Το νερωμένο κρασί στις ανοικτές πληγές της ΕΔΕΚ ελέω Προεδρικών

Με τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι εσωκομματικές διαδικασίες να μην έχουν επουλωθεί και να παραμένουν ανοικτές, η ΕΔΕΚ πορεύεται προς τις Προεδρικές Εκλογές, με το σκηνικό ωστόσο να μοιάζει ιδανικό, τουλάχιστον για όσους θέλουν να κερδίσουν χρόνο και να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.  

Πιο πρόσφατο παράδειγμα που απέδειξε σε όλους περίτρανα πως τα προβλήματα παραμένουν, διαιωνίζονται και με κάθε ευκαιρία θα έρχονται στην επιφάνεια, ήταν το επεισόδιο της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, όπου ο Κωστής Ευσταθίου, παρατήρησε πως άλλαξε θέση και μετακινήθηκε στο πίσω έδρανο, με τον Ανδρέα Αποστόλου να κάθεται πλέον μπροστά δίπλα από τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Στο ζήτημα δόθηκε συνέχεια από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος κάλεσε τον Κωστή Ευσταθίου, εάν θέλει να ενημερώνεται να πηγαίνει στα συλλογικά όργανα και τον βουλευτή Λευκωσίας να του απαντά πως, «είμαι και ήμουν εναντίον της παρωδίας του συνεδρίου του Μαΐου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοκορομαχίες για μια θέση στα έδρανα της Βουλής-«Δεν σε θέλω δίπλα μου»

Το θέμα έληξε εκεί, ωστόσο τα προβλήματα, οι κακές σχέσεις, η έλλειψη επικοινωνίας και η προβολή προς τα έξω ενός κόμματος που φυλλοροεί, συνεχίζονται και αυτό αποτελεί βραχνά και για την ηγεσία αλλά και για τα μέλη που διαφωνούν. Ωστόσο, στην εξέλιξη προστέθηκε πλέον ο παράγοντας των Προεδρικών Εκλογών, ο οποίος μακριά από τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο, επικοινωνιακά μοιάζει με σανίδα σωτηρίας για τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Κι αυτό επειδή εκεί που βρισκόταν απομονωμένος, με αρκετούς, μετά τις καταγγελίες που έγιναν εναντίον του, από τα υπόλοιπα κόμματα να τον προσεγγίζουν με επιφυλακτικότητα, πλέον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εκδηλώσεων που διοργανώνει το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εκδηλώσεις που κατά γενική ομολογία, έχουν ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα και συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό πολιτών, για τα δεδομένα της Κύπρου. Τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν μέχρι στιγμής στη Λάρνακα, τη Λεμεσό την Πάφο και κορυφώθηκαν χθες βράδυ στη Λευκωσία, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να βρίσκεται δίπλα από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αυτό λειτουργεί τόσο στο στενό κύκλο των μελών του κόμματος, όσο και ευρύτερα ως ενός είδους νομιμοποίησης της ηγεσίας του κόμματος, σε μια περίοδο που αυτή αμφισβητείται από σημαίνοντα στελέχη, όπως οι βουλευτές Ευσταθίου και Μυριάνθους, πρώην ιστορικά στελέχη, όπως ο Δώρος Θεοδώρου, ο Γιαννάκης Ομήρου, αλλά και ο μέχρι πρότινος ανθυποψήφιος του, Γιώργος Βαρνάβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βότσης Vs Νικόλας, Βαρνάβα Vs Σιζόπουλος και στη μέση ο Χριστοδουλίδης

Ωστόσο κι εδώ φαίνεται πως δημιουργούνται νέα δεδομένα αφού, το γεγονός ότι μια μερίδα στελεχών από τους διαφωνούντες, τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, τους φέρνει στο ίδιο στρατόπεδο με τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι έτοιμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους, να χαμηλώσουν τους τόνους και να κάνουν ένα βήμα πίσω στη διαμάχη με τη σημερινή ηγεσία του κόμματός τους, διατηρώντας ωστόσο τις διαφωνίες τους. Έτσι ερμηνεύεται εξάλλου και η παρουσία του Γιώργου Βαρνάβα στις προεκλογικές εκδηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το σίγουρο είναι πως τουλάχιστον για την επόμενη περίοδο, με δεδομένο πως η ΕΔΕΚ επίσημα αλλά και πολλοί εκ των διαφωνούντων μεμονωμένα, υποστηρίζουν και εργάζονται υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να υπάρξουν δημόσια οι αντιπαραθέσεις που είδαμε κατά τη διάρκεια των περασμένων δώδεκα μηνών. Βέβαια από την άλλη πλευρά, είναι και εκείνα τα πρόσωπα ανάμεσα στους διαφωνούντες, που έκαναν άλλες επιλογές, κυρίως εκφράζοντας τη στήριξη τους στην υποψηφιότητα Κολοκασίδη, η οποία θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις διαχρονικές θέσεις της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό.

Απομένει να διαφανεί εάν αυτά τα πρόσωπα θα βγουν μπροστά και θα προτάξουν τη διαφωνία τους, συντηρώντας παράλληλα τον ανοικτό πόλεμο με την επίσημη ηγεσία του Κινήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα συντείνουν πως το διάστημα μετά τις Προεδρικές Εκλογές θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους Σοσιαλιστές, αφού αναλόγως και των αποτελεσμάτων και των ενδεχόμενων ευκαιριών που θα δοθούν σε κάποια στελέχη, ίσως να υπάρξουν και οι ανάλογες ανακατατάξεις, όχι μόνο σε οργανικές θέσεις, αλλά και σε απόψεις σε σχέση με τα τεκταίνομενα εντός του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος γύρος στον πόλεμο ΕΔΕΚ και Παπαδάκη-Απέκρυψαν τις εισφορές του για το 2021

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ