Δημητριάδης: Λάθος η απομάκρυνση Μάτσα, πολλά παράξενα στην υπόθεση Κατσουνωτού

O Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να σεβαστεί το αίτημα της οικογένειας του αδικοχαμένου Θανάση Νικολάου, για τη συμμετοχή του κ. Μάτσα στην έρευνα που θα ακολουθήσει, υποδεικνύει ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος την ίδια ώρα σχολιάζοντας την υπόθεση του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσοουνωτού, δηλώνει με νόημα, πως σε αυτή συμβαίνουν πολλά παράξενα, σημειώνοντας τον ζήλο με τον οποίο κινήθηκε η Γενική Εισαγγελία στις αβάσιμες, όπως χαρακτηρίζει, τις καταγγελίες εναντίον της Διευθύντριας.   

Μιλώντας στον REPORTER o Αχιλλέας Δημητριάδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Θανάση Νικολάου, ανέφερε πως, «η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς έχει κλονιστεί. Σε αυτό έχουν συμβάλει και πρόσφατα περιστατικά που αφορούν την πιθανή διαφθορά από μέλη της Αστυνομίας. Για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου θα ήθελα πρωτίστως να εκφράσω την αμέριστη στήριξη μου προς την οικογένεια, η οποία έχει δώσει αγώνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και έχει δικαιωθεί ήδη από την απόφαση του ΕΔΑΔ».

«Κατά την γνώμη μου», συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, «η απομάκρυνση του κ. Μάτσα από την περαιτέρω έρευνα είναι λανθασμένη και οι λόγοι που παρέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ανεπαρκείς για να την δικαιολογήσουν. Ο αποκλεισμός ενδεχομένως να πλήξει και την αποτελεσματικότητα της αστυνομικής έρευνας που έχει διαταχθεί».

«Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού», τονίζει ο ανεξάρτητος υποψήφιος, «ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να σεβαστεί το αίτημα της οικογένειας του αδικοχαμένου Θανάση Νικολάου για τη συμμετοχή του κ. Μάτσα στην έρευνα που θα ακολουθήσει».

Σε σχέση με την υπόθεση Κατσουνωτού, ο κ. Δημητριάδης αφού σχολίασε πως συμβαίνουν πολλά παράξενα, σημείωσε τον ζήλο, όπως τον χαρακτήρισε, «με τον οποίο η Γενική Εισαγγελία σε κάποια στιγμή έδειξε διορίζοντας πολλαπλούς ανακριτές για αβάσιμες καταγγελίες σε βάρος της Διευθύντριας των Φυλακών. Τώρα η υπόθεση έφθασε σε άλλο αδιέξοδο. Φαίνεται πως δεν υπάρχει θεσμοθετημένη αντιμετώπιση των αξιωματικών της Αστυνομίας που τελούν υπό διερεύνηση για την ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Το κενό υπάρχει εδώ και καιρό και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να το καλύψει».

Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλουν να δημιουργήσουν κανονισμούς που να εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, με πρώτιστο μέλημα να μην μπορεί το μέλος της Αστυνομίας που τελεί υπό διερεύνηση να επηρεάσει τη διαδικασία που θα ακολουθείται».

Στο ερώτημα για το γεγονός ότι πρόκειται για δύο υποθέσεις διαφθοράς και ο κόσμος έχει έντονα την άποψη πως επιχειρείται κουκούλωμα, κληθείς να απαντήσει εάν θεωρεί πως οι ενέργειες και οι χειρισμοί δεν στέλνουν μηνύματα στην κοινή γνώμη για πάταξη της διαφθοράς», ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως, «η δικαιοσύνη πρέπει πάντα να αποδίδεται. Για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, οφείλουμε να δημιουργήσουμε κανόνες που να μην επιτρέπουν οποιαδήποτε αμφιβολία για το κατά πόσον η δικαιοσύνη θα αποδοθεί».

To σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, «στην περίπτωση του Θανάση δεν λειτούργησε. Αυτό καθιστά τις αρμόδιες αρχές πολλαπλά υπεύθυνες να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα αν το έγκλημα έγινε σε προγενέστερο χρόνο. Η αντίδραση των θεσμών σήμερα δημιουργεί αμφιβολίες για το πού θα οδηγηθεί η υπόθεση. Αμφιβολίες υπάρχουν και στην υπόθεση εναντίον της Διευθύντριας των Φυλακών. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που απαιτεί προσεγγίσεις θεσμικά θωρακισμένες ως προς τη διεξαγωγή αμερόληπτης και εις βάθος έρευνας γιατί αλλιώς, ούτε τα θύματα δικαιώνονται, ούτε οι θεσμοί θα εξυγιανθούν».

Την ίδια ώρα υπενθυμίζει πως στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του, στον Πυλώνα «Τίμιο Κράτος» προτείνει να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε άλλος αξιωματούχος να είναι ο Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης και άλλος ο Δημόσιος Κατήγορος.

«Περαιτέρω, και οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις καταδεικνύουν την ανάγκη για τον καθορισμό ενός νομοθετικού πλαισίου που να διέπει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων που διαπράττονται από μέλη της Αστυνομίας. Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας πρέπει να διερευνά και τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμη, πρέπει να διαμορφωθούν επιπλέον κριτήρια που να καθορίζουν ποια μέλη της Υπηρεσίας θα διερευνούν την υπόθεση, εξαιρώντας άτομα τα οποία είχαν επαγγελματική ή προσωπική σχέση με το πρόσωπο που διερευνάται. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται η αμεροληψία της διαδικασίας», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ