Οι σκέψεις Χριστοδουλίδη για την επόμενη ημέρα-Συνθέσεις και υπουργικά προφίλ

Με την πρωτιά που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης άρχισε να κοιτάζει προς την επόμενη ημέρα. Χωρίς να αποπροσανατολίζεται από τον στόχο του και χωρίς ίχνος εφησυχασμού, όπως επισημαίνει το περιβάλλον του, καθώς συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία σε φουλ ρυθμούς, γίνονται πλέον σκέψεις για τους ανθρώπους που θα τον πλαισιώνουν και τις δυναμικές της διακυβέρνησής του.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι οι συμφωνίες του υποψηφίου με τα τρία κοινοβουλευτικά και τα δύο εξωκοινοβουλευτκά κόμματα που τον υποστηρίζουν ήταν… πρωτότυπες, καθώς δεν περιλάμβαναν αριθμό Υπουργείων. Γίνεται κατανοητό ότι με κάποιο τρόπο οι πολιτικές δυνάμεις θα συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αναφορικά με τα Υπουργεία, αν και δεν αποφασίστηκε ακόμη ακριβής φόρμουλα για το πώς θα γίνει αυτό. Ενδεχομένως, όταν έρθει η ώρα, να ζητηθεί από τα κόμματα να ετοιμάσουν μια λίστα με εισηγήσεις ονομάτων, με την κατανόηση ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν και χωρίς να είναι δεσμευτικά για τον υποψήφιο, που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Ο δημόσια διακηρυγμένος στόχος του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι να σχηματίσει μια κυβέρνηση όσο το δυνατό πιο ευρείας αποδοχής. Δεν πρόκειται απλώς για μια ατάκα που ειπώθηκε για να κλειδώσει την υποστήριξη της ΔΗΠΑ αλλά για τον προσανατολισμό του, αφού η συνένωση δυνάμεων βρίσκεται στον πυρήνα της υποψηφιότητάς του, ενώ η πρωτιά του στις δημοσκοπήσεις, όπως προκύπτει από τους πίνακες των συσπειρώσεων, είναι αποτέλεσμα της πολυσυλλεκτικής υποστήριξης που έχει από όλους τους χώρους. Εκ των πραγμάτων, όλες αυτές οι παράμετροι που συνθέτουν την υποψηφιότητά του, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αντανακλώνται και στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του. Και μέρος της σύνθεσης είναι και τα κόμματα αλλά και η δυνατότητα να αγγίζει μια πλατιά μάζα πέρα από αυτά, επιτρέποντας την παρουσία προσώπων που προέρχονται από άλλους χώρους, ακόμη και αντιπάλους, εφόσον πληρούν τα κριτήρια καταλληλόλητας που θέτει.

Ο στόχος του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι οι μελλοντικοί υπουργοί του να έχουν πραγματική γνώση του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβουν και να μην είναι απλώς πολιτικοί προϊστάμενοι που θα μανατζάρουν τα Υπουργεία τους αλλά άτομα που καταλαβαίνουν το αντικείμενό τους, αν και προφανώς η ικανότητα στη διαχείριση αποτελεί επίσης κριτήριο. Εάν όντως πάνε τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση, ενδεχομένως να είναι και η πρώτη φορά που θα υπερισχύει αυτό το κριτήριο έναντι των υπολοίπων. Ο υποψήφιος επιθυμεί οι υπουργοί του να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το κυβερνητικό έργο, να βρίσκουν λύσεις, να προωθούν ιδέες και να μπορούν να λειτουργούν στο ευρύτερο πλαίσιο συνθέσεων που επιδιώκει.  

Άλλη μία διακήρυξη του κ. Χριστοδουλίδη είναι η ισότητα μεταξύ των φύλων στη διακυβέρνησή του, η οποία αποσκοπεί, πέραν της ίσης εκπροσώπησης, στην σταδιακή υιοθέτηση πολιτικών, μέτρων και δράσεων που θα συμβάλουν προς την προώθηση της ισότητας γυναικών και ανδρών. Ως εκ τούτου, εάν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα είναι η πρώτη φορά που το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 50% γυναίκες και 50% άνδρες, ενώ πιο ενεργή θα είναι, βάσει του προγράμματός του, και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές. Συνεπώς ο υποψήφιος επιδιώκει με την κατάρτιση του Υπουργικού του Συμβουλίου να στείλει και μηνύματα για την ισότητα και την άρση της υποεκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Θα φανεί στην πορεία -και εφόσον καταφέρει να εκλεγεί- εάν όντως αυτά τα πλάνα θα γίνουν πράξη ή θα προκύψουν εμπόδια και άλλες ισορροπίες που θα πρέπει να αναζητηθούν. Στην παρούσα φάση, όμως, αυτό που σκιαγραφείται είναι το προφίλ και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα πλαισιώνουν τον  κ. Χριστοδουλίδη και που θα κληθούν να εκπληρώσουν το όραμά του. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η συνεργασία του με τις διάφορες δυνάμεις που τον υποστηρίζουν είναι αγαστή και, πέραν των όποιων μικροδιαφορών προκύπτουν, πολύ ομαλή. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παραμείνουν έτσι τα πράγματα και όταν θα μπουν στα πιο βαθιά, με το Υπουργικό Συμβούλιο να θεωρείται το πρώτο μεγάλο τεστ για τη συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ