Ο λόγος στον Μαυρογιάννη-Αναλύει το όραμά του σε μεγάλη προεκλογική εκδήλωση

Το στίγμα της υποψηφιότητάς του δίνει απόψε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην εκδήλωση που διοργανώνει στην Πλατεία Ελευθερίας, για να παρουσιάσει το όραμα και τις βασικές πτυχές του προγράμματός του.

Περιστοιχισμένος από κοινό (για την έλευση του οποίου επιστρατεύτηκαν και λεωφορεία) αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο του ΑΚΕΛ και όχι μόνο, ο υποψήφιος θα μιλήσει για την Κύπρο που μπορεί, όπως είναι και το σύνθημά του, παρουσιάζοντάς τους βασικούς πυλώνες των προτάσεων που θεωρεί ότι θα ενεργοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγάλη στιγμή του Μαυρογιάννη-Παρουσιάζει θέσεις, ποντάρει σε μαζικότητα

«Η Κύπρος μπορεί να γίνει ξανά ο φιλόξενος τόπος των ονείρων μας. Αρκεί να το θελήσουμε, να το ονειρευτούμε και να το πιστέψουμε», τονίζει, καλώντας όλους να συστρατευτούν μαζί του για να γυρίσει ο τόπος σελίδα.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα και ιεραρχούνται ψηλά από τους πολίτες σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Στη Πλατεία Ελευθερίας παρευρίσκονται, νυν και πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ όπως ο Γιώργος Κουκουμάς και ο Νίκος Κέττηρος. Επίσης, παρευρίσκεται ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ο Άντρος Κυπριανού και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Η εκδήλωση άρχισε με τραγούδια από τα παιδιά της χορωδίας Χαρίσμα.

Παρευρισκόμενοι, κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως "Ναι στη λύση, ναι στο μέλλον".

 

Στο βίντεο ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου ανέφερε: «Ήθελα πραγματικά πολύ να ήμουν μαζί σας απόψε. Γιατί ήθελα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να σφίξω το χέρι του αγαπητού μου Ανδρέα για να του ευχηθώ καλή δύναμη στον δύσκολο μα όμορφο αγώνα που επέλεξε να δώσει μαζί με όλους εσάς. Γνωρίζω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος βαθιά καλλιεργημένος, με τεράστιο απόθεμα γνώσεων, ειλικρινής και έντιμος», είπε.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ανέφερε πως «γνωρίζετε όλοι ότι βάδισα στην πολιτική μου πορεία με πρώτο στόχο την λύση του Κυπριακού. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι έτοιμος να εργαστεί για την λύση του Κυπριακού όπως την συμφωνήσαμε με τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει το κύρος και την αξιοπιστία να πείσει τους διεθνείς παίκτες, και  να ξαναδημιουργήσει την ελπίδα για τη λύση.  Την ίδια στιγμή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει όραμα για τον τόπο. Θέλει και μπορεί να δώσει λύσεις. Ο τόπος μας, οι άνθρωποι της Κύπρου αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητα τους, στην προσπάθεια τους για επιβίωση, για ποιοτική ζωή. Γι΄ αυτό χρειάζεται στο τιμόνι του τόπου ένας άνθρωπος που να έχει τις γνώσεις και την θέληση να διαβουλεύεται, να συνθέτει απόψεις, να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπορεί να πάρει την Κύπρο μπροστά».

«Αγαπητέ Ανδρέα, είμαστε μαζί σου, σύμμαχοι και συνοδοιπόροι για την αλλαγή που όλοι θέλουμε. Για την αλλαγή που μαζί θα πετύχουμε», ανέφερε τέλος ο κος Βασιλείου.

O Πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, Martin Schulz, ανέφερε:  «Γνωρίζω τον Αντρέα Μαυρογιάννη πολύ καλά, από πολύ παλιά. Δουλεύαμε μαζί σε διαφορετικούς καιρούς, σε διαφορετικές και δύσκολες περιόδους για τη χώρα, και όταν ήταν πρέσβης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ήταν συνομιλητής μας και εγώ ηγούμουν των Ευρωπαϊκών θεσμών, μπορούσαμε πάντα να βασιστούμε πάνω του», ανέφερε ο Martin Schulz.

«Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο άτομο με έναν σκοπό:  Να υπηρετεί πάντα όχι τα προσωπικά του συμφέροντα, αλλά αυτά της χώρας του. Και για αυτό, είμαι υπερήφανος που μπορώ να αποκαλούμαι φίλος του», είπε τέλος.

Ο Πρώην διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, Ozdil Nami, ανέφερε: «Επισκέφθηκα για πρώτη φορά τον Αντρέα Μαυρογιάννη απλώς για να πιούμε έναν καφέ και να γνωριστούμε, αλλά καταλήξαμε στο να κάνουμε το προσχέδιο για τη συμφωνία των αρχηγών, πίνοντας καφέ το 2014, κάτι που οδήγησε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που ισχύει για τον Αντρέα: ήταν ότι υπήρξε πάντα πολύ αποδοτικός, πολύ αποτελεσματικός, αποφασισμένος να κάνει πρόοδο. Ήταν ξεκάθαρο πως ο ομόλογος μου είχε πολλές γνώσεις. Ήταν έξυπνος και πολύ ειλικρινές άτομο.

Ο Αντρέας κατ' εμέ δεν είναι μονάχα ένας πραγματικός Κύπριος, αλλά και πραγματικός Ευρωπαίος. Έχει τεράστια πίστη στο μέλλον της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τεράστιες γνώσεις σε ό,τι αφορά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και το χρησιμοποίησε αυτό για να διευκολύνει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις, ώστε να εξομαλύνει την επανένωσή μας, αντί να την κάνει πιο δύσκολη.

Για αυτό, Αντρέα, καλέ μου φίλε, ξέρω πως αν σου δοθεί η ευκαιρία θα κάνεις ό,τι μπορείς για να προστατεύσεις όσα πετύχαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως τώρα και θα κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να αλλάξεις την κατάσταση στο νησί και να δημιουργήσεις μια καλύτερη Κύπρο για όλους τους Κύπριους. Για αυτό, σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτήν τη νέα πρόκληση.

Ο Χαμπής Τσαγγάρης, ο Χαράκτης είπε:  «Μας έχουν φέρει στα χείλη του γκρεμού και κρεμόμαστε απελπισμένοι για το μέλλον αυτού του τόπου. Μας έχουν στερήσει και την ελπίδα για να επιστρέψουμε σπίτι μας, στην κατεχόμενη γη μας. Η διαφθορά, έχει σκεπάσει την Κύπρο και έχουμε γίνει ρεζίλι στο εξωτερικό. Και την περηφάνεια μας για την κυπριακή μας καταγωγή, την κατάντησαν ντροπή. Τον πολιτισμό, τον έχουν πετάξει στα σκουπίδια. Και θέλουν τους δημιουργούς, ζητιάνους. Και το ζούμε όλοι και το ζω και εγώ στο πετσί μου», είπε σε δικές του δηλώσεις ο κος Χαμπής.

Σημείωσε σε πως «όταν κάναμε το Μουσείο Χαρακτικής στην Πλατανίστεια, το αγνόησαν εντελώς, δεν έδωσαν ούτε ένα σεντ, μέχρι που ήρθε η Κυβέρνηση Χριστόφια. Και όταν κάναμε το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπής στη Λευκωσία, γύρισαν την πλάτη τους και είπαν «δεν είναι δική μας δουλειά» και το κάναμε μόνοι μας. Και όταν μία εικονογραφημένη μου έκθεση διακρίθηκε διεθνώς, φρόντισαν και την έθαψαν και ευλόγησαν τα γένια τους. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, έχει έρθει η ελπίδα με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Άνθρωπος του πολιτισμού, που το έχει δείξει με τον τρόπο ζωής του, ότι έχει τον πολιτισμό μέσα του».

«Με συγκινεί πάρα πολύ όταν τον ακούω να λέει ότι, «για το καλό της Κύπρου πρέπει να επενδύσουμε στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στους ακούραστους υπηρέτες του πολιτισμού». Δεν είναι συνθήματα. Είναι αυτό που πιστεύει, που νιώθει και  θα κάνει. Θαυμάζω το θάρρος του που μπήκε στην προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές, για να προσφέρει ότι μπορεί για να ανατείνουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο μας. Και φυσικά είμαι μαζί του!», είπε τέλος.

Η Ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης Δρ. Μαρία Θεοδούλου, είπε:  «Γεια σας, Είμαι η δόκτωρ Μαρία Θεοδούλου, και είμαι ογκολόγος με εξειδίκευση στον καρκίνο του μαστού. Δουλεύω αποκλειστικά εστιάζοντας σε αυτόν τον τύπο των διαγνώσεων, για γυναίκες όλων των ηλικιών, όπως και για άντρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Φέτος, τον Οκτώβρη, που τιμούμε επιζώντες, θύματα και ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, σκοπεύω να τιμήσω τους άντρες. Όχι μόνο τους άντρες που διαγνώστηκαν οι ίδιοι με καρκίνο του μαστού, αλλά τους άντρες που στάθηκαν δίπλα στο έτερον ήμισύ τους, στις συντρόφους τους οι οποίες πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο», είπε από την πλευρά της η Δρ Θεοδούλου.

Πρόσθεσε πως γνώρισε τον Αντρέα Μαυρογιάννη όταν η σύζυγός του διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και ήρθε σε μένα στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, για θεραπεία και φροντίδα.

«Το ταξίδι της δεν ήταν εύκολο. Ήταν δύσκολο. Σε αυτήν τη συγκυρία γνώρισα τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν πάντα εκεί, πάντα παρών, μας έκανε ερωτήσεις συνεχώς, μελετούσε και συχνά μιλούσε εκ μέρους της όταν εκείνη φοβόταν να κάνει η ίδια τις ερωτήσεις της. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός πως κάποιος που ήταν τόσο σημαντικό πολιτικό πρόσωπο, που οι συμπατριώτες του στην Δημοκρατία της Κύπρου στηρίζονταν πάνω του για καθαρή σκέψη και στην ικανότητα του να λαμβάνει αποφάσεις με μεγάλη συγκέντρωση, μπορούσε να φορέσει διαφορετικό "καπέλο" και να έχει καθαρή σκέψη ώστε να λάβει αποφάσεις με μεγάλη συγκέντρωση για το καλό της συζύγου του», είπε.

Η δρ. Θεολόγου είπε πως «το ότι μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν για μένα πολύ εντυπωσιακό. Το έχω δει πολλές εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες φορές. Με τη διαφορά ότι στον Αντρέα υπήρχε μια καθαρότητα. Ένας ηθικός πυρήνας, μια ηθική δεξιότητα και υπεροχή που τον οδηγούσε, χωρίς να κοιτάει πίσω, στο να κάνει το σωστό για τη σύζυγό του ενόσω την ίδια στιγμή έπραττε το σωστό για τους συμπατριώτες του. Σε τιμώ αυτόν τον μήνα, Αντρέα, όπως θα τιμήσω και πολλούς άλλους».

Εκ μέρους της ομάδας υποστηρικτών χαιρετισμό απεύθυνέ η πρώην βουλεύτρια, Άννα Θεολόγου. Κατά τον χαιρετισμό της η Άννα Θεολόγου, είπε πως «είναι έντονη η συγκίνηση μου σήμερα, γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους πολλούς δημοκράτες. Αυτοί που νομίζουν ότι, το δημοκρατικό κριτήριο του λαού το έχουν ισοπεδώσει με τις πολιτικές τους εδώ και δέκα χρόνια, σήμερα περισσότερο από ποτέ αποδεικνύονται λάθος και τους το αποδεικνύετε όλοι εσείς».

Σημείωσε πως «αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν το πάρτι στην πλάτη των πολιτών καλύπτοντας το με εύηχα διλήμματα, σήμερα θα πρέπει να αντιληφθούν, με το πείσμα σας και τη δυναμική σας, ότι το πάρτι τους δεν θα συνεχιστεί ούτε μέρα παραπάνω. Το δίλημμα προς τους πολίτες δεν είναι σταθερότητα ή πισωγύρισμα όπως αναμασά σε όλες τις δημόσιες του τοποθετήσεις ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Άλλωστε η υποτιθέμενη σταθερότητα που θα ήθελε να περιγράψει τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη είναι η σταθερότητα στη διαφθορά και στην εξυπηρέτηση των λίγων έναντι των πολλών, η σταθερότητα στη φτωχοποίηση της εργατικής τάξης και των οικογενειών. Η σταθερότητα στην ανεπαρκή μισθοδοσία των νέων και στο χάσμα των εισοδηματικών τάξεων, η σταθερότητα στο ξεπούλημα των περιουσιών του κόσμου από τις τράπεζες και η παράλληλη στήριξη τους από τα λεφτά του φορολογούμενου. Η σταθερότητα στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Η σταθερότητα διεθνώς στην αναξιοπιστία και η σταθερότητα στην διολίσθηση του Κυπριακού στις χειρότερες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ».

Ανέφερε πως «το πραγματικό δίλημμα είναι σταθερότητα στην ασυδοσία της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού ή πορεία προς την εξέλιξη και την ευημερία όλων με γνώμονα το δίκαιο, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της Κύπρου στο σύνολο της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες. Και για εμάς αυτό δεν είναι δίλημμα.Γιατί για τους δημοκράτες ανθρώπους η απάντηση σε όλα τα πολιτικά διλήμματα είναι πάντα η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία που είναι πάντα απέναντι από τον πολιτικό αυταρχισμό, που κρατεί μέτρα και σταθμά. Η Δημοκρατία που περικλείει τον σεβασμό στους θεσμούς του Κράτους, τον σεβασμό στους νόμους και στο Σύνταγμα, που περικλείει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών της και την πρόνοια για τους ευάλωτους. Η δημοκρατία που σέβεται τον ίδιο της τον εαυτό. Μην μας βάζετε διλήμματα λοιπόν, διότι στην κάλπη, θα πάρετε την απάντηση που ποτέ δεν σας άρεσε. Και η απάντηση μας είναι και θα είναι πάντα η Δημοκρατία. Τι προτιμάτε σταθερότητα ή Δημοκρατία; Γιατί για πόσα χρόνια ακόμα θέλουν να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα και σταθερά τα ατιμώρητα διαχρονικά λάθη των ανθρώπων του Δημοκρατικού Συναγερμού;».

«Πόσα ακόμα λάθη θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι που κυβερνούσαν για δέκα χρόνια και εξυπηρετούσαν μόνο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα; Για πόσα χρόνια ακόμα θα πρέπει να ανεχόμαστε την πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη και τους συνεχιστές αυτής της πολιτικής όπως δήλωσε δημόσια ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης;Για πόσα χρόνια ακόμα θα τους ανεχόμαστε να καπηλεύονται τον πατριωτισμό, να τον αναγάγουν σε αρρωστημένο εθνικισμό και να υψώνουν τη δήθεν σημαία της υπευθυνότητας; Δέκα χρόνια δεν είναι πολλά. Δέκα χρόνια είναι πάρα πολλά. Και παρά το γεγονός πως είμαστε θυμωμένοι με όσα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, έχουμε όλοι το καθήκον να προσπαθήσουμε να ελευθερωθούμε από τα δεινά που είδαμε, βλέπουμε και κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε. Ζητούμε κάθαρση και τιμωρία. Ζητούμε ανατροπή της πολιτικής Αναστασιάδη, θέλουμε να μπει τέρμα στα σκάνδαλα, δεν θέλουμε άλλη σταθερότητα στη νεανική μιζέρια, δεν θέλουμε σταθερότητα στην εισοδηματική απελπισία, δεν θέλουμε το καράβι μας να παραμείνει ούτε λεπτό παραπάνω ακυβέρνητο, δεν θέλουμε άλλη δυστυχία στον τόπο μας», είπε η κα Θεολόγου.

Τέλος σημείωσε πως «η σημαντικότερη πράξη για τον κάθε ευσυνείδητο πολίτη μέσα από αυτή την εκλογική μάχη είναι να συνειδητοποιήσει ότι συμμετέχοντας στις εκλογές, ψηφίζοντας, συμμετέχει σε μια μεγάλη και συλλογική προσπάθεια εξέλιξης της πολιτικής στην Κύπρο. Είναι δεδηλωμένη απόφαση δημοκρατικής πράξης ως ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές του τόπου. Η δική μας η απάντηση στη εξέλιξη θα είναι πάντα η Δημοκρατία. Και ήρθε η ώρα να την καθορίσουμε δίνοντας ελπίδα στον τόπο στηρίζοντας τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, Τον άνθρωπο που δεν έχει πολιτικές εξαρτήσεις και δεν δίνει ανταλλάγματα, που πολιτεύεται με πρώτιστο στόχο την εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας, Τον άνθρωπο που δεν τον διακατέχει η υπεροψία, που με τις εμπειρίες και τις γνώσεις του μπορεί να μας βοηθήσει να σηκώσουμε τον τόπο από τον διεθνή ξεπεσμό της δεκαετίας που διανύουμε, Τον άνθρωπο που μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εργαστεί πάραυτα για λύση του Κυπριακού στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Τον ανθρωπιστή, τον οραματιστή, τον δημοκράτη Ανδρέα Μαυρογιάννη».

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα