Η κακή παρένθεση, η επιστροφή της ηρεμίας και η προσήλωση του ΔΗΣΥ στους στόχους

Ως μία δυσάρεστη παρένθεση που έκλεισε για τα καλά αντιμετωπίζουν στην Πινδάρου το κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ του προέδρου του κόμματος και του Προέδρου της Δημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα. Αν και όλοι αντιλαμβάνονται πως αυτή η δημόσια αντιπαράθεση ήταν αχρείαστη και ζημιογόνα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, κατατάσσουν την κατάληξη που είχε στα θετικά. Θεωρούν, δηλαδή, ότι λειτούργησε ως ξυπνητήρι, και κατέστησε σαφές ότι πρέπει να σταματήσει η παράταξη να αποπροσανατολίζεται και να επικεντρωθεί στις σημαντικές προκλήσεις που έχει ενώπιον της ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.  

Η ανησυχία, βέβαια, για το τι έφερε στην επιφάνεια αυτή διαφωνία παραμένει, καθώς γνωρίζουν ότι τα φαινόμενα εσωστρέφειας που παρουσιάζονται δεν μπορούν να αποδοθούν στα παράπονα του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτά σχετίζονται αφενός με τη διείσδυση που συνεχίζει να πετυχαίνει στη βάση του ΔΗΣΥ ο Νίκος Χριστοδουλίδης και αφετέρου με τη διαχείριση της επόμενης ημέρας, όποια κι αν είναι τελικά αυτή, αφού υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος. Ως εκ τούτου, η άρση της παρεξήγησης μεταξύ των δύο ισχυρών αντρών του ΔΗΣΥ από μόνη της δεν μπορεί να ανατρέψει αυτές τις τάσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η συμφιλίωση, ωστόσο, με τους Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου να υπενθυμίζουν σε όλους πως ο Συναγερμός είναι το κοινό τους σπίτι και πρέπει να λειτουργούν σαν μια οικογένεια, που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει παραμένει ενωμένη, εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ευεργετικά για τον κομματικό πατριωτισμό. Ο ΔΗΣΥ, άλλωστε, ψάχνει ευκαιρίες για ενεργοποίηση τέτοιων ενστίκτων, σε μία περίοδο που πρώτο στόχο αποτελεί η αύξηση της συσπείρωσης. Θα φανεί, ωστόσο, στην πορεία κατά πόσον τα μηνύματα που στάλθηκαν την Τετάρτη το βράδυ θα είναι ενισχυτικά της προσπάθειας.

Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως, κατά τους προηγούμενους μήνες, οι δυναμικές εμφανίσεις του Νίκου Αναστασιάδη υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου μετέφεραν δυναμική στον υποψήφιο και θεωρούνται ως ένα κομμάτι του παζλ που ανέβασε σταδιακά τα ποσοστά του. Ευελπιστούν, συνεπώς, πως το πρόσταγμα συστράτευσης του Προέδρου θα πιάσει και αυτή τη φορά τόπο, ενώ ο χρόνος στην κλεψύδρα των εκλογών άρχισε να μειώνεται απειλητικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, θα πρέπει να ενταθούν κι άλλες ενέργειες, ώστε να μπορούν να πιάσουν τους κομματικούς στόχους. Ήδη αποφασίστηκε η πιο ενεργός προβολή του ρόλου που διαδραμάτισε ο υποψήφιος στην επίτευξη του κυβερνητικού έργου, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί σχέση συνέχειας και συνέπειας μεταξύ της απερχόμενης διακυβέρνησης και αυτής που ελπίζει ο ΔΗΣΥ ότι θα αναλάβει εκ νέου. Αυτό θα γίνει και με την περαιτέρω βοήθεια των Υπουργών, κάποιοι εκ των οποίων είναι ήδη πολύ ενεργοί στην προεκλογική εκστρατεία. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα της συσπείρωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο εντατική οργανωτική δουλειά αλλά και με την επιδιόρθωση γεφυρών που για κάποιο λόγο είχαν γκρεμιστεί ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων του ή ακόμη και άτομα σε προσωπικό επίπεδο. Η επιστροφή της ηρεμίας, έστω σε κάποιο βαθμό, αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια.

Την ίδια στιγμή, η παράταξη θα πρέπει να δει και πώς αντιμετωπίζει τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε στρατηγικό επίπεδο, εάν θέλει να επιστρέψει στον ΔΗΣΥ η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που φαίνεται να τον προτιμούν αυτή τη στιγμή. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το ποσοστό αυτό κινείται μεταξύ του 30-40% και πρόκειται για μία αξιοσέβαστη απώλεια, καθώς αν το ποσοστό αυτό υποστήριζε Αβέρωφ Νεοφύτου, η ψαλίδα δεν θα ήταν τόσο μεγάλη και θα μιλούσαμε για εκλογές με διαφορετικά δεδομένα. Η σφοδρή πολεμική που ασκούσε το κόμμα το προηγούμενο διάστημα δεν απέδωσε όσο ενδεχομένως θα ήθελαν, δεδομένου ότι η αύξηση των ποσοστών του κ. Νεοφύτου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες -από την οργανωτική δουλειά του μηχανισμού μέχρι τις προσωπικές του εμφανίσεις- με αποτέλεσμα να δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσον θα συνεχίσουν στην ίδια γραμμή, η οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι δεν συγκινεί μία μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.   

Τις επόμενες ημέρες, με καθαρό μυαλό, θα πρέπει η παράταξη να χαράξει τα επόμενα της βήματα. Γνωρίζοντας πολύ καλά τον κίνδυνο η εσωστρέφεια να ενταθεί στο χειρότερο δυνατό χρονικό σημείο, εάν αυτά δεν είναι τα σωστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ