαλύτερα γράμματα το όνομα του. Ένατος είναι ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος δίπλα από το λογότυπο της υποψηφιότητας του, έχει και το βασικό μήνυμα της καμπάνιας του που είναι το «Κύπρος μπορείς». Δίπλα από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, είναι ο Αλέξιος Σαββίδης, ο οποίος έχει τοποθετήσει δίπλα από το όνομα του ένα μεγάλο σήμα του νι, ενώ με πολύ μικρά γράμματα έχει και ένα δεύτερο μήνυμα, το οποίο όμως δεν είναι ευανάγνωστο.

Δωδέκατος στο ψηφοδέλτιο, είναι ένας άλλος βετεράνος των Προεδρικών Εκλογών, ο Λουκάς Σταύρου, ο οποίος αντί μηνύματος τοποθέτησε πάνω από τη φωτογραφία του τα αρχικά ΕΚΑΝ που σημαίνει «Εθνική Κοινοτιστική Ανασυγκρότηση». Στην δέκατη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επέλεξε απλά να τοποθετήσει το Χ με το λογότυπο της υποψηφιότητας του, γράφοντας από πάνω με μικρά γράμματα, για δεύτερη φορά, «ανεξάρτητος υποψήφιος». Σημειώνεται πως με βάση τον εκλογικό Νόμο, έτσι κι αλλιώς το ανεξάρτητος υποψήφιος, γράφεται πάνω από τις φωτογραφίες όλων των υποψηφίων που δεν κατέρχονται ως κομματικοί υποψήφιοι.

Τελευταίος στο ψηφοδέλτιο, βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος έχει το λογότυπο της υποψηφιότητας του, ενώ επέλεξε να τοποθετήσει και το λογότυπο του Κινήματος «Νέο Κύμα», ενώ τοποθέτησε και το προεκλογικό του μήνυμα πως, «έχουμε σχέδιο για την άλλη Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζουν Χριστοδουλίδη με κοινή δήλωση, βουλευτές ΔΗΣΥ και υπουργοί πλην Καδή

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ