Με όραμα αλλά χωρίς μαγικό ραβδί ο Μαυρογιάννης-«Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής»

Τον προσανατολισμό της υποψηφιότητάς του προς την κατεύθυνση της προοδευτικής αλλαγής παρουσίασε στην Πλατεία Ελευθερίας ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Από σήμερα, από τώρα, από εδώ, από την μοιρασμένη καρδιά της Κύπρου, αντηχεί η φωνή των πολλών, η φωνή μας. Θέλουμε αλλαγή!», τόνισε, στέλνοντας μηνύματα νίκης και συμπόρευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο λόγος στον Μαυρογιάννη-Αναλύει το όραμά του σε μεγάλη προεκλογική εκδήλωση

Ποντάροντας στο όραμά του και χτυπώντας, παράλληλα, τους δύο άλλους βασικούς υποψηφίους, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, τους οποίους συνταύτισε, ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. «Διεκδικώ μαζί σας να δικαιώσουμε το όραμα αυτών που φεύγουν και να δώσουμε σάρκα και οστά στα όνειρα αυτών που έρχονται. Διεκδικώ μαζί σας την αλλαγή!», ανέφερε στο κοινό που μαζεύτηκε για να δείξει την υποστήριξη στην υποψηφιότητά του.

Αναφερόμενος στην αλλαγή, ο υποψήφιος είπε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι εγώ κατέχω το μαγικό ραβδί, που με ένα άγγιγμα θα τα αλλάξει όλα.  Στέκομαι όμως μπροστά σας, σας κοιτάζω κατάματα και με υπευθυνότητα λέω ότι με δουλειά, με σκληρή δουλειά, με σαφείς στόχους, με προσανατολισμό, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις μπορώ να ηγηθώ της προσπάθειας να κάνουμε πράξη το όραμα για την Κύπρο που ονειρευόμαστε.  Η αλλαγή θα έρθει μέσα από τη ξεκάθαρη, σαφή, αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση που έχω να κυβερνήσω τη χώρα, δίνοντας πρώτος εγώ και μετά οι συνεργάτες μου, το καλύτερο παράδειγμα εντιμότητας και ήθους. Αρχές με τις οποίες πορεύτηκα σε όλη μου τη δημόσια ζωή και κάνοντας πρώτος εγώ πράξη την πεποίθησή μου ότι οι φορείς εξουσίας είναι υπηρέτες του λαού και της χώρας τους. Όχι των δικών τους, ή άλλων, ιδιωτικών συμφερόντων.

Η αλλαγή θα έρθει με τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών που δυστυχώς περιστέλλονται.  Η αλλαγή θα έρθει όταν βάλουμε τελεία στην ατιμωρησία, όταν ανοίξουμε τον δρόμο σε διαδικασίες για εξυγίανση και κάθαρση, όταν τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ευθύνονται για τα σκάνδαλα, όταν λειτουργήσουν επιτέλους απρόσκοπτα οι θεσμοί της Πολιτείας».

«Δεν  μας αξίζει αυτό»

Εισαγωγικά, ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση. «Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη γιατί βλέπω ανθρώπους κάθε ηλικίας, ανθρώπους απ΄ όλο το φάσμα της κυπριακής κοινωνίας, ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές καταβολές που τους ενώνει όμως ένα πράγμα. Μια απόφαση. Η απόφαση ότι τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα!» ,ανέφερε.   

«Από την ημέρα που εξήγγειλα την υποψηφιότητα μου, μέχρι αυτή την ώρα που βρίσκομαι στο βήμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενώνονται μαζί μας αποφασισμένοι. Δυναμώνουν τη φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας που απλώνεται παντού και βροντοφωνάζει: Κύπρος Μπορείς!», τόνισε.  

Πρόσθεσε πως γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαι σε μια συνεχή διαδρομή επικοινωνίας με την κυπριακή κοινωνία. Βλέπω τα προβλήματα και την απόγνωση, τις δυσκολίες που υπάρχουν στην καθημερινότητα, στα μικρά και μεγάλα που βασανίζουν την πλειοψηφία των ανθρώπων μας.  Για 35 χρόνια, υπηρέτησα τoν τόπο μας τόσο στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με αίσθηση χρέους, για την υπεράσπιση και προαγωγή των συμφερόντων και των θέσεων της χώρας μας. 

«Αυτό το χρέος με φέρνει σήμερα εδώ. Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια Κύπρο που μας πληγώνει. Την Κύπρο των φαινομένων διαφθοράς και της αύξησης των ανισοτήτων. Δεν μας αξίζει αυτό. Δεν αξίζει αυτό το τέλος σε αυτούς που έχτισαν αυτό τον τόπο. Δεν αξίζει αυτή η ανταμοιβή σε όσους έδωσαν ζωή και αίμα γι’ αυτή την πατρίδα. Δεν αξίζει στα παιδιά μας που ονειρεύονται να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ» , υπέδειξε.

«Μόνο δύο επιλογές»

Ακολούθως ο κ. Μαυρογιάννης ξεκίνησε να ξεδιπλώνει τις θέσεις του, αντιπαραβάλλοντας τη δική του υποψηφιότητα με εκείνην των άλλων δύο υποψηφίων, που διεκδικούν είσοδο στον δεύτερο γύρο.

«Σε αυτές τις εκλογές είμαστε τρεις οι υποψήφιοι που καταγράφουν δυναμική, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο μόνο επιλογές.  Γνωρίζετε όλοι ότι τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσαν πως θέλουν να πορευτούν στην ίδια τροχιά ως συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.  Στο βασικό αυτό ερώτημα εμείς επιλέξαμε ν’  απαντήσουμε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Τώρα είναι η ώρα για την προοδευτική αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας!», υπογράμμισε

Σύμφωνα με τον υποψήφιο, οι άνθρωποι του τόπου μας δουλεύουν ασταμάτητα, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την επιβίωση και την προκοπή. Και όμως. Οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν. Το χάσμα μεγαλώνει. Οι νέοι και οι νέες μας μοχθούν, αποκτούν την γνώση στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά οι πολιτικοί άρχοντες τους ανταμείβουν με σκάνδαλα αναξιοκρατίας, τους ρίχνουν στο περιθώριο. Οι καλύτεροι παραμερίζονται, οι ημέτεροι διορίζονται. Η αναξιοκρατία κόβει τα φτερά χιλιάδων νέων ανθρώπων. Τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής που έγιναν κανονικότητα αυτή την δεκαετία απογοητεύουν και εξοργίζουν ολόκληρη την κοινωνία.

«Εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχουν περιθώρια γι’ άλλα πισωγυρίσματα. Τα πράγματα μπορούν και πρέπει ν΄αλλάξουν!», υπογράμμισε. Εξήγησε πως όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης. «Η κυπριακή κοινωνία είναι μια κοινωνία κουρασμένη από αλλεπάλληλες κρίσεις.  Μια κοινωνία που ασφυκτιά αλλά είναι πολύ πιο μπροστά από το κράτος και την πολιτεία. Είναι μια κοινωνία απογοητευμένη από τα μεγάλα λόγια που πια δεν τα πιστεύει.  Μια κοινωνία με ανθρώπους εξαντλημένους από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Η κυπριακή κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους που ανησυχούν για το παρόν και φοβούνται τί θα φέρει το μέλλον. Όχι αδικαιολόγητα».

Είναι πολλά τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης. «Είναι και λυπούμαι που το λέω, εμπαιγμός της κυπριακής κοινωνίας, να εμφανίζονται σήμερα οι κύριοι Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης ως να θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης. Ανήκουν στην πλευρά που δημιούργησε τα προβλήματα ή που τα άφησε να γιγαντωθούν. Μαζί υπερασπίζονταν και ψήφιζαν στην Βουλή και στο Υπουργικό τις πολιτικές της παρούσας διακυβέρνησης, μαζί δηλώνουν ότι θα είναι οι συνεχιστές αυτών των πολιτικών», είπε ο υποψήφιος.

Ακρίβεια, στεγαστική και κοινωνική πολιτική

Το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πάντες αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια, δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επισημαίνοντας πως αρκεί μόνο να δούμε που βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στις πολιτικές στήριξης γι’ αντιμετώπιση της ακρίβειας, τέταρτη από το τέλος. Επέλεξε, ουσιαστικά, να ξεκινήσει να παρουσιάζει τις θέσεις του από το πρόβλημα που ταλανίζει ίσως τους περισσότερους Κύπριους σε μία εποχή πληθωρισμού.  

«Είναι αυταπόδεικτο ότι η παρούσα διακυβέρνηση και οι δύο επίδοξοι συνεχιστές της ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να λάβουν μέτρα για την ακρίβεια. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να εφαρμόσουν πολιτικές προς όφελος των πολλών», ανέφερε.

Εμείς επιμένουμε ότι λύσεις υπάρχουν. Είναι ανάμεσα σε άλλα:

  • Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες με την επιδότηση μέχρι και 100% για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα
  • Η αναθεώρηση και στοχευμένη εφαρμογή της ΑΤΑ
  • Η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%
  • Η κατάργηση της πολλαπλής φορολογίας στα καύσιμα

«Ποτέ προηγουμένως οι Κύπριοι δεν αντιμετώπιζαν στεγαστικό πρόβλημα», τόνισε ο υποψήφιος. «Την λύση δεν θα την φέρει το αόρατο χέρι της αγοράς, αλλά η αποφασιστική αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος με ολοκληρωμένη πολιτική. Με τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, ο οποίος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και εφαρμογής όλων των σχεδίων. Με την αξιοποίηση κρατικής γης ή γης που ανήκει στις τοπικές Αρχές. Με πολιτική κινήτρων για όλους, βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών», είπε.

Σημείωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κυπριακής κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. «Είναι απόλυτη ανάγκη και για εμάς ύψιστη προτεραιότητα, η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων ώστε να μη μένει κανένας άνθρωπος πίσω». Οι τομές του, εξήγησε, αφορούν:

  • Την  ριζική αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
  • Την δημιουργία υποδομών και προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης για παιδιά και ηλικιωμένους 
  • Την αναθεώρηση των επιδομάτων που δίνονται ώστε να συνάδουν με το κόστος ζωής
  • Την δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας, εκτός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για στήριξη των Ατόμων Με Αναπηρία 
  • Μέτρα που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων μας
  • Ουσιαστική στήριξη για τους εκτοπισμένους μας, τους συγγενείς των αγνοουμένων, των πεσόντων, των παθόντων της εισβολής.

Υγεία και εργασιακά

«Οι Κύπριοι πέτυχαν να έχουν μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση τα τελευταία χρόνια. Το ΓΕΣΥ. Δεν είναι μυστικό ότι κάποιοι εποφθαλμιούν ν’ αλλάξουν τον χαρακτήρα του. Θα βρουν πρόσφορο έδαφος αν βρεθούν στο πηδάλιο του κράτους οι συνεχιστές του κ. Αναστασιάδη βρεθούν στο πηδάλιο του κράτους. Το ΓΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί.

Με αυστηρές δικλείδες ελέγχου. Με ενίσχυση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων και με την πραγματική αυτονόμηση τους. Με συνολικές πολιτικές που να ανεβάζουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», συνέχισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Κάποτε ήμασταν περήφανοι για το βιοτικό επίπεδο που είχαμε στην Κύπρο, για τον σεβασμό που υπήρχε στις εργασιακές σχέσεις, για την στήριξη της οποίας τύγχαναν οι εργαζόμενοι. Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι παρόλο που δουλεύουν σκληρά μόλις που επιβιώνουν, σε δουλειές χωρίς δικαιώματα ενώ στο τέλος της διαδρομής τους περιμένουν λειψές συντάξεις. Οι δύο υποψήφιοι του Δημοκρατικού Συναγερμού έχουν ήδη τοποθετηθεί υπερ των αποφάσεων της κυβέρνησης τους και για τις συντάξεις και για τον κατώτατο μισθό και για τα εργασιακά δικαιώματα», πρόσθεσε.  

«Για εμάς η αξιοπρέπεια των εργαζομένων, η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτού του τόπου είναι απόλυτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό περιλαμβάνουμε στην πολιτική μας την κατάργηση της άδικης αποκοπής του 12% στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος έχοντας υπερκαλύψει τα απαιτούμενα έτη εργασίας. Γι΄αυτό είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις ελάχιστων υποχρεωτικών εργασιακών δικαιωμάτων και στην τροποποίηση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό», τόνισε.

Μεταναστευτικό

Ακολούθως, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως η αποτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος από την παρούσα διακυβέρνηση είναι ακόμα ένα κεφάλαιο που προβληματίζει την κυπριακή κοινωνία. «Οι λύσεις δεν βρίσκονται σε πολιτικές που θα κάτσουν κάποτε την Κύπρο στο σκαμνί για παραβίαση διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών.  Ούτε σε φράχτες που μυρίζουν διχοτόμηση και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα.  Οι λύσεις βρίσκονται στη σωστή και διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εκατομμυρίων που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην αποφασιστική προώθηση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υιοθέτηση δεσμευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο στα ευρωπαϊκά κράτη ανάλογα με τις δυνατότητες τους και στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με στόχο την ταχεία και δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου».

«Όλα αυτά που έχω αναφέρει πιο πάνω, μαζί με πολλά άλλα περιλαμβάνονται σε αυτό που από σήμερα ονομάζουμε πρόταση διακυβέρνησης. Την πρόταση διακυβέρνησης για την αλλαγή, η οποία έχει ολοκληρωθεί και θα αναρτηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα μας», εξήγησε.

Παιδεία και πολιτισμός

«Η αλλαγή ξεκινά από την παιδεία. Από τα παιδιά. Από την επένδυση στη μόρφωση, την καλλιέργεια και την εκπαίδευση τους. Οι Κύπριοι είμαστε άνθρωποι που στερήθηκαν και στερούνται κυριολεκτικά τα πάντα προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους την παιδεία και την γνώση. Το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Σε χιλιάδες γονείς, σε χιλιάδες παιδιά δεν αξίζει αυτό που περνούν σήμερα. Να μπαίνουν στα σχολεία ευτυχισμένα και να βγαίνουν από τα σχολεία με το άγχος της εξέτασης και του βαθμού, με κενά, με ελλείψεις, με πολλές πληροφορίες αλλά ελάχιστη γνώση και λίγα εφόδια. Είναι κρίμα», ανέφερε ο υποψήφιος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, υπέδειξε, θέτουμε την Παιδεία στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας. «Είναι η σοβαρότερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική, πολιτισμική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου. Για μας, ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης δεν αποτελεί απλά μια επιλογή πολιτικής. Αποτελεί κοινωνική ανάγκη. Θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ένα Πρότυπο Δημόσιο Σχολείο που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Ένα σχολείο σύγχρονο, για όλες και όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως οικονομικής ή κοινωνικής θέσης. Ένα σχολείο πρότυπο της κοινωνίας που θέλουμε να φτιάξουμε. Ένα σχολείο που δεν θα αποκλείει, αλλά θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και θα στηρίζει εκείνα που έχουν περισσότερο ανάγκη σε ένα περιβάλλον συμπεριληπτικό χωρίς διαχωρισμούς. Ένα σχολείο από το οποίο θα βγαίνουν μαθητές με κριτική σκέψη. Ενεργοί πολίτες με όραμα και δυνατότητες να χτίσουν την Κύπρο που πραγματικά μας αξίζει».

Η αλλαγή θα έρθει όταν ο Πολιτισμός βρεθεί στην θέση που του αξίζει, πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιάννης. «Με την Εκπόνηση και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό, η οποία να συνδιαμορφωθεί με τους ανθρώπους του Πολιτισμού, ώστε να παρέχει τα εφόδια και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για απρόσκοπτη καλλιτεχνική δημιουργία.  Με άμεση κατοχύρωση του καθεστώτος των εργαζομένων στους τομείς του Πολιτισμού. Με σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τον Πολιτισμό, με διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανομή τους και συμπερίληψη των τομέων Πολιτισμού και Δημιουργίας, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», είπε.

Ανάπτυξη και ενέργεια

Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι «η μετάβαση στην Κύπρο του αύριο πρέπει να στηριχτεί επίσης σε μια ψηφιακή Κύπρο. Που θα αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους, τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Μια ψηφιακή Κύπρος που θα εξαλείψει τη γραφειοκρατία και θα σέβεται την ιδιωτική σφαίρα. Που θα εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις».

Η αλλαγή, επεσήμανε, περνά μέσα από την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πράσινης μετάβασης, αειφορίας και αγροτικής ανάπτυξης. Με την εκπόνηση και υλοποίηση ενός νέου «Σχεδίου για τη Νήσο», ώστε να μπει τέλος στην άναρχη ανάπτυξη. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. «Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέρμα στις πρακτικές πρόσκαιρου κέρδους και αμφίβολης νομιμότητας, σε πρακτικές που πλουτίζουν τους λίγους, ζημιώνουν τους πολλούς και καταστρέφουν το περιβάλλον», σημείωσε.

«Βασικός στόχος της δικής μας διακυβέρνησης, είναι η αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζουν όλοι οι τομείς της οικονομίας. Σήμερα η οικονομική μεγέθυνση για να νοείται ως ανάπτυξη πρέπει να είναι αειφόρος.  Πέραν της ανάπτυξης των υπηρεσιών, της ναυαρχίδας μας που είναι η ναυτιλία μας και όλων των πρωτοπόρων τομέων, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον πρωτογενή τομέα, στην πλούσια παραγωγή της γης μας και φυσικά στην μεταποίηση σε ποιοτικά προϊόντα. Η διασύνδεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, με νέες αγορές στο εξωτερικό θα πολλαπλασιάσει την ήδη τεράστια συνεισφορά τους στην κυπριακή οικονομία. Μια ολιστική προσέγγιση και ένα νέο οικονομικό μίγμα, με όραμα και κοινωνική ευαισθησία, μπορούν να ανεβάσουν το τόπο μας πολύ πιο ψηλά», εξήγησε ο υποψήφιος.

Ακολούθως, χαρακτήρισε το κεφάλαιο «ενέργεια» ως την πιο παταγώδη αποτυχία αυτής της διακυβέρνησης και σε αυτή την αποτυχία οφείλονται πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα.  «Η αλλαγή θα έρθει με μια νέα ενεργειακή πολιτική. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό, είναι να υπάρξει ένας  μακροχρόνιος Ενεργειακός Στρατηγικός Σχεδιασμός και Προγραμματισμός που  θα καλύπτει όλες τις πτυχές της ενεργειακής στρατηγικής στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, τις μεταφορές, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Θα πρέπει να περιλαμβάνει φυσικά και το εθνικό ζήτημα της βέλτιστης αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας, με πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης, έχοντας ως γνώμονα  τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε.

«Για εμάς η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό γι’ αυτό  στοχεύουμε  στην παροχή της σε χαμηλές τιμές. Η στροφή της ηλεκτροπαραγωγής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τρόπο που να επωφελούνται οι καταναλωτές και η οικονομία, καθώς και η εισαγωγή το συντομότερο φθηνού φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, είναι για εμάς προτεραιότητες, προκειμένου να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε περαιτέρω.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως η πατρίδα μας είναι μια μικρή σχετικά χώρα με τεράστιες δυνατότητες, πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι μοιρολατρικά συνήθως αναφέρεται. «Γνωρίζετε όλοι ότι είχα την τιμή να την υπηρετήσω για πολλά χρόνια ως διπλωμάτης και ως διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την επανένωση της. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια και δίχως ίχνος υπερβολής ότι τίποτε απ’ όσα έχουμε χτίσει και δημιουργήσει και απ΄όσα θέλουμε να πετύχουμε, δεν είναι δεδομένο όσο υπάρχει κατοχή», τόνισε.

«Πραγματική ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική για το αύριο θα υπάρχει μόνο όταν επιλυθεί το Κυπριακό. Το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, του λαού μας ολόκληρου, της Κύπρου όπως την γνωρίσαμε, όπως την ζήσαμε βρίσκεται σε κίνδυνο. Απειλείται από το μακρύ χέρι της Άγκυρας που σφίγγει την θηλιά γύρω από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και έχει το βλέμμα της στραμμένο και στην υπόλοιπη μισή Κύπρο. Απειλείται από τον χρόνο που περνά και διαβρώνει την ελπίδα για λύση, δημιουργεί τετελεσμένα που θα είναι δύσκολο ν’ ανατραπούν, καθιερώνει συνείδηση διαίρεσης στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Εμείς που ζήσαμε την Κύπρο ενωμένη, εμείς που ζήσαμε τον κυπριακό λαό ενωμένο οφείλουμε να γίνουμε η γέφυρα, το πέρασμα σε ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον, να ξαναβρούμε τα νήματα που θα ενώσουν το χθες με το αύριο», υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος κινδυνεύει από την τουρκική επεκτατική πολιτική. Κινδυνεύει όμως και από τις μικροκομματικές αντιλήψεις, τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις, τις προσωπικές φιλοδοξίες. Κινδυνεύει από τις προσεγγίσεις που βρέθηκαν στο τιμόνι την τελευταία δεκαετία και έβαλαν σε πρώτο πλάνο άλλες προτεραιότητες, είτε το πολιτικό τους κεφάλαιο, είτε το εκλογικό τους κέρδος, είτε τον αθέμιτο πλουτισμό με όχημα την εξουσία που τους έδωσε ο λαός.

«Μπροστά στ’ αδιέξοδα που δημιούργησαν ως μαθητευόμενοι μάγοι, πιστεύουν αφελώς ότι το να αυτοπροσδιοριστούμε ως «προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ» ή να κουρνιάσουμε στην γωνιά μας και να βολευτούμε με τη μισή Κύπρο αρκεί να έχουμε την εξουσία, είναι η λύση. Όχι. Χίλιες φορές όχι», τόνισε.

«Δεν παραγράφουμε τη μισή μας πατρίδα. Δεν παραιτούμαστε από τον στόχο της ζωής μας. Μπορούμε λοιπόν να σπάσουμε το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Μ’ επίγνωση και συναίσθηση απαντώ απερίφραστα ναι. Και να μην υπάρχει ελπίδα, πρέπει να τη φτιάξουμε. Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να γυρίσουμε το παιχνίδι. Με αξιοπιστία, προσήλωση και απόλυτη επιμονή στο κεκτημένο της διαδικασίας και ιδιαίτερα  σε σχέση με την φύση και την μορφή της επιζητούμενης λύσης», ανέφερε ο υποψήφιος.

«Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όχι μόνο είναι ιστορικός συμβιβασμός αλλά μπορεί να αναδειχθεί σε ελκυστική διευθέτηση αν διαφυλάττει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της χώρας. Πρέπει να πείσουμε και την άλλη πλευρά γι΄ αυτό και πως στην Ευρωπαϊκή Κύπρο του 21ου αιώνα δεν χωρούν επεμβατικά δικαιώματα, εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», σημείωσε περαιτέρω. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, «με αδάμαστη αποφασιστικότητα μπορούμε να το πετύχουμε όσο και αν μοιάζει τιτάνια η προσπάθεια».

«Θέλουμε αλλαγή»

«Η πατρίδα μας πέρασε πολλά. Σκοτεινές στροφές σε μια αιματηρή πορεία. Απογοητεύσεις και πίκρες. Είμαστε ένας λαός που πέρασε πολλά. Πιστέψαμε αλλά προδοθήκαμε. Παλέψαμε αλλά νικηθήκαμε. Όμως επιζήσαμε. Χτίσαμε πάνω στα ερείπια. Δημιουργήσαμε πάνω στα συντρίμμια. Επιμείναμε, ξανασηκωθήκαμε, δουλέψαμε αδιάκοπα, ανοίξαμε πανιά κόντρα στον άνεμο. Έσπειραν όμως θύελλες στον δρόμο μας. Αδιέξοδα και ανασφάλεια, αβεβαιότητα και τεράστιες προκλήσεις στέκονται μπροστά μας. Μπορούμε και πρέπει να τα νικήσουμε!», υπογράμμισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.               

Ακολούθως έθεσε μία σειρά από ερωτήματα: «Θα συνεχίσουμε όπως είμαστε ή θα αλλάξουμε; Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα προστατεύει την κοινωνία ή τα μεγάλα συμφέροντα; Θέλουμε μια εξωτερική πολιτική αρχών, πολυδιάστατη και αποτελεσματική που να κερδίζει φίλους για την Κύπρο και τον αγώνα της; Ή να εκτρέψουμε την πορεία της χώρας με σενάρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ;  Θέλουμε μια οικονομία που να παράγει ευημερία για τους πολλούς ή θα πούμε στη νέα γενιά ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τους μισθούς πείνας και να απομονωθεί στα αδιέξοδα;

Θέλουμε να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο άνθρωποι καθαροί, έντιμοι, αυστηροί με τον εαυτό τους και διατεθειμένοι να συγκρουστούν με τη διαφθορά όπου κι αν βρίσκεται; Ή θέλουμε να συνεχίσουν να βρίσκονται στο τιμόνι οι βασικοί πρωταγωνιστές μιας Κυβέρνησης που μας βύθισε στα σκάνδαλα και στην ανυποληψία;», διερωτήθηκε.  

«Από σήμερα, από τώρα, από εδώ, από την μοιρασμένη καρδιά της Κύπρου, αντηχεί η φωνή των πολλών, η φωνή μας. Θέλουμε αλλαγή! Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Να πούμε μαζί: Κύπρος μπορείς! Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής!», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγάλη στιγμή του Μαυρογιάννη-Παρουσιάζει θέσεις, ποντάρει σε μαζικότητα

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ