Κίτρινη Αβέρωφ σε Αναστασιάδη-Ο ελέφαντας στον ΔΗΣΥ και ένας Δούρειος Ίππος

Ιδιαίτερα έντονος, δεικτικός και αποφασισμένος να μην ανεχθεί την εικόνα που βγαίνει από έξω, 100 ημέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές, με ευθύνη όπως είπε και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμφανίσθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν κρύφθηκε πίσω από το δάκτυλο του και παραδέχθηκε πως είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.   

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλώντας στο debate του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, δεν διέψευσε τις πληροφορίες που τον φέρουν να έκανε λόγο στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, εννοώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο κάλεσε να ξεκαθαρίσει ο ίδιος τις σκιές που δημιούργησε με τις δηλώσεις και τις ενέργειες του, πράγμα που αποτελεί και ιστορική ευθύνη για τον ίδιο, ως ιστορικός ηγέτης της παράταξης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία Αβέρωφ για τη στάση Αναστασιάδη-«Έχει ευθύνη να ξεκαθαρίσει τις σκιές»

Ερωτηθείς ο κ. Νεοφύτου εάν νιώθει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υποσκάπτει την υποψηφιότητα του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, απάντησε πως, «είτε αρέσω, είτε δεν αρέσω, πάντα είμαι ειλικρινής. Και για να είμαστε και απόψε ειλικρινής, δημιουργήθηκαν σκιές. Και οι σκιές δεν δημιουργήθηκαν από οποιαδήποτε συζήτηση σε μια κλειστή συνεδρία ενός συλλογικού οργάνου. Οι σκιές δημιουργήθηκαν από δημόσιες δηλώσεις. Αυτός που έχει την ευθύνη να τις ξεκαθαρίσει, δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπέδειξε ο κ. Νεοφύτου.

Και πρόσθεσε πως, «ενώπιον και όσων ανέφερα για τον Κεντρώο χώρο, έχει την ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για την υστεροφημία του και για τον τόπο και την παράταξη του. Κανείς δεν θα ήταν εδώ που είναι χωρίς τον ΔΗΣΥ. Τον ανιδιοτελή κόσμο του ΔΗΣΥ. Για εμένα δεν μπορεί να συνεχίζει ένας συνεργάτης μου, όταν είναι υποψήφιος ενός Ενδιάμεσου χώρου που από το 1976 προσπαθεί να αλώσει τον ΔΗΣΥ και προσφέρεται να χτυπήσει την αξιοπρέπεια του Συναγερμικού κόσμου. Με αυτούς που δεν έβριζαν εμένα ως τον Πρόεδρο με την πιο διεφθαρμένη Κυβέρνηση και δεν είναι εμένα που έβριζαν ότι έφερα το Κυπριακό στη χειρότερη του καμπή. Δεν είμαι άνθρωπος που δείχνω αισθήματα, είμαι άνθρωπος που καταγράφω γεγονότα. Καμία πικρία. Βάλατε συγκεκριμένη ερώτηση και όφειλα με πολύ ειλικρίνεια να απαντήσω. Στον ΔΗΣΥ πάντα ήμασταν για τα δύσκολα. Θα τα αντιμετωπίσουμε και αυτά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για την έκβαση των εκλογών και η κανονικότητα κυβέρνησης μειοψηφίας

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με μια ιστορική αναδρομή εξήγησε πώς και γιατί ο χώρος του Ενδιάμεσου επιχειρεί από το 1976 να αλώσει τον ΔΗΣΥ, ο οποίος, όπως υπενθύμισε, είναι το μοναδικό κόμμα που σε κάθε Προεδρικές Εκλογές κατέρχεται με κομματικό υποψήφιο. Δεν μπορείς, είπε ο κ. Νεοφύτου, να πατάς σε δύο βάρκες και να ανέχεσαι κάποιον που αποφάσισε να μετατραπεί σε Δούρειο Ίππο της παράταξης και κατέρχεται με τη στήριξη αυτών που θέλουν να αλώσουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο 11,5% η διαφορά Χριστοδουλίδη-Αβέρωφ στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ

«Εδώ στην Κύπρο από ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι και όχι μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά και τα ΜΜΕ και ο κόσμος, κτίσαμε μια κουλτούρα να πατούμε σε δύο βάρκες. Είμαστε και με τους μεν και με τους δε. Ανεχόμαστε μια πολιτική παραδοξότητα. Κάποιος να δηλώνει Συναγερμικός, να είναι ανεξάρτητος και να είναι υποψήφιος του Κεντρώου χώρου που από το πρωί μέχρι τη νύχτα ύβριζε τη Κυβέρνηση που συμμετείχε ως την πιο διεφθαρμένη και ότι έφερε το Κυπριακό στη χειρότερη του μορφή. Έρχεται και υιοθετεί, ότι είναι φυσιολογικό κάποιος να είναι απέναντι από το κόμμα που στηρίζει μια Κυβέρνηση. Υιοθετείται μια γραμμή ότι ο κακώς ο Αβέρωφ έπεισε τον Πρόεδρο να διώξει από την Κυβέρνηση τον Υπουργό του». 

Ο κ. Νεοφύτου επιτέθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσιάζοντας τον ως τον Δούρειο Ίππο του Ενδιάμεσου χώρου για να αλώσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό. «Ποιος παρουσιάζεται ως θύμα; Αυτός που προσπαθεί να αλώσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αυτός που εννιά χρόνια ήταν στην Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και αποφασίζει να είναι απέναντι, όταν έδιδε μάχες ο Αβέρωφ Νεοφύτου για αυτόν τον τόπο, κανείς δεν τραυματίζεται όταν είναι στα μετόπισθεν και όταν έχει σφαίρες κρύβεται. Αυτοί που τραυματίζονται είναι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν μάχες. Ποτέ δεν πρόταξα το πολιτικό μου κεφάλαιο», είπε δεικτικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η υποστήριξη Χριστοδουλίδη και η εποχή που αλλάζει για τα κόμματα του Κέντρου

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κλήθηκε για να τοποθετηθεί στο θέμα των διαρροών της υποψηφιότητας του προς άλλες υποψηφιότητες, καθώς επίσης και τη στήριξη που λαμβάνει από το ΑΚΕΛ. Ο κ. Μαυρογιάννης, εξέφρασε την άποψη πως η συσπείρωση που καταγράφει από το ΑΚΕΛ, δεν έχει φτάσει σε επιθυμητό επίπεδο, υποδεικνύοντας πως αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι άλλοι υποψήφιοι επιχειρούν να προσετεριστούν τους ψηφοφόρους του κόμματος. 

Την ίδια ώρα, σε αντίθεση με τον κ. Νεοφύτου, δεν άφησε καμία σκιά για τον ρόλο του ΑΚΕΛ, υπενθυμίζοντας πως πάντα, ακόμα και την περίοδο που ο ίδιος ήταν διαπραγματευτείς, ένιωθε τη στήριξη του κόμματος της αριστεράς, το οποίο ήταν το κύριο στήριγμα της υποψηφιότητας του. 

Στο ερώτημα εάν γίνει Κυβέρνηση, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΑΚΕΛ και αν η Εζεκία Παπαϊωάννου θα αναπτύξει έναν κλοιό γύρο από τον ίδιο και τις επιλογές του, υπέδειξε πως οι επιλογές θα είναι προσωπικά δικές του, στη βάση του προεκλογικού προγράμματος που ο ίδιος έχει αναπτύξει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντί να αποδομήσουν τον Χριστοδουλίδη, αποδομούν τους εαυτούς τους

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ