Πίσω από τις ομιλίες του Αβέρωφ-Τα τρία βασικά συστατικά για την ανατροπή

Καθημερινές επαφές με τους πολίτες, συναντήσεις με διάφορους φορείς και θεσμούς, συσκέψεις με στελέχη του ΔΗΣΥ και μέλη των επιτελείων του και καθημερινές συγκεντρώσεις σχεδόν κάθε απόγευμα, περιλαμβάνει το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος γνωρίζει πως οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της υποψηφιότητας του. Μέχρι τώρα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μετρά και τις δύο πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις, στις δύο μεγάλες πόλεις και μπορεί να δηλώνει ευχαριστημένος, τόσο από την αθρόα προσέλευση όσο και από τον ενθουσιασμό των πολιτών που παρευρέθηκαν.  

Η πιο πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Λεμεσό και σε αυτήν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έδωσε το σύνθημα για ανατροπή. Και βέβαια όταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος μιλά για ανατροπή, σίγουρα δεν εννοεί ανατροπή της Κυβέρνησης, αλλά ανατροπή της εικόνας που δίδεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τον δείχνουν να υστερεί σημαντικών ποσοστών από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, από τον οποίο χάνει και στα σενάρια του δεύτερου γύρου.

Ποια τακτική όμως ακολουθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια των δημόσιων παρεμβάσεων του; Πώς προσπαθεί να αποδείξει στους πολίτες ότι αυτός είναι η σωστή επιλογή; Γιατί κάποιος που ανήκει στα χαμηλά ή μεσαία οικονομικά στρώματα της κοινωνίας και παραδοσιακά βρισκόταν στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς να εμπιστευτεί ξανά τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, τη στιγμή που υπάρχει η επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος εμφανίζεται ως κάτι νέο που θα φέρει μια νέα πνοή στα πράγματα; Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν τον Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος «έβγαλε όνομα» για τον ρόλο που κατέχει στο παρασκήνιο. Ο ίδιος άλλωστε επαναλαμβάνει σε κάθε ομιλία του για την κουβέντα που ακούγεται για τον ίδιο, πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις είναι από κάτω ο Αβέρωφ.

Κάθε ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ, αλλά και παρέμβαση του στις διάφορες τηλεοπτικές συζητήσεις που συμμετέχει, περιλαμβάνει τρία βασικά συστατικά. Το πρώτο είναι το κομμάτι της δικής του προσωπικότητας και του δικού του παρελθόντος. Το δεύτερο είναι οι αιχμές για την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και το τρίτο είναι οι πολιτικές προτάσεις, στις οποίες δίδει συγκεκριμένο περιεχόμενο που κακά τα ψέματα, είτε κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτές, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι είναι από τις πιο ουσιαστικές και τολμηρές που ακούστηκαν μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η καλλιέργεια της εικόνας του «πιο Προέδρου» και η μάχη των εντυπώσεων

Βλέπει στα μάτια το πρόβλημα

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου γνωρίζει πολύ καλά πως η εντύπωση που έχει ένα σημαντικό μέρος των πολιτών, ανάμεσα τους και ψηφοφόροι του ίδιου του του κόμματος, δεν είναι αυτή που θα ήθελε. Επιλέγει ωστόσο, κι αυτό είναι το αξιοσημείωτο και πρωτοφανές για τα κυπριακά πολιτικά δεδομένα- να μην κρυφτεί, να μην κάνει πως δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει πως τα ποσοστά αποδοχής του είναι ισχνά και επιχειρεί, θα μπορούσε να πει κάποιος, να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Αν κάποιος τρίτος που δεν έχει επαφή με την κυπριακή πραγματικότητα, κάτσει να παρακολουθήσει την ομιλία του Αβέρωφ την Τρίτη στη Γερμασόγεια, θα εντυπωσιαστεί. Όχι από τις υποσχέσεις και το λέγειν του, όχι από την κοσμοσυρροή και τον παλμό, αλλά από το γεγονός ότι ένας πολιτικός ανεβαίνει στο βήμα και ζητά συγνώμη για μικρά και μεγάλα πράγματα που έπραξε και δεν έπραξε. Για τη συμπεριφορά του, τη στάση του, τις παραλείψεις του. Αν αυτή η συγνώμη είναι ειλικρινής, εναπόκειται στον κάθε ένα, ανάλογα με το χρώμα των φακών του να το κρίνει. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια πολιτική στάση και μια προσπάθεια για να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των δυσαρεστημένων Συναγερμεικών που εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν την μίνι επανάσταση ψηφίζοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Δεν ζω στο κόσμο μου. Ξέρω τους προβληματισμούς σας. Ακούω τα παράπονα σας.  Καταλαβαίνω την απογοήτευση που νιώσατε πολλές φορές. Από όλους μας. Το πολιτικό σύστημα. Από εμένα προσωπικά. Απολογούμαι αν σας πίκρανα. Αν σας στενοχώρησα. Αν κάποια φορά δεν σας έσφιξα το χέρι. Αν δε σας απάντησα στο τηλέφωνο. Το ξέρω. Δεν κέρδισα τη συμπάθεια. Ούτε τη δημοφιλία. Ναι, δεν προστάτευσα το πολιτικό μου κεφάλαιο. Αλλά προσπαθούσα και προσπαθώ να προστατέψω την οικονομία μας», είπε στην πιο πρόσφατη ομιλία του στη Λεμεσό..

Συνέχισε σε αυτό το τέμπο λέγοντας πως, «είμαι δεκαετίες στην πολιτική. Ποτέ δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν απέφυγα τη μάχη. Ποτέ δεν πολιτεύθηκα με μισόλογα. Πέρασα δια πυρός και σιδήρου. Πάντα στο φως της μέρας. Πάντα μέσα από την κρίση των ψηφοφόρων. Λένε ότι, όπου σηκώσεις πέτρα, είμαι από κάτω. Για μένα, όχι μόνο πέτρες σηκώθηκαν. Αλλά και ογκόλιθοι».

«Πουθενά δεν με βρήκαν. Αυτό να ξέρετε: Αν με κρατούσαν, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ να διεκδικώ τη ψήφο σας. Κόντρα σε συμφέροντα που με ήθελαν υπάκουο. Επιμένω στην ταυτότητά μου. Ούτε ανεξάρτητος, ούτε εξαρτημένος. Ναι έχω ταυτότητα. Έχω θέσεις.  Έχω όμως και φίλους σαν και εσάς που στέκεστε δυνατά δίπλα μου και σας ευχαριστώ από καρδιάς. Προσωπικά, θα εξακολουθώ να κάνω αυτό που ξέρω καλά: Να γυρίζω τις πέτρες που βρίσκω στο δρόμο μου ανάποδα. Να ανοίγω δρόμους.  Για να λύνω προβλήματα και να ενώσω τον τόπο μου. Και μπορώ να τα καταφέρω. Γιατί, σε αντίθεση με άλλους, δεν φοβάμαι να τσαλακωθώ. Να ματώσω. Δεν αποφεύγω τα εμπόδια».

Αυτό που ουσιαστικά επιχειρεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι να παραδεχθεί πως όντως μπορεί να έκανε λάθη, μπορεί να κάνει διάφορες ενέργειες, οι οποίες όμως έχουν ως στόχο να εξυπηρετήσουν το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών. Δεν προσπερνά τις αρνητικές κριτικές, τις βλέπει κατάματα και απαντά. Κι αυτό είναι κάτι που στην Πινδάρου θεωρούν πως θα αποτιμηθεί θετικά από τους πολίτες και θα συμβάλει στην προσπάθεια για την ανατροπή.

Αποκαθήλωση Χριστοδουλίδη

Κακά τα ψέματα η αρχική ολομέτωπη επίθεση που είχε ακολουθήσει τις εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπου ουσιαστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου και τα υπόλοιπα στελέχη του ΔΗΣΥ, τον προκαλούσαν να αντιδράσει, διαδέχθηκε μια κάπως πιο ήπια μορφή επιθέσεων με αιχμές και στοιχεία που χαλούν την λανθασμένη κατά τους συναγερμικούς, εικόνα του καλού παιδιού που δημιούργησε ο τέως υπουργός Εξωτερικών.

Στην παρούσα φάση, είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια της Πινδάρου για να πληγεί όχι η υποψηφιότητα, αλλά η εικόνα του κ. Χριστοδουλίδη. Ακόμα και ο πιο καλόπιστος δεν μπορεί να μη σχολιάσει για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο Μανώλης Κυριάκου εκτός από το να αποστέλλει στιγμιότυπα οθόνης με τις ιδιωτικές ομιλίες του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε δημοσιογράφους, βρήκε χρόνο να περάσει κι από την προεκλογική ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι από τα κόμματα, μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός έσπευσε να ζητήσει απαντήσεις από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως οι παράλληλες επιθέσεις στην εικόνα του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον αφήνουν εκτός του πεδίου των επιθέσεων του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χωρίς ποτέ να αναφέρεται ονομαστικά, ρίχνει τις μπηχτές του.

«Για μένα η πολιτική δεν είναι το κυνήγι της δημοφιλίας. Είναι η μάχη να παραδώσουμε αυτόν τον τόπο στους επόμενους, καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε. Σε καμία περίπτωση δεν αγνοώ την αγωνία των συμπολιτών μου για ανανέωση και αλλαγές. Δεν παίζω όμως με τα συναισθήματά τους. Γιατί είναι κοροϊδία να μιλούν για ανανέωση, όσοι αντιγράφουν οράματα και προγράμματα», ανέφερε μεταξύ άλλων στη Λεμεσό.

«Είναι κοροϊδία να μιλούν για αξιοπιστία όσοι συμμετείχαν σε μια κυβέρνηση, και τώρα συντάσσονται με αυτούς που την ύβριζαν. Είναι κοροϊδία να μιλούν για διαφάνεια, όσοι κρύβουν πίσω από την πλάτη τους μια κοινοπραξία συμφερόντων και φιλοδοξιών, την οποία οι πολίτες έχουν, επανειλημμένα, απορρίψει. Οι άνθρωποι δεν μιλούν καν μεταξύ τους, και θα συνεννοηθούν πώς θα κυβερνήσουν;» πρόσθεσε.

Είναι ξεκάθαρο πως με αυτές τις επιθέσεις ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θέλει να προκαλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντήσει. Να μπουν σε ένα διάλογο από τον οποίο είναι σίγουρος ότι θα βγει νικητής, θεωρώντας πως στο τέλος ο κόσμος θα κατανοήσει πως οι ποιοτικές διαφορές που χωρίζουν τους δύο είναι αμελητέες. Από τη στιγμή ωστόσο που ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιλέγει να μην απαντά, να μη σχολιάζει και να διατηρεί χαμηλούς τόνους, σε μια προσπάθεια να μην θέσει σε κίνδυνο τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του, η σημερινή κατάσταση παρατείνει το ρευστό σκηνικό, αφού στον ΔΗΣΥ θεωρούν πως τότε είναι που θα αρχίσει η πτωτική πορεία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και παράλληλα η ανοδική για τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα κτυπήματα κάτω από τη μέση και ο χαρακτήρας των υποψηφίων

Ουσιαστικές προτάσεις

Όσοι εκ της θέσεως τους ή από ενδιαφέρον παρακολουθούν τις προεκλογικές ομιλίες των υποψήφιών αντιλαμβάνονται πως κάποιοι εξ αυτών περιορίζονται στην παρούσα φάση σε πιο γενικές προτάσεις και θέσεις που δεν αγγίζουν τον πυρήνα των ζητημάτων. Δεν μπαίνουν δηλαδή στην ουσία και επιλέγουν να αναγνωρίζουν προβλήματα και κενά χωρίς να προσφέρουν λύσεις. Αυτό που από μόνο του δεν είναι αρνητικό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές, συμβαίνει κυρίως για τις υποψηφιότητες Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη, οι οποίοι ήταν και οι τελευταίοι που ρίχθηκαν στην προεκλογική. Αντιθέτως, έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα αρκετοί από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, όπως ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο Μάριος Ηλιάδης και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Μαζί με αυτούς και ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος επιλέγει να μην κάνει αναφορές σε όλα τα θέματα που ενδεχομένως να ενδιαφέρουν κάποιους στο ακροατήριο, αλλά επιλεκτικά να αναφέρεται σε συγκριμένα θέματα.

Αυτό είναι που στην παρούσα φάση τον κάνει να ξεχωρίζει από τους δύο άλλους βασικούς υποψηφίους του. Αναγάγει το μεταναστευτικό ακόμα στα πιο μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά δεν μένει εκεί. Πάει στο Κονγκό για να συζητήσει. Εντοπίζει το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Λεμεσό και μεσολαβεί έτσι ώστε να βρεθεί λύση με τους ξενοδόχους. Αναγνωρίζει την προβληματική λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών και θέτει στο τραπέζι τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και εισηγείται τον ορισμό θητειών. Στο Κυπριακό επίσης με καθαρό λόγο τολμά να βάλει στο τραπέζι την ένταξη στο ΝΑΤΟ με τη λύση του Κυπριακού.

Αυτή η στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου να μην μπαίνει σε γενικόλογα ευχολόγια και να περιορίζεται με απλά λόγια στην ουσία, ουσιαστικά επιλέχθηκε για να αναδείξει, το γεγονός ότι πλεονεκτεί και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, παραγωγής πολιτικής και έμπρακτης υλοποίησης τους χωρίς πολλά φρουρού κι αρώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ