Πυρά Δημητριάδη κατά Εισαγγελίας για φυλακές-«Σκεπάζουν την αναποτελεσματικότητα τους»

Απασφάλισε κατά Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, με φόντο την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο την περασμένη Παρασκευή, για τις Κεντρικές Φυλακές, με τον κ. Δημητριάδη να αφήνει ξεκάθαρες αιχμές κατά Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ότι σκεπάζουν την αναποτελεσματικότητά τους, με το διορισμό των τεσσάρων ποινικών ανακριτών και υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι να εξωθήσουν την Άννα Αριστοτέλους σε παραίτηση.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, με την οποία ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, αποδομεί το έργο που επιτέλεσε αυτά τα οκτώ χρόνια η παρούσα Διεύθυνση των Φυλακών, ο Αχιλλέας Δημητριάδης σε παρέμβασή του αναφέρει πως η κοινή ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα και του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά  της Διεύθυνσης των Φυλακών προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά.

«Γιατί επέλεξαν αυτή την παράξενη σε περιεχόμενο και θεσμικά ασυνήθιστη ενέργεια για να εκφράσουν γενικά και αόριστα “έντονη έγνοια και ανησυχία για την κατάσταση” στις Φυλακές; Αυτά που περιγράφουν (διακίνηση ναρκωτικών, χρήση κινητών) είναι θέματα που δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά, αλλά απασχόλησαν την κοινή γνώμη στο παρελθόν  επανειλημμένα. Τι έκανε γι’ αυτά η εκτελεστική εξουσία που κυβερνά εδώ και 10 χρόνια και της οποίας οι δύο Γενικοί Εισαγγελείς ήταν υπουργοί; Γιατί θυμήθηκαν τώρα τη λήψη μέτρων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες;», διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Δημοκρατία σημείωσε πως ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης πρέπει πιο συγκεκριμένα να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Τι έκανε για να λύσει τα προβλήματα όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης;

«Η θέση μου είναι σαφής: Η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών κρίνεται από το έργο της. Η διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους  πρέπει να αξιολογείται από τις αρμόδιες αρχές που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως όλοι γνωρίζουν ότι, με βάση το σύνταγμα ο Γενικός Εισαγγελέας είναι αυτός που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ποινική δίωξη σε υποθέσεις διαφθοράς. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία ετήσια έκθεση της για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 2022, αξιολογεί αρνητικά την αποτελεσματικότητα του Γενικού Εισαγγελέα στο πιο καίριο σημείο. Γράφει συγκεκριμένα: «στις σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, δεν υπάρχουν αποτελέσματα» (results regarding high-level corruption cases are lacking», σελ. 9 – 10 της έκθεσης)».

Συνεχίζοντας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης υπέδειξε ότι «ο Γενικός και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σκεπάζουν την αναποτελεσματικότητα τους και διορίζουν 4 ποινικούς ανακριτές για πιθανά αδικήματα στις Φυλακές. Όμως υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι να εξωθήσουν τη διευθύντρια των Φυλακών σε παραίτηση. Υπενθυμίζω ότι ποτέ δεν διόρισαν έστω και έναν  ποινικό  ανακριτή  να διερευνήσει το πόρισμα Νικολάτου για τα χρυσά διαβατήρια και τη σωρεία των υποθέσεων διαφθοράς γύρω από αυτά».

Καταλήγοντας, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Δημοκρατία τόνισε πως «επαναφέρω πρόταση στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μου για το “Τίμιο Κράτος” και τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Οι αποκλειστικές αρμοδιότητες της Γενικής Εισαγγελίας να είναι νομικός σύμβουλος του κράτους και δημόσιος κατήγορος, πρέπει να διαχωριστούν με συνταγματική τροποποίηση του Άρθρου 113 καθότι υπάρχει εμφανής σύγκρουση συμφέροντος. Με αυτό τον τρόπο, ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως διωκτική Αρχή, αλλά ένας άλλος θεσμός θα αναλάβει τον ρόλο του νομικού συμβούλου της Δημοκρατίας. Αυτός ο διαχωρισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλα κράτη της Κοινοπολιτείας. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία των θεσμών για να τους καταστήσουμε αρωγούς στον αγώνα για ένα Τίμιο Κράτος. Η Κύπρος αξίζει καλύτερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βολές Αριστοτέλους-«Να μας πει ο Αγγελίδης πώς πάταξε τα ναρκωτικά στην ΕΦ»

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό