Οι δύο όψεις της κυπριακής κοινωνίας εν μέσω προεκλογικού

Οι υποψήφιοι μπαίνουν δυναμικά στη δεύτερη στροφή της προεκλογικής τους εκστρατείας. Μεγάλες συγκεντρώσεις, ενθουσιασμός, έντονη παρουσία της νεολαίας. Αισιοδοξία, ελπίδα, χαρά.  

Τα νοικοκυριά βιώνουν βαθιά τα απόνερα της πανδημίας, τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και την αμφισβήτηση της κυπριακής πολιτείας. Χρέη, λογαριασμοί. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και απαξίωση θεσμών. Ακριβά ενοίκια, χαμηλοί μισθοί. Αβεβαιότητα, φόβος, ανασφάλεια και απαισιοδοξία.

Αυτές είναι με δυο λόγια οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της κυπριακής κοινωνίας.

Είναι απίστευτο πόσο διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται σε κάθε ευκαιρία που οι υποψήφιοι Πρόεδροι παρουσιάζονται σε διάφορες εκδηλώσεις ενώπιον των πολιτών και πώς αυτές καλύπτονται από τα επιτελεία τους, με ότι πραγματικά βιώνει η κυπριακή κοινωνία.

Είναι απίστευτο πώς ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ενώ γνωρίζει από πρώτο χέρι την παρακμή και την ανυποληψία στην οποία περιέπεσε, επιχειρεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να παρουσιάσει στους πολίτες μια εικονική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που απέχει όσο απέχει ο πλανήτης Γη από το Φεγγάρι.

Πέραν από κάποιες ανεξάρτητες φωνές υποψηφίων οι οποίες παρεμπιπτόντως κινούνται στα όρια του λαϊκισμού και της πραγματικότητας, ειδικά οι υποψήφιοι που απολαμβάνουν στήριξης από τα κόμματα, κάνουν πως δεν βλέπου και συνεχίζουν με τις ίδιες συνταγές του παρελθόντος να επισκέπτονται, σπίτια, συλλόγους, εστιατόρια και ξενοδοχεία, αποφεύγοντας να κοιτάξουν πέρα από τη μύτη τους.

Είναι μοναδικό και δυστυχώς όχι μόνο κυπριακό το φαινόμενο της ωραιοποίησης, του κρυψίματος των προβλημάτων κάτω από το χαλί και της προσπάθειας να παρουσιαστεί μια ιδανική κατάσταση που πόρρω απέχει από την πραγματική.

Σε αυτή τους την προσπάθεια οι υποψήφιοι έχουν ένα σπουδαίο εργαλείο, το οποίο όμως με την πάροδο του χρόνου θα αποδειχθεί και ευχή και κατάρα. Αυτό δεν είναι άλλο από τα social media. Μια βόλτα στους επίσημους λογαριασμούς που διατηρούν θα σας πείσει. Ωραία, μεγάλα και λευκά χαμόγελα, όμορφες παρουσίες, πανάκριβο ντεκόρ, δυνατά φώτα και άλλα πολλά που συνθέτουν τον γενικότερα τον εικονικά πλασμένο κόσμο των social media, πλέον συνθέτουν και τον μικρόκοσμο των υποψηφίων.

Πολύ χειρότερα γίνονται τα πράγματα αν κάποιος ακούσει τα όσα οι υποψήφιοι λένε κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους. Πρόκειται για ομιλίες οι οποίες περιλαμβάνουν αμέτρητες ευχαριστίες, συγκινητικές κουβέντες, γενικολογίες από άποψη θέσεων, κριτική αν ο υποψήφιος είναι της αντιπολίτευσης και όπως ενίοτε συμβαίνει προεκλογικά, πολλά «θα».

Αν τύχει να παρακολουθήσετε μια τέτοια ομιλία, θα ήταν καλό έτσι για να μην χάσετε την επαφή με την πραγματικότητα, αφού τους ακούσετε να σκεφτείτε για τρία λεπτά την κατάσταση στην Κύπρο για να επιστρέψετε στον αληθινό κόσμο. Οι λέξεις κλειδιά που θα ακούσετε στην ομιλία θα είναι ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, υψηλά αμειβόμενη εργασία, ευκαιρίες, ψηφιακός μετασχηματισμός, διαφάνεια, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση, λύση, επανένωση, δικαιοσύνη, ισονομία.

Στη θέση αυτών των λέξεων μπορούν να μπουν οι αντίστοιχες, ακρίβεια, ψηλά ενοίκια, πληθωρισμός, χαμηλοί μισθοί, εργασιακή εκμετάλλευση, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, σκάνδαλα, διαφθορά, δύο κράτη, συμφέροντα, συγκάλυψη.

Ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι επιλογές των κομμάτων, και η ιδιαιτερότητες των Προεδρικών Εκλογών, δυστυχώς δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για να υπάρξουν υποψηφιότητες που θα επιδιώξουν τομές, θα δουν κατάματα τα προβλήματα και θα πουν την αλήθεια. Είναι ενδεχομένως και θέμα της νοοτροπίας του εκλογικού σώματος που σε ουκ ολίγες περιπτώσεις απέδειξε πως δεν αποφασίζει με αντικειμενικά κριτήρια, δεν μελετά πολιτικές θέσεις, δεν θέλει ρηξικέλευθες αλλαγές, αλλά προτιμά να πηγαίνει σε αυτά που ξέρει, επιλέγει υποκειμενικά με κριτήρια μη πολιτικά και ακολουθεί τις υποδείξεις των κομμάτων που παραδοσιακά στηρίζει.

Ακόμα και το πιο αποτραβηγμένο από το πολιτικό κατεστημένο κομμάτι της κοινωνίας, που θεωρητικά θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο για τομές, επιλέγει τη λάθος πλευρά της ιστορίας. Κι αυτό επειδή επιλέγει την αποχή, κάτι που ουσιαστικά πριμοδοτεί τους ισχυρότερους υποψήφιους που κατέρχονται με κομματική στήριξη.

Πάντως δεν είναι αργά, για τους τρεις βασικούς υποψήφιους να αλλάξουν δομικά πράγματα στις υποψηφιότητες τους, να αρχίσουν να προσεγγίζουν διαφορετικά μια σειρά από ζητήματα και να μιλήσουν με μεγαλύτερη ειλικρίνεια, με συγκεκριμένες θέσεις και με ξεκάθαρες απόψεις. Αυτό που συμβαίνει είναι οι θέσεις να στρογγυλοποιούνται έτσι ώστε να ικανοποιούν όσο το δυνατό μεγαλύτερο ακροατήριο, να ωραιοποιούνται και όλα αυτά εις βάρος της ουσίας και της παραγωγής πολιτικών θέσεων που πραγματικά θα ήταν προς όφελος του κυπριακού λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών