Η Χρυσή Αυγή, ο Στάλιν και οι ανιστόρητοι-Άναψαν τα αίματα στο debate

Σε υψηλούς ρυθμούς πραγματοποιήθηκε το χθεσινό, τέταρτο debete του ΡΙΚ, καθώς η σύνθεση του πάνελ ήταν τέτοια που ευνοούσε συχνά η συζήτηση να παίρνει φωτιά. Στο στούντιο βρίσκονταν ο πρόεδρος και υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο πρόεδρος και υποψήφιος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι αντάλλαξαν ουκ ολίγες φορές έντονα πυρά, αφήνοντας πίσω τους την υποτονικότητα και τους παράλληλους μονολόγους των προηγούμενων εβδομάδων.

Η διαμάχη ξεκίνησε με το καλησπέρα και συγκεκριμένα με το καλησπέρα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος, προτού πει οτιδήποτε ουσίας, εμφανώς αμήχανος, εξαπέλυσε μια επίθεση στο ΕΛΑΜ από έτοιμο κείμενο. Υποστήριξε πως δεν μπορεί να προσπεράσει ως κανονικότητα το γεγονός πως συζητούν με εκπρόσωπο από το κυπριακό παρακλάδι της νεοφασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τους χωρίζει χάος. Πρόσθεσε πως αποφάσισε να συμμετέχει για να στείλει μήνυμα ότι η απουσία ή παρουσία κανενός δεν μας φοβίζει και ότι ο φόβος και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν. Ο πολιτικός καθωσπρεπισμός, είπε, δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη να προστατέψουμε τη δημοκρατία μας, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία έχει τη δύναμη να έχει στους κόλπους της και στοιχεία που επιζητούν την κατάλυσή της, φτάνει να την προστατέψουμε.

Ακολούθως, ο κ. Μαυρογιάννης επιχείρησε διασύνδεση του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι «απόψε έχουμε μόνο ένα συνομιλητή», γιατί πολλές φορές απέδειξαν ότι είναι το ίδιο νόμισμα με δύο όψεις. Οι δύο είπε, και αυτός που λείπει, εννοώντας προφανώς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα ανταγωνιστούν για τις ακροδεξιές ψήφους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Χρίστου πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον κ. Μαυρογιάννη ότι διαβάζει κείμενο από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. «Ούτε εμείς χαιρόμαστε να καθόμαστε δίπλα-δίπλα, αλλά αυτό επιβάλλει η πολιτική συναίνεση», είπε, χαρακτηρίζοντας το ΑΚΕΛ το πιο αντιδημοκρατικό κόμμα. Απέρριψε τα περί Χρυσής Αυγής αλλά και τα περί σύμπλευσης ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ, λέγοντας πως η σύμπλευσή που γνωρίζουμε εμείς είναι «το γνωστό ΔΗΣΑΚΕΛ». Έφερε ως παραδείγματα το σκάνδαλο της Focus, τη Δρομολαξιά και τον Συνεργατισμό. «Έχετε δίκαιο σε ένα πράγμα, μας χωρίζουν πολλά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ. Εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα και στα ελληνικά ιδεώδη, συνέχισε, κι εσείς εκπροσωπείτε τα κατάλοιπα της Σοβιετικής Ένωσης. Τον Στάλιν, τον Λένιν, τον Τσαουσέσκου και όλους αυτούς τους κουμουνιστές που κατέσφαξαν την ανθρωπότητα, είπε.

Στην πορεία της συζήτησης, υπήρξαν διάφορες περιστάσεις κατά τις οποίες αποδόθηκαν στον Ανδρέα Μαυρογιάννη θέσεις του ΑΚΕΛ ή επισημάνθηκε η διαφοροποίησή του από αυτές, με τον ίδιο να τονίζει ότι δεν είναι φερέφωνο κανενός αλλά είναι περήφανος που η Αριστερά στηρίζει τη δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως δεν αμφισβητεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κ. Μαυρογιάννη αλλά υποστηρίζεται από το πιο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Κύπρου, που ανήκει στην ευρωπαϊκή ομάδα που αντιστρατεύεται την ολοκλήρωση της Ευρώπης. Λίγο αργότερα, ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι για χρόνια η Αριστερά έλεγε «ΕΟΚ ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και απόψε διαχωρίζει αυτά τα δύο, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να απαντά «Δεν με αφορά το ζήτημα» και να διευκρινίζει πως σε όλη του τη ζωή ήταν ευρωπαϊστής.

Από το Ισραήλ στην αξιοπιστία

Στο σημείο της συζήτησης για τις περιφερειακές συνεργασίες, ο κ. Χρίστου ανέφερε πως ο κ. Μαυρογιάννης μίλησε για τη σχέση με το κράτος του Ισραήλ, όμως το ΑΚΕΛ στη Βουλή έφερε ψήφισμα εναντίον του Ισραήλ για το θέμα της μεταφοράς της πρωτεύουσας. Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι και τα Ηνωμένα Έθνη το καταδίκασαν αλλά ο ίδιος δεν είναι ΑΚΕΛ, με τον κ. Χρίστου να του απαντά ότι υποστηρίζεστε από το ΑΚΕΛ και τον κ. Μαυρογιάννη να επαναλαμβάνει πως είναι περήφανος. Τότε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ αντέτεινε πως αν εκλεγείτε, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να είναι στην Κυβέρνηση και εδώ και δεκαετίες έχει τοποθετηθεί για το πώς βλέπει το κράτος του Ισραήλ και είναι ξεκάθαρα εχθρικό.

Στο θέμα αυτό επέμεινε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας πως δεν αμφισβητεί τις θέσεις του κ. Μαυρογιάννη, επισημαίνοντας μάλιστα πως είναι και γιος αγωνιστή της ΕΟΚΑ. Όμως, διερωτήθηκε, με ποια αξιοπιστία, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λέει ότι δεν έχει πρόβλημα να εμβαθύνει τη σχέση με το Ισραήλ, όταν το κόμμα που τον υποστηρίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ βάλλει κατά του Ισραήλ. Ευκαιρίας δοθείσης, ο κ. Νεοφύτου έριξε την σπόντα του και για τον κ. Χριστοδουλίδη, λέγοντας «και να αναφέρω και κάποιους που αρνούνται να έρθουν στα debate» και αμφισβήτησε την αξιοπιστία του να πείσει ότι θέλει για λύση, όταν μάζεψε όλους όσοι αντιμάχονται στο συμφωνημένο πλαίσιο.

«Δεν ξέρω σε ποια αξιοπιστία αναφέρεται ο κ. Νεοφύτου», απάντησε ο κ. Μαυρογιάννης, λέγοντας ότι αυτή έχει καταρρακωθεί, ιδιαίτερα όταν μιλούμε για την οικονομία, τα χρυσά διαβατήρια, τη διαφθορά και τη διαπλοκή και τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί.

Διαφωνία εκδηλώθηκε και σε σχέση με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ να υποστηρίζει πως αυτός υιοθετήθηκε με προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως αν κλείσουμε τα οδοφράγματα, θα σπρώξουμε τους Ευρωπαίους να άρουν την απομόνωση των Τ/κ, να πάρουν το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις και να χειροκροτούμε τους εαυτούς μας. Από πλευράς του, ο κ. Μαυρογιάννης διερωτήθηκε αν έπρεπε να μην δεχθούμε άνοιγμα των οδοφραγμάτων, εμείς που μιλούσαμε για ελεύθερη διακίνηση. «Μιλάτε ανιστόρητα, παράλογα, αποπροσανατολιστικά και δεν καταλαβαίνετε ότι τιμωρούμε τους εαυτούς μας», τόνισε. «Μπορεί να με λέτε ανιστόρητο, αλλά ξέρω πολύ καλά την ιστορία της Κύπρου», απάντησε ο κ. Χρίστου. «Θα ήταν το καλύτερο δώρο στην Τουρκία το κλείσιμο των οδοφραγμάτων», τόνισε από πλευράς του ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ.  

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενέργεια, ο κ. Χρίστου ανέφερε πως οι δύο συνομιλητές του παλιά υποστήριξαν τη δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας. «Ποτέ», αντιτάχθηκε ο κ. Μαυρογιάννης, με τον κ. Χρίστου να τον ρωτά αν γνωρίζει τις θέσεις του κόμματος που εκπροσωπεί. «Δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα», απάντησε. Ακολούθως, ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε πως ο ίδιος επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, επειδή δεν μπορούμε α λα καρτ να διαλέγουμε τις πρόνοιες που θέλουμε και να απορρίπτουμε τις άλλες. Πρόσθεσε ότι δεν θα δεχόταν αγωγό μέσω Τουρκίας για την Ευρώπη, γιατί θα γίνουμε όμηροι της Τουρκίας. Η συζήτηση συνεχίστηκε αναφορικά με το πότε θα αποδοθούν στους Τ/κ τα χρήματα από τον ορυκτό πλούτο, με τους δύο και πάλι να διαφωνούν.

«Μετά από δύο ώρες συζήτηση είδαμε και μια ταύτιση του Μαυρογιάννη με το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ και ο κ. Μαυρογιάννης λένε πως για όλα φταίει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και Συναγερμού», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κατηγορώντας τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για αναδίπλωση στο θέμα της ενέργειας, που στο παρελθόν ήταν «πιο προχωρημένος από μένα». Ο ίδιος, διευκρίνισε, δεν αποκλείει μετά τη λύση κυπριακό αγωγό προς την Τουρκία και όχι μέσω Τουρκίας, αλλά ο κ. Μαυρογιάννης συζητά θέμα φυσικού αερίου πριν από τη λύση. «Συζητώ για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου», απάντησε ο κ. Μαυρογιάννης, με τον κ. Νεοφύτου να απαντά ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να αλλάξει άποψη.

Ο προσανατολισμός της Κύπρου και οι δύο βάρκες  

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτό των γεωπολιτικών εξελίξεων και των νέων δεδομένων που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι υποψήφιοι σχολίασαν την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην παραστεί στη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, αλλά και γενικότερα την προσέγγιση που θεωρούν πως θα πρέπει να έχει η χώρα, τόσο απέναντι στη Δύση όσο απέναντι κι από τη Ρωσία.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο προσανατολισμός της Κύπρου ξεκαθάρισε όταν η χώρα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε, είπε, να επιλέγουμε αλά καρτ τι μας συμφέρει, ενώ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της απόφασης του Νίκου Αναστασιάδη να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Μάλιστα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και παράλληλα να εκφράσει την άποψη πως πριν το 1974 έγιναν λάθος χειρισμοί που οδήγησαν στην εισβολή, όταν η χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «νόμιζε ότι έγινε παγκόσμια δύναμη και αποφάσισε να μπει στους αδέσμευτους».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως είναι άλλο η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλο το ΝΑΤΟ. «Φτάνει πια να λέμε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι το ίδιο πράγμα. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ΕΕ εκ της φύσεως του είναι η υπέρβαση της διπολικότητας. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη από τη Βρέστη ως το Βλαδιβοστόκ», εξηγώντας πως αυτό ήταν μια ιδέας ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τρεις ομόκεντρους κύκλους, με τον πρώτο να είναι η Ε.Ε., ο δεύτερος οι χώρες με τις οποίες έχει αναπτύξει σχέσεις καλής γειτονίας και ο τρίτος η Ρωσία.

Απαντώντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου ο κ. Μαυρογιάννης διαφώνησε σε σχέση με την προσέγγιση του προέδρου του ΔΗΣΥ για το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας τη θέση, «Ευρώπη και μόνο Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι, «βεβαίως η σχέση με τις ΗΠΑ είναι  στρατηγική. Και βεβαίως συντασσόμαστε με τον ΟΗΕ και ενάντια σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και βεβαίως εναντία στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Την ίδια ώρα, απαντώντας στο ερώτημα για το ποια θα πρέπει να είναι η σχέση μας με τη Ρωσία, είπε πως, πρώτον θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τις αποφάσεις της ΕΕ, δεύτερον ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούμε ότι η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μας στήριξε, ενώ ως τρίτο σημείο ξεκαθάρισε πως ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει σαφήνεια ότι συμπεριφορές που εκφεύγουν από τη διεθνή νομιμότητα δεν μπορούν να είναι αποδεκτές.

Από την πλευρά του ο Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως η θέση του ιδίου είναι πως, «η Κύπρος θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις όχι γιατί το επιθυμεί, αλλά γιατί είναι αδύνατο να τις αποφύγει. Θα έπρεπε να θέσουμε θέμα στην ΕΕ πως είμαστε χώρα με πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ζητούμε τα ίδια μέτρα με αυτά που επιβάλετε εναντίον της Ρωσίας. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή».

Σε σχέση με τον προσανατολισμό της χώρας, ο κ. Χρίστου σημείωσε πως τον ψάχνουμε εδώ και δεκαετίες. «Αυτό από μόνο του δείχνει ότι έχουμε πολιτική μυωπία. Δηλαδή ήδη είμαστε με τα δυτικά κράτη. Πρέπει να αποκομίσουμε όσα οφέλη μπορούμε από τη συμμετοχή μας. Οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν διαρραγεί. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τις ξανακτίσουμε. Στην παρούσα κατάσταση με τις διεθνής εξελίξεις και όσα συμβαίνουν γύρω μας και με τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, θεωρώ δύσκολα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου», είπε ο κ. Χρίστου.

Η άρση του εμπάργκο και η άμυνα

Στη συνέχεια, η συζήτηση μεταφέρθηκε στο πεδίο της άμυνας και το πώς αυτή επηρεάζεται από την απόφαση των ΗΠΑ για άρση της απαγόρευσης για πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ χαιρέτισε ως θετική αυτή την εξέλιξη αφού, όπως είπε, οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, ωστόσο εκτίμησε πως από μόνη της η άρση του εμπάργκο δεν οδηγεί κάπου.

Από την πλευρά του ο Ανδρέα Μαυρογιάννης σχολίασε πως η άρση του εμπάργκο έχει πολιτικές προεκτάσεις. «Το πιο σημαντικό», είπε, «δεν είναι η δυνατότητα της ΚΔ να αγοράσει στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Είναι ότι μεγαλώνουν οι δυνατότητες μας. Σίγουρα η Τουρκία το έχει εκλάβει ως μήνυμα. Το είδαμε από τις αντιδράσεις τους. Το ότι τιμωρείται ο θύτης είναι κάτι, αλλά να μην έχουμε αυταπάτες. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από οποιαδήποτε άλλη χώρα ότι θα συνδράμει την Κύπρο σε περίπτωση επίθεσης. Μακάρι να έρθουν αλλά δεν υπάρχει δέσμευση. Δεν υπάρχει μια αντίστοιχη δέσμευση όπως αυτή που πήρε η Γαλλία έναντι της Ελλάδας:

Από την άλλη ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού εκθείασε τη σημαντικότητα της άρσης του εμπάργκο, υπενθύμισε μεταξύ άλλων μια αναφορά του Χρίστου Χρίστου στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη στην ΕΦ για αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης αμυντικών συστημάτων. Κι αυτό διότι αν ποτέ χρειαστούν δεν θα έχουμε ούτε ανταλλακτικά, ούτε πυρομαχικά. «Άρα», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «το εμπάργκο ήρθε στη σωστή ώρα για να έχουμε τη δυνατότητα και να έχουμε και από την πιο σύγχρονη σε εξοπλιστικά προγράμματα Αμερική».

Για τα θέματα της άμυνας της Κύπρου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπενθύμισε πως το 2022 έχουμε τον πιο ψηλό προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες από το 2001. Επενδύσαμε πολλά στην άμυνά και αποτελεί ευχή να συνεχίσουμε, αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση. Πρέπει να έχουμε οικονομία. Γιατί χωρίς οικονομία, ούτε άμυνά θα έχουμε, ούτε αξιοπιστία. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι επενδύουμε για την ασφάλεια του τόπου σε έξυπνη άμυνα. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία σε ότι αφορά την ποσότητα, είτε του στρατεύματος, είτε των εξοπλισμών. Όμως μπορούμε να έχουμε έξυπνα όπλα».

Χαιρετίζω επίσης γιατί αυτή η Κυβέρνηση η συνεργασία η περαιτέρω σύσφιξή των σχέσεων με την Ελλάδα, η αναβάθμιση με τη Γαλλία και άλλες χώρες και η στρατηγική σχέση που κτίζεται με το Ισραήλ μας βοηθούν αφάνταστα.

Για το θέμα της αμυντικής συμφωνίας με άλλες χώρες που έθεσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κ. Νεοφύτου είπε πως, ήδη έχουμε εμβαθύνει την αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ένας Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, παρευρέθηκε σε τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. «Επειδή η Τουρκία εδώ και καιρό πατά σε δύο βάρκες, κάνουν τους σχεδιασμούς και επενδύουν σε αυτό το τρίγωνο δημοκρατίας», πρόσθεσε.

 Σε ότι αφορά τις συνεργασίες της Κύπρου με γειτονικά κράτη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την επιδίωξη του εάν εκλεγεί να τις πάει ένα βήμα παραπέρα σε στρατηγικό επίπεδο. Υπενθύμισε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ εκτίμησε πως δεν συμφέρει στο Ισραήλ η Κύπρος να περάσει στον έλεγχο της Τουρκίας, όπως ούτε στην Αίγυπτο. «Είναι και για τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα,  σημαντική μια Κύπρος ενωμένη, χωρίς οποιαδήποτε εξάρτηση από την Τουρκία», πρόσθεσε.

Για το θέμα των στρατηγικών συνεργασιών με άλλα κράτη ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, πως αν είναι δυνατό θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτές τις συνεργασίες για να εμβαθύνουν και να ενισχυθούν με έμφαση στον τομέα της άμυνας. «Είναι απόλυτα καλοδεχούμενο το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτές τις χώρες. Η ένσταση μου είναι να παρουσιάζουμε την παρούσα κατάσταση ως να έχουμε πετύχει τεράστια αποτελέσματα και έχουμε θωρακιστεί, όπως έχει ακουστεί στο παρελθόν», υπέδειξε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ενέργεια και οικονομική κρίση

Στη δεύτερη ώρα η συζήτηση αναλώθηκε στα θέματα ενέργειας και της οικονομικής κρίσης, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να εκτιμά πως μπροστά μας βρίσκεται μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος με παγκόσμια οικονομική και επισιτιστική κρίση. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επιτέθηκε στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για το θέμα των ανακαλύψεων φυσικού αερίου, οι οποίες, όπως είπε, από το 2011 που ανακαλύφθηκε το πρώτο κοίτασμα παραμένουν στο βυθό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις του που, όπως υπογράμμισε, μπορούν να υιοθετηθούν από τώρα για να βοηθήσουν τους πολίτες με την ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας.

Ακολούθως, η συζήτηση μεταφέρθηκε στο θέμα των προτάσεων που στο παρελθόν Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης είχαν προβεί σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας μέσω αγωγού.

«Στην ουσία», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «έχουμε αρκετό φυσικό αέριο στην Κύπρο, όχι όμως να νομίζουμε ότι λύσαμε το πρόβλημα της Ευρώπης. Η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση γενικά από το φυσικό αέριο. Εδώ στην περιοχή μας έχει φυσικό αέριο η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Κύπρος. Ποιο είναι το πλεονέκτημα της Κύπρου; Ότι έχει σχέσεις καλές και με τις υπόλοιπες τρεις. Ενώ το Ισραήλ δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασίες με τον Λίβανο. Άρα ένα επιπρόσθετο συν με την Κύπρο είναι να συνεργαστεί με τις χώρες  Χωρίς λύση του Κυπριακού, υπάρχουν τα προβλήματα με τους Τουρκοκύπριους. Το Ισραήλ καλυτέρευσε μπορεί να συνεργαστεί με την Τουρκία και στον τομέα της ενέργειας. Άρα αν έχουμε λύση του Κυπριακού η Κύπρος μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος και η Κύπρος έχοντας ένα ισχυρό κράτος δίπλα της το Ισραήλ, να νιώθει περαιτέρω ασφάλεια, ότι οποιασδήποτε αγωγός από την περιοχή μας, ακόμα και προς την Τουρκία, νιώθουμε ασφάλεια».

Από την πλευρά του ο Χρίστος Χρίστου άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς και τις επιλογές της, διαφώνησε με τις θέσεις των συνομιλητών του για το θέμα του αγωγού προς την Τουρκία, άσκησε κριτική σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τη στάση τους για το πάγιο ταμείο και τον διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο και έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς σε σχέση με την κατασκευή του EastMEd, αφού όπως είπε, «η ΕΝΙ λέει ότι μπορεί να είναι έτοιμος μέχρι το 2025».

Στο καταληκτικό του σχόλιο ο Χρίστος Χρίστου είπε πως, «έχω ακούσει τον κ. Νεοφύτου να λέει ότι τα οικονομικά του κράτους είναι δεδομένα. Για να επιδοτούμε δωρεάν ρεύμα σε Τ/κ για δεκαετίες είχαμε λεφτά. Για να επιδοτούμε μετανάστες έχουμε λεφτά. Για να διασώσουμε τράπεζές υπάρχουν λεφτά. Αναφέρθηκε σε επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Την ίδια ώρα απορρίπτουμε τη βοήθεια στην κτηνοτροφία, την αλιεία και τη γεωργία. Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να σταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους στηρίξουμε», είπε.

Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως, «στην επερχόμενη μακράν ύφεση που θα πέσει η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται εμπειρία και αποφασιστικότητα να αποφύγουμε την ύφεση και θα το πετύχουμε με δυνατά κίνητρα στην οικονομία», ενώ ο Ανδρέας στο καταληκτικό του σχόλιο ανέφερε πως, «δεν είναι δυνατό όταν καίγεται το σπίτι σου, να μην προσπαθείς να το σώσεις και δεν μπορούμε να λέμε ότι η Κύπρος πάει καλά, γιατί μπορεί κάποιοι να είχαν ευκαιρίες, γιατί οι ευκαιρίες ήταν για τους λίγους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ