Το διακύβευμα της τελευταίας στροφής για Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη

Από τη μια οι γιορτές κι από την άλλη οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, έβαλαν στον πάγο τον προεκλογικό για τις Προεδρικές Εκλογές, με τους υποψήφιους και τα επιτελεία του να παίρνουν τις τελευταίες ανάσες, πριν την τελευταία και πιο κρίσιμη στροφή του δρόμου που οδηγεί στην 5η Φεβρουαρίου. Εκεί όπου τα φώτα θα σβήσουν, οι υποσχέσεις θα κοπάσουν, τα μικρόφωνα θα σιγήσουν και ο λαός θα πάρει τον λόγο για την τελική του ετυμηγορία.  

Αν και οι τελευταίες δύο εβδομάδες, ήταν πιο πολύ εβδομάδες ανασυγκρότησης και επανασχεδιασμού στη βάση των νέων δεδομένων των εκλογικών καμπανιών των υποψηφίων, τα επιτελεία βρίσκονται σε αναβρασμό. Οι περισσότεροι υποψήφιοι, επαναξιολόγησαν την κατάσταση, μελέτησαν τις δημοσκοπήσεις, κατέγραψαν όλα όσα άκουσαν από τους πολίτες στις διάφορες εξορμήσεις τους και πλέον με τις μέρες να έχουν λιγοστέψει, προετοιμάζονται για τον πιο δύσκολο και κρίσιμο μήνα της προεκλογικής, με πιο στοχευμένες και λεπτές κινήσεις, έτσι ώστε να έχουν οδό το δυνατό μεγαλύτερο όφελος την ημέρα των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενδιαφέρον ρεκόρ για Προεδρικές-Ζήτησαν αιτήσεις για να υποβάλουν υποψηφιότητα 17 πρόσωπα

Σε κάθε επιτελείο, ειδικά στους τρεις βασικούς υποψηφίους, το διακύβευμα του τελευταίου μήνα είναι διαφορετικό. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο ο τόνος όσο και ο ρυθμός του προεκλογικού θα είναι ανάλογως. Ξεκινώντας από το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη που προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις, εάν υπήρχε τρόπος θα ήθελαν οι εκλογές να γίνουν αυτή την Κυριακή και όχι σε πέντε εβδομάδες. 

Κι αυτό διότι το μομέντουμ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, βρίσκεται σε ένα κομβικότατο σημείο, όπου ουσιαστικά, αφενός απολαμβάνει υψηλών ποσοστών συσπείρωσης από τους ψηφοφόρους των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, ενώ την ίδια ώρα διατηρεί τις σημαντικές εισροές από τα δύο μεγάλα κόμματα, ειδικά από τον ΔΗΣΥ. Γνωρίζοντας πως τα αντανακλαστικά του Κύπριου ψηφοφόρου, ξυπνούν στον την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής, και έχοντας υπόψη την αύξηση της συσπείρωσης των μεγάλων κομμάτων πριν την καρό σημαία, γνωρίζουν στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη πως θα πρέπει να επενδύουν σε αυτό το ακροατήριο, έτσι ώστε αφενός να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν απώλειες από τη συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων και την ίδια ώρα ότι θα διατηρηθούν οι ισορροπίες, η δυναμική και ο ενθουσιασμός εντός των κομμάτων του κέντρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αβέρωφ: Την πίστη στις αρχές της ελεύθερης και δυνατής οικονομίας, με κοινωνική ευαισθησία

Στον ΔΗΣΥ επενδύουν στον κομματικό πατριωτισμό, αμφισβητούν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και θεωρούν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου θα διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία. 

Είναι για αυτό το λόγο που τις τελευταίες εβδομάδες, εργάζονται πυρετωδώς σε διάφορα επίπεδα για να κερδίσουν έδαφος και να διασφαλίσουν την παρουσία του στον δεύτερο γύρο. Ηδη στους δρόμους έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες προεκλογικές πινακίδες με το μήνυμα ΄ό Αβέρωφ μπορεί’’. Στο επιτελείο Αβέρωφ, επενδύουν πολύ απλά στο προφίλ που έκτισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού καθ΄ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ότι είναι ο άνθρωπος των πράξεων που φέρνει αποτέλεσμα. 

Και παράλληλα στέλνουν το μήνυμα πως μπορεί για πολλούς να είναι αντιπαθής, ωστόσο αυτό είναι απότοκο των πολιτικών που πιστεύει, υπερασπίζεται και υλοποιεί, χωρίς να ωραιοποιεί πράγματα και καταστάσεις και να μένει απαθείς, όπως υπονοείται ότι κάνουν οι βασικοί ανθυποψήφιοι του. Επιχειρούν δηλαδή να μετατρέψουν το βασικό μειονέκτημα του Αβέρωφ Νεοφύτου σε πλεονέκτημα. 

Την ίδια ώρα γνωρίζουν πολύ καλά πως το στοίχημα για την τύχη της υποψηφιότητας Νεοφύτου βρίσκεται σε εκείνες τις μερικές χιλιάδες παραδοσιακών ψηφοφόρων της δεξιάς που δηλώνουν έτοιμοι να κινηθούν εκτός κομματικής γραμμής και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι τον επόμενο μήνα το βάρος θα πέσει σε αυτούς, είτε μέσω της κεντρικής πολιτικής σκηνής και των δημόσιων παρεμβάσεων του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και εκ του σύνεγγυς, από πόρτα σε πόρτα. Μάλιστα δεν αποκλείεται σε αυτό το πλαίσιο να επιστρατευτούν και οι παλαιές καραβάνες του κόμματος και ιστορικά στελέχη, έτσι ώστε να ωθήσουν ακόμα πιο δυναμικά την υποψηφιότητα Αβέρωφ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση από Αβέρωφ σε Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη-«Στα κρίσιμα η χώρα θέλει εμπειρία»

Σε ένα άλλο επίπεδο, αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι προεκλογική ρυθμοί έπεσαν, στην Πινδάρου θέλουν να είναι αυτοί που θα καθορίσουν την ατζέντα του τελευταίου προεκλογικού μήνα, φέρνοντας στο τραπέζι, από τι μια τολμηρές προτάσεις που θα κάνουν αίσθηση στην κοινωνία και από την άλλη θέτοντας ζητήματα που θα δυσκολέψουν τους δύο άλλους βασικούς ανθυποψηφίους να τοποθετηθούν. 

Τέλος, σε ότι αφορά τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος έμεινε εκτός προεκλογικού λόγω και της ασθένειας του με κορωνοϊό, αναμένεται να επανέλθει πολύ δυναμικά, επικεντρώνοντας αντίστοιχα την προσοχή του στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ που παρουσιάζονται μέχρι σήμερα, είτε αναποφάσιστοι, είτε αμφιταλαντευόμενοι μεταξύ των υποψηφίων. Στο ΑΚΕΛ έχουν εντόπιση δύο βασικές οδούς διαρροών παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων. Μια προς την κεντροδεξιά και τον Νίκο Χριστοδουλίδη και μια προς την κεντροαριστερά και τον Αχιλλέα Δημητριάδη. 

Γνωρίζουν πολύ καλά, πως εάν θέλουν να βρεθούν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών, θα πρέπει αμφότερες οι τρύπες να κλείσουν και ο κόσμος της αριστεράς να εμπιστευθεί την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι καθημερινές εξορμήσεις κλιμακίων σε κάθε γωνιά της Κύπρου, στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης. Το γεγονός μάλιστα ότι η τελευταία χρονικά δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, έδειχνε για πρώτη φορά τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να προσπερνά τον Αβέρωφ Νεοφύτου, μοίρασε ενθουσιασμό στο επιτελείο και έδωσε την απαραίτητη δυναμική για να συνεχισθεί η προσπάθεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μεγάλα στοιχήματα για τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέτωπα που πρέπει να κλείσει

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ