Ο Υπουργός του Αβέρωφ, οι κόλλες Χριστοδουλίδη και το σακούλι του Μαυρογιάννη

Με λιγότερες αναφορές στο παρελθόν και περισσότερες στο μέλλον κύλησε το δεύτερο διακαναλικό debate, που διοργάνωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι σταθμοί Omega, Sigma, Alpha και ANT1, με φιλοξενούμενους τους τρεις βασικούς υποψηφίους των Προεδρικών Εκλογών. Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν θέματα που δεν είχαν τη μερίδα του λέοντος στις συζητήσεις σε προηγούμενες μεταξύ τους τηλεμαχίες, καθώς και να μιλήσουν για την επόμενη μέρα. Το θέμα, ωστόσο, που αναμένεται να συζητηθεί περισσότερο στον απόηχο είναι το ίδιο που συζητείτο και τις προηγούμενες μέρες, δηλαδή οι «μυστικές συμφωνίες» για τις οποίες κατηγορείται από τον ΔΗΣΥ ο Νίκος Χριστοδουλίδης πως συνομολόγησε με τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, καθώς ο υποψήφιος επέλεξε να δώσει την αλληλογραφία του με τα κόμματα στη δημοσιογράφο Αιμιλία Κενεβέζου, που είχε τον ρόλο της συντονίστριας του debate.  

Ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτήθηκε αναφορικά με την πρότασή του να συγκροτήσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και δήλωσε πως αυτή είναι απόλυτα ρεαλιστική προοπτική και απαίτηση της κοινωνίας, τονίζοντας ότι τα προβλήματα δεν επηρεάζουν διαφορετικά τους ψηφοφόρους διαφορετικών κομμάτων. Υποστήριξε πως ο λόγος που του ασκείται κριτική είναι γιατί οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν στήριξη από τα κόμματα που τον στηρίζουν.

Επανέλαβε πως, κατά τη γνώμη του, υπάρχουν προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους, όπως και ανένταχτοι, οι οποίοι μπορούν να είναι μέρος μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Τόνισε πως έχει στο μυαλό του ξεκάθαρα το προφίλ και τα χαρακτηριστικά των ατόμων που θα είναι στο Υπουργικό του και υπάρχουν τέτοιες αξιόλογες προσωπικότητες, τις οποίες όμως θα ανακοινώσει  μετά την εκλογή του.

«Έχω κουραστεί όλα αυτά τα χρόνια να ακούω αυτά τα συνθήματα περί κυβερνήσεων εθνικής ενότητας», απάντησε ο κ. Μαυρογιάννης, χαρακτηρίζοντας τα παρωχημένες πρακτικές, που παραπέμπουν σε δοσοληψίες και ανατολίτικα παζάρια. Τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ αλλά ανεξάρτητος και δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν από τους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα μαζί του.

Πιο επιθετικός εμφανίστηκε, ωστόσο, ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας «άλλο ενότητα, άλλο αχταρμάς», μια λέξη που επέλεξε να χρησιμοποιήσει και το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε πως εκλέγουμε Πρόεδρο με πρόγραμμα, θέσεις, αρχές και αξίες και υπάρχουν αξιόλογα άτομα στην κοινωνία, πέραν των κομματικών στελεχών, για να συμπληρώσουν την Κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για άτομα που ασπάζονται το πρόγραμμα και τις θέσεις. Έκανε λόγο για κοινοπραξία ανθρώπων που δεν μιλούν μεταξύ τους, αναφερόμενος στα κόμματα που υποστηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ υπέδειξε ότι η ενότητα πουλά.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως οι τοποθετήσεις των συνομιλητών του δείχνουν την απόσταση που έχουν από την κοινωνία και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι κάνει λόγο για αχταρμά, επειδή δεν εξασφάλισε την στήριξη αυτών των κομμάτων. Ο κ. Νεοφύτου επανήλθε, λέγοντας ότι δεν δέχεται μαθήματα ενότητας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ερωτήθηκε για τις μυστικές συμφωνίες που είχε ο ίδιος εμπλακεί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απάντησε ότι ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε ότι πράγματι ετοίμασε σημείωμα, το οποίο αρνήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο ίδιος αποδεχόταν ό,τι πρόταση έβαλε στο τραπέζι. Επιβεβαίωσε ότι η πρόταση Αναστασιάδη ήταν να είναι ο ίδιος υποψήφιος κι αν μέσα από τις διαβουλεύσεις πρόκυπτε πρόβλημα, θα μπορούσαν να συζητηθούν κι άλλες επιλογές. Πρόσθεσε πως θα ήταν αφύσικο  να μην υπήρχε συμφωνία μεταξύ του υποψηφίου και των κομμάτων του τον υποστηρίζουν και αναφέρθηκε σε δηλώσεις των Νικόλα Παπαδόπουλου, Μαρίνου Σιζόπουλου και Μάριου Καρογιάν, ζητώντας διαφάνεια.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως πρώτα απευθύνθηκε στην κοινωνία και μετά στα κόμματα. Έστειλε επιστολή με τις θέσεις και την οπτική του για την επίλυση προβλημάτων στις 27 Μάιου στα κόμματα και στη συνέχεια είχε συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσίασε τις θέσεις του και του ανέπτυξαν τις ιδέες τους. Όπως είπε, κάποιες ήταν ήδη στο πρόγραμμά του, άλλες τις υιοθέτησε γιατί ήταν ορθές. Έφερε ως παράδειγμα την πρόταση του ΔΗΚΟ για 2% να πηγαίνει στους εξοπλισμούς και την πρόταση της ΔΗΠΑ για ενιαίο φορέα για το στεγαστικό. «Αφού ολοκλήρωσα τις συναντήσεις, μου έστειλαν και γραπτώς θέσεις στη βάση των θεμάτων που συζητούσαμε. Εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω», τόνισε.

Ακολούθως έδωσε στην κυρία Κενεβέζου κάποιες επιστολές. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι όταν συζητούσε εκείνος με το ΔΗΚΟ, δεν συζήτησαν θέσεις αλλά υποσχέθηκε διαμοιρασμό της εξουσίας 50-50%. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε πως δεν είχε καμία επίσημη συνάντηση με το ΔΗΚΟ. Από πλευράς του, ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε αυτή τη συζήτηση κοκορομαχία.

Η επόμενη μέρα και ο ηγέτης

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα πράξουν σε περίπτωση που δεν περάσουν στον δεύτερο γύρο και σε περίπτωση που δεν εκλεγούν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θεωρεί ότι θα εκλεγεί και θα βρίσκεται στο Προεδρικό, αλλά εάν δεν τον τιμήσει ο λαός, θα ψάξει για δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Απάντησε πως «ούτε δήμαρχος ενδιαφέρομαι να γίνω, ούτε ευρωβουλευτής», σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο μέρος του περιεχομένου του εγγράφου της «μυστικής συμφωνίας» που του καταλογίζεται ότι συνομολόγησε με το ΔΗΚΟ. Διευκρίνισε ότι είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει την οικογένειά του παραμένοντας Υπουργός αλλά δεν το έκανε.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως, σε μια τέτοια περίπτωση, η επόμενη μέρα θα τον βρει στο σπίτι του και έχει πολλά πράγματα να κάνει στη ζωή του και δεν θα του λείψει η δουλειά, παρόλο που θα προτιμούσε να ασχοληθεί με άλλα πράγματα όπως το γράψιμο και το διάβασμα. Το σίγουρο, είπε, είναι πως θα βρίσκεται εκτός πολιτικής. Ερωτηθείς αν θα πάρει θέση για τον δεύτερο γύρο, εάν δεν περάσει, είπε πως δεν θα πει στους ψηφοφόρους του τι πρέπει να κάνουν, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί πως ένας ανεξάρτητος υποψήφιος μπορεί να βάλει τους ψηφοφόρους του σε ένα σακούλι και να τους πουλά από δω κι από εκεί.

«Κατέβηκα στις εκλογές για να τις κερδίσω», δήλωσε από πλευράς του ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ωστόσο, είπε, είναι πολιτικό ον με ευθιξία και αν δεν εκλεγεί, θα αποταθεί αμέσως στα μέλη του ΔΣΗΥ, όπως προβλέπεται θεσμικά και θα ζητήσει ανανέωση της εντολής και θα σεβαστεί την ετυμηγορία.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε και τι θα κάνει εάν εκλεγεί. Ανέφερε πως ο ίδιος μια ζωή χειρίζεται κρίσεις και έχει γνώσεις για την οικονομία, που είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, που συνδέεται με όλα τα άλλα. Και ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών του θα είναι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι ερωτήθηκαν και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός ηγέτης. Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε πως πρέπει να είναι έντιμος, ειλικρινής, να σέβεται, να είναι απλός και να θεωρεί την εξουσία εργαλείο για να εξυπηρετήσει τον τόπο του. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα πρέπει  να είναι κοντά στο λαό, να γνωρίζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του, να είναι έντιμος, να γνωρίζει ότι έχει ημερομηνία λήξης και να είναι ωφέλιμος, όχι αρεστός. Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι θα πρέπει να είναι έμπειρος, ικανός, αποτελεσματικός, ζυμωμένος, που πέρασε από κρίσεις και ξέρει να φέρνει αποτελέσματα.

Σε αυτό το σημείο ξέσπασε και η μοναδική, ουσιαστικά, αντιπαράθεση μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, όταν ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στις γνωστές… πέτρες. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρουσιάστηκε θιγμένος, ζητώντας να του υποδείξουν μια πέτρα που ήταν από κάτω, λέγοντας ότι δεν επιτρέπονται υπονοούμενα. Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε πως αναφερόταν σε προηγούμενη κουβέντα του κ. Νεοφύτου.

Η λύση για τις υπερεξουσίες

Και οι τρεις υποψήφιοι, πάντως, εάν εκλεγούν παρουσιάζονται πρόθυμοι να περιορίσουν τις υπερεξουσίες που έχει στα χέρια του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τους διορισμούς προσώπων. Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως προτίθεται να καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για  μια σοβαρή συζήτηση, ώστε να εξασφαλίσει πολιτική συναίνεση για συνταγματική αναθεώρηση, βάσει της οποίας ο κάθε ανεξάρτητος αξιωματούχος που θα διορίζεται από τον Πρόεδρο να επικυρώνεται από το Κοινοβούλιο, να διαχωριστεί ο Γενικός Εισαγγελέας από τον νομικό σύμβουλο του κράτους και να καθοριστούν θητείες για τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Ο κ. Μαυρογιάννης εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής διορισμών, κατά το πρότυπο της Συνθήκης λειτουργίας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή ειδικών, η οποία θα υποβάλλει αιτιολογημένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να παίζουμε με το Σύνταγμα και πρότεινε γνωμοδοτικό όργανο που θα εισηγείται διορισμούς και αν ο Πρόεδρος δεν ακολουθεί τις συστάσεις του, θα πρέπει δημόσια να δικαιολογήσει γιατί. Όποιος ενδιαφέρεται για διορισμό θα υποβάλλει το ενδιαφέρον του.

Φυλακές

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε με τις Κεντρικές Φυλακές ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε πως χρειάζεται πλήρης διαλεύκανση, χωρίς να προτρέχουμε. Χρειάζεται και η αναγκαία μεταρρύθμιση, για να είμαστε σίγουροι ότι οι δομές, οι έλεγχοι και η εποπτεία είναι οι σωστοί. Έχουμε σύγκρουση μεταξύ θεσμών, αφηγήματα που είναι διαμετρικά αντίθετα και δεν είναι δυνατόν ο απλός πολίτης να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για διαφάνεια, λογοδοσία, απόδοση ευθυνών, χωρίς όμως να φτάνουμε σε κυνήγι μαγισσών για προώθηση πολιτικής ατζέντας ή γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανθρώπων ή μεταξύ θεσμών.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς τι θα έπραττε αυτήν την στιγμή εάν ήταν Πρόεδρος, ανέφερε πώς, θα συγκαλούσε σύσκεψη για να κατατεθούν όλες οι απόψεις, ώστε να σταματήσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις και διευκρίνισε πως θα λάμβανε αποφάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα που λειτουργούν οι φυλακές. Πρώτα από όλα, όμως, χρειάζεται να έχει ολοκληρωμένη εικόνα, για να δώσει υπεύθυνη απάντηση, είπε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πώς δεν επιτρέπεται να έχουμε νόμους και να μην εφαρμόζονται. Απαγορεύονται τα κινητά στις Φυλακές και να έχουμε όργανα της τάξης να επικοινωνούν με βαρυποινίτες δια μέσου κινητών. Οι Φυλακές είναι για σωφρονισμό, όχι ως έδρα για να οργανώνονται νέα εγκλήματα, είπε, τονίζοντας πως πρέπει αποφασιστικά να εφαρμοστούν οι νόμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ