Τα σενάρια για την έκβαση των εκλογών και η κανονικότητα κυβέρνησης μειοψηφίας

Σήμερα μοιάζει να είναι για υποψηφίους και κόμματα δευτερευούσης σημασίας. Αποτελεί ωστόσο ένα κρίσιμο ερώτημα το οποίο θα κληθεί να απαντήσει, όποιος υποψήφιος κι αν εκλεγεί. Το ερώτημα έχει να κάνει με το πώς θα κυβερνήσει ο επόμενος Πρόεδρος από τη στιγμή που όταν εκλεγεί, δεν θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.  

Θα πει κάποιος πως αυτό το ερώτημα απαντάται από το τι συμβαίνει σήμερα στη Βουλή, όπου και πάλι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, δεν διαθέτει πλειοψηφία, ωστόσο μπορεί να γίνει ευκόλως αντιληπτό πως τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση όντως δεν είχε την πλειοψηφία, ωστόσο κατάφερνε μέσα από τις ενέργειες κυρίως του Αβέρωφ Νεοφύτου, να επιτυγχάνει σημαντικές συναινέσεις που επέτρεπαν στο κράτος να λειτουργεί απρόσκοπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ιδιομορφίες των εκλογών, τα προβλήματα συσπείρωσης και οι ψηφοφόροι-τιμωροί

Μόνο μια φορά δεν επιτεύχθηκε αυτό, όταν το ΔΗΚΟ στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές του 2021 και με το κλίμα να είναι απολύτως πολωμένο λόγω του σκανδάλου των διαβατηρίων, καταψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος τελικά υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των κομμάτων της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας και του ΕΛΑΜ.

Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση φρόντιζε να επιτυγχάνει τέτοιες συναινέσεις κυρίως με τα κόμματα του Ενδιάμεσου χώρου εκεί και όπου χρειαζόταν για να προχωρούν οι σχετικές Μεταρρυθμίσεις. Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και κάποιες Μεταρρυθμίσεις ή Νομοσχέδια δεν θα τύγχαναν τόσων πολλών αλλαγών αν το κυβερνών κόμμα είχε την πλειοψηφία, ωστόσο ακόμα και έτσι ο μηχανισμός λειτουργούσε και δεν καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το... «Έμπα» Χριστοδουλίδη και το «έβγα» της ταμπέλλας με ανυψωτικό

Τι θα συμβεί όμως μετά τις επικείμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται πως σήμερα στη Βουλή, ο ΔΗΣΥ καταλαμβάνει 17 από τις 56 έδρες, το ΑΚΕΛ 15, το ΔΗΚΟ εννιά, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ Συνεργασία από τέσσερις και το ΕΛΑΜ και οι Οικολόγοι από τρεις, ενώ ένας βουλευτής, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους είναι ανεξάρτητος.

Με αυτά τα δεδομένα και ενόψει των Προεδρικών Εκλογών και των αποφάσεων που έλαβαν τα κόμματα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απολαμβάνει στήριξης των 17 του ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης των 15 του ΑΚΕΛ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης των 17 των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ Συνεργασία. Από εκεί και πέρα οι Οικολόγοι πάνε κατά βούληση, συνεπώς, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επτά εκ. στα κόμματα πριν τις Εκλογές-Τρυπητήρι ο Νόμος χρηματοδότησης υποψηφίων

Η ιδιάζουσα περίπτωση ωστόσο του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ουσιαστικά με βάση και τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος, σπάει το δίπολο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, το οποίο ουσιαστικά μονοπωλούσε πάντα με τους υποψηφίους που στήριζε την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, δημιουργεί μια πολύ διαφορετική και σύνθετη κατάσταση.

Διαχρονικά ο εκάστοτε Πρόεδρος που προερχόταν είτε από το ΔΗΣΥ, είτε από το ΑΚΕΛ, λάμβανε και της άμεσης ή έμμεσης στήριξης δυνάμεων από το Κέντρο και συνάμα σχετικής στήριξης στο κοινοβούλιο για να σχηματίζονται πλειοψηφίες. Αυτό ωστόσο που πάει να συμβεί αυτή τη φορά, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να έχει τη στήριξη των κομμάτων του κέντρου και να αφήνει εκτός Β΄ γύρου κάποιον από τους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχει προηγούμενο και το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν το χαμένο κόμμα του δεύτερου γύρου θα τεθεί στο πλευρό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Αχιλλέας και οι άλλοι-Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τους «μικρούς»

Στο σενάριο που στον δεύτερο γύρο βρεθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αυτή τη στιγμή φαντάζει απίθανο το ΑΚΕΛ να λάβει απόφαση για να στηρίξει είτε τον ένα, είτε τον άλλο υποψήφιο. Αυτό είναι ένα σενάριο που απεύχονται και δεν θέλουν ούτε καν να το σκέφτονται στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Το ίδιο ισχύει και για την Πινδάρου στο σενάριο που στον δεύτερο γύρο περάσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Από τη στιγμή που πολιτικά στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει μια νέα πολιτική συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, εξάγεται το συμπέρασμα πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εάν νικητής των εκλογών είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τότε θα έχει ενώπιον του το πρώτο σημαντικό πρόβλημα που θα ονομάζεται πλειοψηφία στη Βουλή. Με μόνο 17 βουλευτές θα υπολείπεται άλλων 11 τους οποίους θα είναι υποχρεωμένος να βρίσκει μέσα από συνεργασίες είτε με το ΑΚΕΛ, είτε με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διατηρεί απόσταση ασφαλείας ο Χριστοδουλίδης, μάχη για τη δεύτερη θέση

Πολλοί είναι αυτοί που θέτουν το πιο πάνω επιχείρημα για να πείσουν πως η εκλογή Χριστοδουλίδη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, αντί να επιλύσει, ωστόσο η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η απάντηση που δίδεται, είναι πως όπως κάθε Κυβέρνηση μειοψηφίας, στο τέλος κατάφερνε να πετύχει μια συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να προωθήσει Νομοσχέδια και Μεταρρυθμίσεις, έτσι θα συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση. Το ζήτημα βέβαια που τίθεται είναι ο προεκλογικός να μην πληγώσει, όπως φαίνεται να πράττει μέχρι τώρα, τόσο έντονα τις σχέσεις μεταξύ των κομματικών γραφείων και των υποψηφίων, που να μην αφήνει περιθώρια συνεργασιών και συνεννόησης για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Εξάλλου αυτό το πρόβλημα, των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, είναι κάτι που προβλέφθηκε από το Σύνταγμα, και συμβάλλει στη σύνθεση απόψεων και την ανταλλαγή θέσεων για να επιτυγχάνονται πλειοψηφίες στη Βουλή και σε γενικές γραμμές λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Τρανό παράδειγμα το ΓΕΣΥ, όπου ουσιαστικά τα κόμματα υποχρεώθηκαν να δεχθούν πρόνοιες με τις οποίες συμφωνούσαν για να δημιουργηθεί κάτι θετικό για τους πολίτες. Έτσι υιοθετήθηκε κι από τον ΔΗΣΥ η θέση για το μονοασφαλιστικό και έτσι υιοθετήθηκε από το ΑΚΕΛ το θέμα για αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Το στοίχημα είναι ωστόσο τα κόμματα να λειτουργούν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και όχι τα κοντόφθαλμα κομματικά συμφέροντα, διότι τότε αντί για σύνθεση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, καταλήγει η Βουλή να μετατρέπεται σε αχταρμά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Από τους μεζέδες στα λαχματζούν στον Δήμο Λευκωσίας
Η ομερτά για την απόφαση για Κατσουνωτό, τα συμπεράσματα και το δημόσιο συμφέρον
Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»
Μετά τη μαραθώνια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, δεν συνέρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ολομέλεια
Χάθηκαν στην συνεννόηση... Έδωσαν στη δημοσιότητα καταζητούμενο που τελικά είχε συλληφθεί
Κάτι πήγε πολύ λάθος το Σάββατο-Κατέστησε τον Βύρα ανίκητο η ηγεσία του ΔΗΣΥ
Στα... μαχαίρια Φαίδωνας και Κωστάκης-Έκοψαν με τον Δίπλαρο τη βασιλόπιττα
Η αστυνόμευση των Κεντρικών, η χαμένη ουσία στη βαβούρα και η υποκρισία
Από το ένταλμα εξπρές για Parody λογαριασμό, στην... δυστοκία για Ατταλίδου και την ομερτά