Ξεσπαθώνουν οι διαγραφέντες του ΔΗΣΥ-«Όσα έζησα δεν μπορείτε να τα διαγράψετε»

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά την ενεργοποίηση της απόφασης για διαγραφή μελών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Η εικόνα στα social media των τελευταίων ωρών είναι μάλλον αντίστοιχη εκείνης που επικρατεί στη βάση του κόμματος εδώ και καιρό. Κάποιοι επικροτούν την απόφαση, θεωρώντας τα πρόσωπα αυτά ως ξένο σώμα, ενώ άλλοι την επικρίνουν, πιστεύοντας ότι η συνοχή του κόμματος απειλείται περισσότερο από τέτοιες ενέργειες, παρά από την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Πλέον και οι ίδιοι ξεσπούν, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα στην ηγεσία αλλά και στον κόσμο του κόμματος.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ορισμένα από τα πρόσωπα που διαγράφηκαν από τα μητρώα της παράταξης, έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορία της και από πολλούς θεωρούνται οι «original» Συναγερμικοί, πάνω στις πλάτες των οποίων το κόμμα κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο στην Κύπρο. Ένας από αυτούς είναι ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης, εκ των ιδρυτικών μελών και επί χρόνια οργανωτικός γραμματέας, με δεκαετίες παρουσίας στο κόμμα, ο οποίος επέλεξε να εξηγήσει την προσφορά που είχε για να στεριώσει το Συναγερμικό οικοδόμημα για να εκφράσει την πικρία του για τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός ΔΗΣΥ και με τη βούλα ο Χριστοδουλίδης και όσα μέλη τον στήριξαν

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση, ο ίδιος ξεσπαθώνει, κάνοντας λόγο για ντροπή και εξηγεί την συμβολή που είχε στη δημιουργία της παράταξης αλλά και στην πολιτική πορεία του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας πως κάποιοι έπρεπε να ντρέπονται. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «τον άνθρωπο που ήταν η αιτία να δημιουργηθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός», λέγοντας ότι το 1976 ήταν εκείνος που έπεισε τον Κληρίδη να μην φύγει από την Κύπρο.

«Ο Μακάριος έστειλε τον Νίκο Κόσιη και τον Τάσσο Παπαδόπουλο να του πουν να παραιτηθεί, γιατί, όπως τους είπε, είπε ψέματα στον ίδιο και στον κυπριακό λαό για τα σχέδια Καρπασίας και γιατί έλεγε τότε πως δεν έδωσε τα σχέδια Καρπασίας στον Ντενκτάς και βγήκε ύστερα από ένα μήνα και είπε ότι του τα έδωσε», έγραψε. Ακολούθως, σύμφωνα με τον ίδιο, την νύχτα της Παρασκευής 3 Απριλίου 1976, ο Λέανδρος Ζαχαριάδης, μαζί με μία ομάδα, πήγαν και του είπαν να μην παραιτηθεί, αλλά αυτός επέμενε. «Σάββατο, η ώρα 8 το πρωί, με παίρνει ο κ. Ζαχαριάδης, μου εξηγεί τι έγινε, του τηλεφωνώ και μου λέει ‘Αντρίκκο, έλα στο γραφείο  μου να τα πούμε’. Πήγα στο γραφείο ου στη Βουλή και επέμενα πάνω της μιας ώρας να μην παραιτηθεί, αλλά αυτός επέμενε και μάλιστα ότι του έδωσε μια θέση σε μια καλή επιτροπή στην Ιταλία ο Βάλτχαϊμ και Δευτέρα θα έφευγε για Ιταλία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγγαρίδη, μετά από μια ώρα συζήτηση, του είπε «Πρόεδρε, γιατί δεν καλείς τους οκτώ βουλευτές σου του Ενιαίου και κάποιους φίλους σου  και μετά να αποφασίσεις. Το σκέφτηκε για λίγο και μου λέει ‘Αντρίκκο’ (έτσι πάντα με φώναζε), ‘εχεις δίκαιο, αυτό να κάμουμε’». Αυτά έγιναν το Σάββατο. Την Τετάρτη ο Κληρίδης κάλεσε στο γραφείο του τους οκτώ βουλευτές και πέντε πολίτες. Αυτοί ήταν, όπως ανέφερε, ο ίδιος, ο Νίκος Κόσιης, ο Κώστας Πιλόττος, ο Νίκος Μακρίδης και ο Σόλων Λοϊζου. «Έγιναν άγριες συζητήσεις, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Εγώ την Πέμπτη και την Παρασκευή έστειλα δύο ομάδες από 50 άτομα και του είπαν να μην παραιτηθεί. Δευτέρα πρωί μου φωνάζει στο γραφείο του και μου λέει: ‘Ανρίκκο, ξεκινούμε τη μάχη’. Και μαζί με τον Λέανδρο Ζαχαριάδη, οι τρεις μας αρχίσαμε και αλωνίζαμε την Κύπρο για την ίδρυση του κόμματος».

Στην συνέχεια, όπως εξιστορεί ο κ. Τσαγγαρίδης, ο Γιάγκος Παπαδόπουλος τους έδωσε ένα διαμέρισμα στους Αγίους Ομολογητές, που χρησιμοποιούσαν για τις επαφές και τις συνεδριάσεις. «Κάθε βράδυ φεύγαμε από το σπίτι του Κληρίδη με το αυτοκίνητό του, ένα BMW άσπρο με οδηγό τον μακ. Καρπή. Δίπλα του ο άλλος μακ. Ανδρέας Θεοφάνους, αριστερά πίσω ο Λέανδρος Ζαχαριάδης, οποίος κατέβαινε από το αυτοκίνητο και αγόραζε τσιγάρα στον Κληρίδη και μπροστά μου του έδινε και λεφτά. Στο μέσο ο Κληρίδης και δεξιά εγώ. Πίσω ακολουθούσε η φρουρά του», θυμάται.

«Κάποιοι αργότερα, τους οποίους δεν δεχότανε, τους αποκαλούσε αλήτες και προδότες, έγιναν πιστά του όργανα και τον οδήγησαν κάποτε σε άσχημες καταστάσεις», σύμφωνα με τον κ. Τσαγγαρίδη. «Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1976, αφέθηκα μόνος μου και αλώνιζα την Κύπρο, για να φτιάξω τοπικές επιτροπές σε όλη την Κύπρο και το πέτυχα. Το 1981 με καλεί να ιδρύσω τμήμα επαγρυπνήσεως, το πέτυχα. Εκλέγομαι αργότερα για άλλες δύο θητείες γενικός οργανωτικός», συνέχισε ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης. Όπως έγραψε, αποκατέστησε χιλιάδες Συναγερμικούς και έλυσε τα προβλήματα χιλιάδων Συναγερμικών. «Ποιος άλλος έκαμε τέτοια; Όποιος αμφιβάλλει, να κοπιάσει να δει το αρχείο μου. Θα εκπλαγεί», τόνισε. Πρόσθεσε ότι, όταν ήταν οργανωτικός, κάθε μήνα έβγαζε κλιμάκια από βουλευτές και αξιωματούχους, για επαφή με τον κόσμο. «Τα δημοσίευα στις εφημερίδες, εγώ αλώνιζα την Κύπρο. Ποιος άλλος έκανε κάτι τέτοια;», διερωτήθηκε.  

«Δεν πήρα ούτε καρφίτσα»

«Αν γράψω ένα βιβλίο και γράψω γεγονότα και αλήθειες θα γίνει σεισμός, όπως αυτόν που προκάλεσαν οι κύριοι και κυρίες του ΔΗΣΥ τώρα», προειδοποίησε ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης. «Δεν θα μπω σε ονόματα, διότι όλοι αυτοί ξέρουν τι τους πρόσφερα. Όμως ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης ούτε μια καρφίτσα δεν πήρε από τον ΔΗΣΥ, αντίθετα καταδιώχτηκε από κάποιους που τους ανέβασε στα ψηλά σκαλοπάτια», είπε.

«Πρέπει να ντρέπεστε όλοι», υπογράμμισε, ενώ διερωτήθηκε «γιατί δεν μίλησε ο κ. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πώς βρέθηκε ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης απέναντι του; Τη στιγμή που έλεγε προς φίλους που βρισκόμασταν σε τραπέζια ‘εμένα εν ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης που με ανέδειξε. Εβάσταν με με το Toyota του το celica και γυρίζαμε την Κύπρο απ’ εκεί κι από εδώ για να με βγάλει πρόεδρο του κόμματος». «Αλλά κάποιους ή κάποιες στα ψηλά δώματα του κόμματος εγώ τους βοήθησα στα πρώτα τους βήματα», πρόσθεσε με πικρία.

«Δεν έχω ανάγκη κανέναν. Αλλά και κανένας δεν ήρθε να μου συμπαρασταθεί. Μόνος μου δημιουργήθηκα», τόνισε. «Γι’ αυτό που κάνατε σ’ όλα αυτά τα άτομα, ντροπή σας. Εσείς πρέπει να ντρέπεστε γι’ αυτό που κάμετε. Διότι δεν προσφέρατε τίποτε σ’ αυτό τον κόσμο και τον αγανακτήσατε. Ντροπή σας!», κατέληξε ο κ. Τσαγγαρίδης στη μακροσκελή ανάρτησή του.  

«Στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ»

Μια συναισθηματική αλλά ταυτόχρονα αιχμηρή ανάρτηση έκανε και ο αντιδήμαρχος Έγκωμης Γιάννης Ιωάννου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πυλώνες πάνω στους οποίους χτίστηκε η νεολαία του ΔΗΣΥ. Προειδοποιεί, μάλιστα, πως αποφάσεις όπως αυτές θέτουν την παράταξη σε πορεία ΠΑΣΟΚ.

«Εκτός μητρώου… τη καρδιά και τη ψυχή μου... την ιστορία μου και τους αγώνες μου… τα κοινά βιώματα και η προάσπιση αρχών και αξιών με ανιδιοτελείς φίλους και συναγωνιστές... την ιστορία που διέγραψα με αγνούς Ελληνολατρες στους δρόμους και τα λαγκάδια αγωνιζόμενος για να καταστήσουμε τη ΦΠΚ Πρωτοπορία πρώτη φοιτητική δύναμη με προσωπικό και οικονομικό κόστος όπως και πολλοί άλλοι μαζί μου… τα όσα έζησα και δεν θα ζήσετε ποτέ σας… αυτά δεν μπορείτε ούτε να σβησετε αλλά ούτε και να διαγράψετε…», ανέφερε.

Τόνισε πως «μέχρι τη τελευταία μας πνοή θα μαχόμαστε για τη αξιοπρέπεια της μεγάλης παράταξης που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης για να υπηρετεί το τόπο με εντιμότητα και προσήλωση σε ιδανικά που πολλοί από εσάς δυστυχώς είτε δεν γνωρίζετε είτε τα έχετε προ πολλού διαγράψει με τη ίδια ευκολία που θα ανοίξετε ένα μητρώο για να σβησετε κάποια ονόματα που βρίσκονται στους υποστηρίζοντες όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων αν σας λέει κάτι αυτό..».

«Ο ΔΗΣΥ δεν ιδρύθηκε για να υπηρετεί πρόσωπα ούτε για να συμπεριφέρεται ως απολυταρχικό κόμμα επιβολής με τη βία αποφάσεων, που όταν παίρνονταν από τα ποδηγετουμενα όργανα, γνώριζαν όλοι ότι ήταν αποφάσεις καταστροφικές και χωρίς καμία προοπτική. Αποφάσεις που σμικρύνουν τη παράταξη και τη οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ που από κυρίαρχος έγινε ουραγός της Ελληνικής πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

«Αρνούμαι να συμβιβαστώ με ετσιθελισμούς και επιλογές που μας οδηγούν σε συντριπτικές ήττες… Τιμή και δόξα στο μεγάλο Εθνάρχη μας Γλαύκο Κληρίδη.. Ζητώ η ΝΕΔΗΣΥ.. Ζήτω η ΦΠΚ Πρωτοπορία…», πρόσθεσε.

«Διώξτε μας από τα μητρώα εσείς που εμείς σας πιάσαμε από το χεράκι και κάνατε τα πρώτα σας πολιτικά βήματα και τα άλματα σε θώκους και αξιώματα με τη δίκη μας στήριξη και καθοδήγηση…. Πάλι θα μας θέλετε…γιατί κατά βάθος γνωρίζετε ότι οι τελευταίοι που θα φύγουν και κρατούν και τα κλειδιά για να κλείσουν και τη πόρτα είμαστε εμείς…», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

«Και ακόμη γνωρίζετε ότι δεν είμαστε μόνοι….είμαστε δεκάδες χιλιάδες αγνοί Συναγερμικοι…η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυτικών στελεχών της ΝΕΔΗΣΥ και της Πρωτοπορία…», κατέληξε.

Ενδεικτικό της συζήτησης που έχει προκληθεί, πάντως, είναι το γεγονός πως υπάρχουν περισσότερα από 200 σχόλια κάτω από την εν λόγω ανάρτηση, πολλά από τα οποία εκφράζουν συμφωνία με τα λεγόμενα του κ. Ιωάννου.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»