Έθεσε προτεραιότητες ο Αβέρωφ-«Να σπάσουμε το αδιέξοδο για επανένωση της πατρίδας μας»

Ωσότου το Κυπριακό είναι άλυτο, οφείλουμε να έχουμε μια ισχυρή οικονομία για να μπορούμε και την άμυνά μας να την έχουμε αξιόμαχη και αξιόπιστη αλλά και να στηρίζουμε την κυπριακή κοινωνία, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του την Κυριακή μετά το μνημόσυνο του Κυριάκου Μάτση.

«Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη πατρίδα. Και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε ούτε με μισή ούτε με αδύναμη πατρίδα», σημείωσε.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του Κυριάκου Μάτση, που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Λακατάμια, ο κ. Νεοφύτου ανάφερε ότι τιμώντας τη μνήμη του σήμερα, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματά του, τα βήματα της φιλοπατρίας, της προσφοράς, της αρετής και της αγάπης, να ανασκοπήσουμε το παρελθόν, να αξιολογούμε το παρόν και προσμετρώντας τις δυνάμεις μας να χαράζουμε την πορεία για το μέλλον της πατρίδας μας.

Την ίδια ώρα, είπε συνεχίζοντας «ο πόθος για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας παραμένει η πρωταρχική προτεραιότητα μας, όμως για να το πετύχουμε δεν μπορούμε παρά να παραμερίσουμε τις οποιεσδήποτε διαφορές μας».

«Μπορούμε να συζητούμε για τις διαφορετικές ιδεολογίες μας, για τις διαφορετικές σκέψεις και τακτικές μας. Μα να μην ξεχνάμε. Μία είναι η πατρίδα μας και για το σύνολο του κυπριακού λαού πρέπει τα παθήματα του παρελθόντος και η διχόνοια να μην επαναληφθούν. Να πάρουμε τα μηνύματα πως χρειάζεται ενωμένοι όλοι να δώσουμε τον αγώνα για να δικαιώσουμε τη θυσία του κάθε αγωνιστή» πρόσθεσε.

«Με σύνεση και σωφροσύνη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος και πρέπει να προσπαθούμε όλοι ενωμένοι με την στήριξη του διεθνούς παράγοντα να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα. Να βρούμε τον τρόπο η περηφάνια να σταθεί δίπλα από την ειρηνική συνύπαρξη. Όπως περήφανα στάθηκε ο Κυριάκος Μάτσης στο πλευρό των συναγωνιστών του και να κρατήσουμε μαζί την ασπίδα που θα οδηγήσει τα παιδιά και τα εγγόνια της πολύπαθης εκείνης γενιάς στην ευημερία», είπε.

Είναι ώρα, ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο κ. Νεοφύτου, να πορευτούμε με ομοψυχία και με πατριωτική υπευθυνότητα σημειώνοντας ότι «όποιες και να είναι οι διαφορές μας, να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη, έναντι στις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου. Για να οικοδομήσουμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας, ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας».

Αναφερόμενος τέλος στον ήρωα Κυριάκο Μάτση, είπε ότι ήταν «ένας αγνός, πεισμωμένος μαχητής και ονειροπόλος. Αστείρευτη πηγή από την οποία οφείλουμε να αντλήσουμε ακατάλυτη δύναμη».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Αβέρωφ, ο Χριστοδουλίδης και οι σκέψεις του Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

Ελπίδα Παπαναστασίου ότι το τερματικό θα ολοκληρωθεί εντός του 2024
Αυστηρή αντίδραση Λευκωσίας στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν-«Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές»
Βέλτιστες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενέργειας ΑΠΕ ενέκρινε το Υπουργικό
Κ. Κόμπος: Η προσπάθεια για την αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί
Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων