Μέχρι 27 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο

προεΗ 27η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα υποβολής αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο για  τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου 2023 καθώς και για υποβολή δήλωσης από κάτοχους εκλογικού βιβλιαρίου οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, υπενθυμίζει με ανακοινώσεις του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως σημειώνεται, στις προσεχείς προεδρικές εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, ηλικίας 18 χρονών και άνω, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.

Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, έχουν δικαίωμα εγγραφής εφόσον, κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των Προεδρικών Εκλογών, δηλαδή μέχρι και την 5η Φεβρουαρίου 2023, θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και στα Κέντρα Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ) – Κυπριακά Ταχυδρομεία. Για τους πολίτες ηλικίας μέχρι 25 ετών, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, στην ακόλουθη διεύθυνση: www.elections.gov.cy.

Η τελευταία ημέρα υποβολής, τόσο της ηλεκτρονικής, όσο και της έντυπης αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, είναι η 27η Δεκεμβρίου 2022. Μετά την πιο πάνω ημερομηνία, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε νέα εγγραφή ή/ και αλλαγή στον εκλογικό κατάλογο. Ως εκ τούτου, προτρέπονται οι δικαιούχοι να προβούν έγκαιρα στην υποβολή σχετικής αίτησης.

Εξάλλου, το Υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει, ότι στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, της 5ης Φεβρουαρίου 2023 και, σε τυχόν επαναληπτική εκλογή, στις 12 Φεβρουαρίου 2023, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, για τους εκλογείς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ή θα εγγραφούν μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, 2022.

Για να καταστεί δυνατή η λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό, καταρτίζεται ειδικός εκλογικός κατάλογος, στον οποίο μεταφέρονται τα στοιχεία των εγγεγραμμένων εκλογέων από το μόνιμο εκλογικό κατάλογο της Κύπρου, κατόπιν σχετικής δήλωσης, που υποβάλλεται από τους ενδιαφερομένους. Εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δύναται να λειτουργήσουν μόνο σε όσες πόλεις ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα υποβάλουν δήλωση υπερβαίνει τους 50.

Για το σκοπό αυτό, οι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, μπορούν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας κατάλληλα το σχετικό έντυπο και υποβάλλοντας το έγκαιρα, το αργότερο μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, 2022.

Έντυπα δηλώσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από τις Πρεσβείες / Προξενεία της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τα Κέντρα Πολίτη (Κυπριακά Ταχυδρομεία), από την Υπηρεσία Εκλογών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα των εκλογών στη διεύθυνση elections.gov.cy.

Οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν σε έντυπη μορφή στους πιο πάνω χώρους, καθώς και μέσω διαδικτύου στην πιο πάνω ηλεκτρονική διεύθυνση aps.elections.moi.gov.cy.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ