Βολές Μαυρογιάννη σε Κυβέρνηση-«Πλήρης αποτυχία στη διαχείριση των ενεργειακών»

Εκδήλωση παρουσίασης των προγραμματικών του θέσεων για τον τομέα της ενέργειας με τίτλο «Ενέργεια: Πραγματικότητες, Προκλήσεις, Προοπτικές και Σχέδιο Δράσης» πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης στην οποία κατηγόρησε την Κυβέρνηση "για πλήρη αποτυχία στη διαχείριση των ενεργειακών".  

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις, λέγοντας ότι "έχουμε το όραμα, έχουμε το πλάνο, έχουμε τους ανθρώπους".

Πλαισιωμένος από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες, όπως τον Δρ Χαράλαμπο Έλληνα, Ειδικό σε θέματα υδρογονανθράκων και ενέργειας, τον Γιώργο Σιαμμά, τέως Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και τον Ανδρέα Ασσιώτη, πρώην Γενικό Διευθυντή των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει με την εκλογή του.

Ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε "πλήρως αποτυχημένη τη διαχείριση των ενεργειακών από την απερχόμενη Κυβέρνηση" λέγοντας ότι "η δεκαετής αδράνεια στα ενεργειακά έχει επιφέρει σοβαρό κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις".

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι τιμές της ενέργειας καλπάζουν με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας να βρίσκεται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε εξάλλου ότι η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου έχει επιβαρύνει τους καταναλωτές με κόστος πέραν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μη ικανοποιητική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα,  η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας καθώς και η μη αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κόστος το οποίο επίσης καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Όπως επεσήμανε, η Κύπρος χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχής και "να σηκώσει ξανά κεφάλι".

«Αυτό μπορεί να γίνει με την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού που θα διασφαλίζει την ενέργεια ως δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενός σχεδιασμού που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με την Συμφωνία του Παρισιού αλλά και των στόχων που θέτει ενώπιον μας η ΕΕ», επεσήμανε.

Εξάλλου σε άλλη ανακοίνωση του επιτελείου του αναφέρεται ότι  ο τομέας της ενέργειας αποτελεί για τα σύγχρονα κράτη έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες πολιτικής γιατί καθορίζει το παρόν και το μέλλον της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, της ανάπτυξης, της οικονομίας και της πορείας της χώρας προς ένα ασφαλές μέλλον.

Προσθέτει πως στον 21ο αιώνα, οι ενεργειακές πολιτικές των Κρατών σχετίζονται άμεσα με τα θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, οικονομίας και αειφορίας.

Οι προτάσεις Μαυρογιάννη περιλαμβάνουν λήψη μέτρων για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού, ετοιμασία σχεδίων, με διαβούλευση και διαφάνεια, ένταξης των ΑΠΕ και έργων αποθήκευσης ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρισμού με ασφαλή τρόπο, βάσει ανταγωνιστικών διαγωνισμών, προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας και όχι μιας μικρής ομάδας ιδιωτών επενδυτών, μεγιστοποίηση της χρήσης καθαρής ενέργειας στις μεταφορές, στη ψύξη και τη θέρμανση και προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων (Interconnectors) με γειτονικές χώρες.

Οι 9 πυλώνες αφορούν τον ηλεκτρισμό, τις ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  σχέδιο πράσινης αειφόρου ενίσχυσης κοινοτήτων, εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έργα αποθήκευσης ενέργειας, φυσικό αέριο και εκμετάλλευση και εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου και East Med Gas Forum.

Οι προτάσεις είναι αναρτημένες στον σύνδεσμο: https://mavroyiannis.cy/programma-diakivernisis/energeia/.

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ