Πυρά Μαυρογιάννη σε Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη-«Μεγαλοστομίες και επικοινωνιακά κόλπα»

Ο τόπος πλήρωσε και πληρώνει ακριβά προσωπικές φιλοδοξίες, εκλογικές σκοπιμότητες και κοντόφθαλμες αντιλήψεις και ο λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί ξανά αφελείς προσεγγίσεις που πίστεψαν ότι η τουρκική στρατηγική στην Κύπρο δεν είναι σοβαρή, είπε το ο υποψήφιος για την ΠτΔ Ανδρέας Μαυρογιάννης, κάνοντας αναφορά στους ανθυποψηφίους του Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν ο κύριος ομιλητής, το βράδυ της Πέμπτης, σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ, στη Λεμεσό, για την επέτειο της 1η Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του ΓΓ του ΑΚΕΛ, των Πρεσβευτών της Κίνας, της Κούβας και της Παλαιστίνης, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής και της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο.

Όπως είπε στην ομιλία του, «αυτή την ώρα που το Κυπριακό πρόβλημα είναι κυριολεκτικά στο παρά πέντε, ο λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί ξανά αφελείς προσεγγίσεις που πίστεψαν ότι η τουρκική στρατηγική στην Κύπρο δεν είναι σοβαρή και δεν τα εννοεί» και υπέδειξε ότι, λέγοντας αυτό, δεν διαχωρίζει τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού από τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, «γιατί είχαν και οι δύο λόγο και ρόλο στην πολιτική διαχείριση του Κυπριακού και σε αυτό πορεύτηκαν μαζί, ομόθυμα».

«Δεν είχε αντιδράσει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όταν ο κ. Χριστοδουλίδης έλεγε ότι η Τουρκία ρίχνει πυροτεχνήματα για την Αμμόχωστο, αλλά δεν θα προχωρήσει στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Αντίθετα, λίγο αργότερα δήλωνε ότι ο ίδιος εκτιμούσε πως δεν θα συνεχίσουν επιπρόσθετες προκλητικές ενέργειες όσον αφορά τα Βαρώσι», συμπλήρωσε.

Κάνοντας λόγο για «προσωπικές φιλοδοξίες, εκλογικές σκοπιμότητες και κοντόφθαλμες αντιλήψεις, τις οποίες ο τόπος πλήρωσε και πληρώνει ακριβά», ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε πως Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης προσπαθούν να διαφοροποιηθούν ο ένας από τον άλλον «με έναν τρόπο λίγο παράδοξο, καθώς ο ένας είναι ο original και ο άλλος το αντίγραφο και μπορεί σε μερικά πράγματα να τσακώνονται για το ποιος είναι ο original και ποιος είναι το αντίγραφο».

Ήταν όλοι μαζί, συνέχισε, «που καλλιεργούσαν την εικόνα ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, γιατί έχουν δήθεν θωρακίσει την Κύπρο, γιατί μπορούν δήθεν να στριμώξουν και να τιμωρήσουν την Τουρκία» και έκανε λόγο για «μεγαλοστομίες και επικοινωνιακά κόλπα που φιλοτεχνούσαν όλα αυτά τα χρόνια μία εικόνα, μα η πραγματικότητα στέκεται πλέον αδυσώπητη μπροστά μας».

Στην ομιλία του, ο Ανδρέας Μαυρογιάνης ανέφερε ότι ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι να ξεκινήσει μία σοβαρή, συνεπής και ουσιαστική προσπάθεια «για να καταλήξουμε επιτέλους σε ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού», δηλώνοντας έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο όπου διακόπηκαν, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και τις διαπραγματευτικές συγκλίσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δηλώνοντας έτοιμος να αναπτύξει πρωτοβουλίες μέσα από προτάσεις που θα οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις και εντέλει στη λύση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, η Κύπρος δεν έχει μέλλον και πως «ό,τι κτίζουμε, θα το κτίζουμε πάνω στην κινούμενη άμμο της κατοχής που μοιραία θα μας καταπιεί όλους, αν δεν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από αυτήν».

Απαντώντας σε όσους κάνουν αναφορές ότι η ΔΔΟ είναι ρατσιστική και αντιδημοκρατική, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως «μια λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. στον 21ο αιώνα, με την Κύπρο μέλος της ΕΕ, δεν είναι οδυνηρή υπαναχώρηση, αλλά αντίθετα είναι η μόνη καλή και η μόνη προσφερόμενη λύση του Κυπριακού».

Κάλεσε, επίσης, όλους να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επανενώσουμε τον τόπο μας, για να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι και να καταργηθούν οι εγγυήσεις, υποδεικνύοντας ότι στη σημερινή Ευρώπη υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ