Το παρασκήνιο στη ΔΗΠΑ για Προεδρικές-Θέλουν μπλόκο πρώην και νυν αξιωματούχων

Στην πιο κρίσιμη τους καμπή βρίσκονται οι εσωκομματικές διαβουλεύσεις στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, σε σχέση με την τελική απόφαση του κόμματος για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Μάριου Καρογιάν μαζί με το Κίνημα Οικολόγων, είναι τα μοναδικά κοινοβουλευτικά κόμματα που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τις αποφάσεις τους.  

Εντός της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας καταγράφονται διαφορετικές τάσεις, με τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να εκφράζουν ενδοιασμούς για τις επιλογές που βρίσκονται ενώπιον των οργάνων. Αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των διευρυμένων Επαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, οι πλείστες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο δεκαήμερο, πλην αυτής της Λευκωσίας που πραγματοποιείται απόψε.

Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η Επαρχιακή Λάρνακας-Αμμοχώστου, την Τετάρτη η Επαρχιακή της Λεμεσού και την Πέμπτη η Επαρχιακή της Πάφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των Επαρχιακών ακούστηκαν διάφορες απόψεις, οι οποίες θα διαβιβαστούν στην ηγεσία πριν τη λήψη της τελικής απόφασης. Πάντως, όπως σημειώνουν οι πληροφορίες στην Επαρχιακή της Πάφου ακούστηκαν αρκετές φωνές που εφιστούσαν την ανάγκη, έτσι ώστε να μην ληφθεί η απόφαση άμεσα, αλλά να υπάρξει καθυστέρηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.

Από την άλλη στη Λεμεσό κατατέθηκαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις με αριθμό στελεχών να εκφράζουν προβληματισμό για το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και να υπάρξει συντάυτιση με το Δημοκρατικό Κόμμα, κάτι που επισήμαναν ενδεχομένως μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα.

Πάντως όσοι βρίσκονται κοντά στο κόμμα, αντιλαμβάνονται πως τα πράγματα είναι αρκετά σύνθετα και δύσκολα, αφού ήδη έχουν δημιουργηθεί στρατόπεδα υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής. Αν και αρκετοί τολμούν να προβούν σε προβλέψεις, λέγοντας πως το κόμμα βρίσκεται μια ανάσα από τη στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο απλά, αφού δεν είναι λίγα τα στελέχη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράζουν έντονο προβληματισμό και δηλώνουν ανοικτά τη διαφωνία τους.

Υπενθυμίζεται πως πληροφορίες την τελευταία περίοδο φέρουν τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και υπηρέτησαν ή υπηρετούν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Βασίλης Πάλμας, ο Φώτης Φωτίου και ο Κυριάκος Κενεβέζος, έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση τους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ο κ. Πάλμας ετοιμάζεται για να αναλάβει επιτελικό ρόλο στο Επιτελείο Χριστοδουλίδη, ενώ υπήρξε αρκετή συζήτηση και στο παρασκήνιο για την επιλογή του κ. Χριστοδουλίδη να ανεβάσει στο Instagram φωτογραφία από γεύμα που είχε πριν από λίγες εβδομάδες με τον κ. Λακκοτρύπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ η ΔΗΠΑ-Ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις

Ωστόσο εντός της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας υπάρχει δυσφορία για τον τρόπο που τα συγκεκριμένα στελέχη λειτουργούν, γεγονός που εκφράστηκε με διαφόρους τρόπους προς την ηγεσία, η οποία πάντως παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και τηρεί στάση αναμονής, διερευνώντας όλα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια που πιθανό να προκύψουν. Ο προβληματισμός με τον οποίο η ηγεσία προσεγγίζει κάποια από τα επικρατέστερα σενάρια, αντικατοπτρίζει και οι διευκρινίσεις που ζήτησε ο Μάριος Καρογίαν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, από τον οποίο ουσιαστικά ζήτησε απαντήσεις, σε σχέση με τη φιλοσοφία της διακυβέρνησης που οραματίζεται και με ποιο τρόπο θα γίνουν σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που τον υποστηρίζουν.

Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι στηρίζεται από πολιτικές δυνάμεις με αποκλίνουσες θέσεις, ουσιαστικά ο Μάριος Καρογιάν ζήτησε να μάθει για παράδειγμα πιο ξεκάθαρες θέσεις σε σχέση με το Κυπριακό, την οικονομία, το ΓεΣΥ και άλλα κρίσιμα για τον τόπο ζητήματα, δεδομένων και των διαφορετικών απόψεων των ανθρώπων και των κομμάτων που τον στηρίζουν. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως στην αποψινή συνεδρία της Επαρχιακής της Λευκωσίας, μεταξύ των προτάσεων που θα πέσουν στο τραπέζι και συνδέεται με τη δυσφορία που εκφράστηκε για τα συγκεκριμένα στελέχη, είναι να υπάρξει μια «εσωκομματική ρήτρα», που θα απαγορεύει σε στελέχη του κόμματος που υπηρέτησαν τα τελευταία πέντε χρόνια ή ακόμα υπηρετούν την παρούσα Κυβέρνηση, να διοριστούν από την επόμενη, κάτι που ενδεχομένως να προταθεί για να τεθεί ως όρος και στον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα στηρίξει η ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Με αυτό τον τρόπο τα στελέχη που ήδη συζητούν αυτή την πρόταση, επιδιώκουν να μπλοκάρουν τους όποιους σχεδιασμούς ή συμφωνίες ενδεχομένως να υπήρξαν ή να υπάρξουν από τους διορισμένους σε θέση αξιωματούχου, απευθείας με τους υποψήφιους για την Προεδρία, παρακάμπτοντας το κόμμα. Τα ίδια στελέχη υποδεικνύουν, επιπλέον, πως για κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει γραπτώς η δέσμευση του υποψηφίου, έχοντας κατά νου και το κακό προηγούμενο με την έδρα της Λεμεσού.

Αυτή η πρόταση δεν θα αφορά μόνο τους προαναφερθέντες αξιωματούχους, αλλά και τα υπόλοιπα διορισμένα πρόσωπα από το κόμμα, όπως ο Χριστόδουλος Καϊσής καθώς επίσης και τα μέλη στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής  Υπηρεσίας (ΕΕΥ) και άλλων ανεξάρτητων Αρχών και οργανισμών δημοσίου δικαίου. 

Μάλιστα, τη συγκεκριμένη θέση ασπάζονται και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, τα οποία παρά το γεγονός ότι έχουν άποψη για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, σεβόμενοι πλήρως τα όργανα και τις διαδικασίες του κόμματος, δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια που να το ακυρώνει ή να το παρακάμπτει.

Οι εξελίξεις, πάντως, θα πρέπει να αναμένονται εντός της εβδομάδας, όπου θα διαφανεί και ποια είναι η θέση του Μάριου Καρογιάν, ο οποίος προς το παρόν ακούει όλες τις απόψεις, χωρίς όμως να έχει λάβει τις τελικές του απόφασης, πράγμα το οποίο, εάν εισακουστούν οι απόψεις των μελών των Επαρχιακών Επιτροπών, ενδεχομένως να πάει για τα τέλη του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ