Καλεί Χριστοδουλίδη να τοποθετηθεί για τα fake προφίλ ο ΔΗΣΥ-«Ζήτημα ηθικής»

Να τοποθετηθεί ο ίδιος για το αν ισχύουν τα όσα καταγγέλθηκαν από πρώην συνεργάτη του  για τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Κολοκασίδης.  

Την ίδια ώρα η Πινδάρου, σε μια λιτή ανακοίνωση, υποδεικνύει πως αν οι καταγγελίες ισχύουν τότε προκύπτει ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης. 

«Αν αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αληθή και αν πράγματι ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ο ενορχηστρωτής συκοφαντικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε δημοσιογράφους και πολιτικούς, προκύπτει ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης και πρέπει να τοποθετηθεί ο ίδιος», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΗΣΥ. 

Εξάλλου απαντήσεις για το θέμα, ζήτησε και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Κολοκασίδης. «Εάν οι καταγγελίες του Μανώλη Κυριάκου (στην εφ. "Πολίτης") αληθεύουν, τότε προκύπτει και θέμα δημοκρατικής εκτροπής», αναφέρει σε ανακοίνωση του.

«Αναμένουμε από τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντήσει στα όσα λέει ο πρώην στενός του συνεργάτης:

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης χρησιμοποίησε τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών για να κτίσει την εικόνα του ως προεδρικός υποψήφιος;
  • Τα χρήματα που ο κ. Κυριάκου λέει ότι πληρώθηκε σε φάκελο, έχουν δηλωθεί στα προεκλογικά έξοδα του κ. Χριστοδουλίδη;  
  • Ο κ. Χριστοδουλίδης έδωσε ή όχι οδηγίες για δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό τη λασπολογία πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων;
  • Έδωσε ή όχι οδηγίες ο κ. Χριστοδουλίδης για την παράτυπη μετατροπή δημόσιας ομάδας στο Facebook σε ομάδα δήθεν υποστηρικτών του;»

«Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από τον κ. Χριστοδουλίδη. Όπως αναμένουμε επίσης ότι λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών, θα υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες Αρχές», καταλήγει ο κ. Κολοκασίδης.

Σημειώνεται ότι η καταγγελίες του πρώην συνεργάτη του Νίκου Χριστοδουλίδη, Μανώλη Κυριάκου, έγιναν την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Πολίτης», όπου μεταξύ άλλων ο κ. Κυριάκου κατήγγειλε πως του ζητήθηκε να ανοίξει ψεύτικους λογαριασμούς και να επιτίθεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα που ασκούσαν κριτική. «Μου ζήτησε να ανοίξω τέσσερις ψεύτικους λογαριασμούς, δύο άνδρες και δύο γυναίκες καθώς και μια σελίδα ειδήσεων. (...) Άνοιξα και τον λογαριασμό Alekow Triantafyllis τον οποίο έκανα με γραπτές οδηγίες του Χριστοδουλίδη τις οποίες έχω στην κατοχή μου με σκοπό να κτυπά άλλους πολιτικούς που ασκούσαν κριτική».

Μάλιστα ο Μανώλης Κυριάκου καταγγέλλει ότι σήμερα υπάρχουν αρκετά ψεύτικά account,  όπως η Antigoni Zisimou, Διονύσης Σολωμού, Alexandros Argyros. «Πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς», αναφέρει, «ήμουν εγώ και συγγενικά του πρόσωπα». Ο Μανώλης Κυριάκου καταγγέλλει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αποφάσισε να τον απομακρύνει, όταν είχε επιτευχθεί πλέον η συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα. «Μου ζήτησε εσπευσμένα να κλείσω όλους τους ψεύτικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν ήταν για τα πρότυπα του». Μάλιστα αναφέρει πως όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντιλήφθηκε πως ενδεχομένως να αποκάλυπτε τα όσα συνέβησαν στη μεταξύ τους συνεργασία, ζήτησε να τον συναντήσει, με τον ίδιο να απορρίπτει ακόμα και πρόταση για να επανέλθει η συνεργασία. Ο κ. Κυριάκου αναφέρει πως ο ίδιος αρνήθηκε τη συνεργασία. 

«Ανάρμοστη η επιλογή της σιωπής»

Μακροσκελή ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. «Τα όσα αναδεικνύει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2022 με τίτλο «Όταν ο εξ απορρήτων του Νίκου Χριστοδουλίδη τον αδειάζει» εγείρουν ερωτήματα καθώς και ζητήματα ηθικής για τον κ. Χριστοδουλίδη τα οποία χρήζουν την άμεση τοποθέτησή του», ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι, «όπως αποκαλύπτει στο εν λόγω δημοσίευμα ο κ. Μανώλης Κυριάκου, από τους στενότερους συνεργάτες του, ο κ. Χριστοδουλίδης έδινε εντολές για δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) με σκοπό την επίθεση στους επικριτές του, κυρίως δημοσιογράφων.  Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης φέρεται να είχε και άποψη ως προς το κατά πόσο ένας ψεύτικος λογαριασμός είναι «πειστικός» ή όχι, καθώς επίσης τροφοδοτούσε με παραπολιτικές πληροφορίες τις κατευθυντήριες γραμμές των επιθέσεων αυτών».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, «ασφαλώς και δεν επικροτούμε την επιλογή του κ. Κυριάκου να προβεί στις αποκαλύψεις αυτές και να δημοσιοποιήσει συνομιλίες του με τον κ. Χριστοδουλίδη εκ των υστέρων της εμπλοκής του και αφού έχασε την εύνοια του κ. Χριστοδουλίδη.  Εφόσον όμως έτσι έπραξε ο κ. Κυριάκου, προκύπτουν επιπρόσθετα ερωτήματα για την κρίση του κ. Χριστοδουλίδη ως προς την επιλογή των στενών συνεργατών του και τις σχέσεις που διαμορφώνει με αυτούς. Με ποια κριτήρια ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε και εμπιστεύτηκε τον κ. Κυριάκου; Έκρινε πως ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για τη δημιουργία των ψεύτικων λογαριασμών; Γενικά επιλέγει συνεργάτες οι οποίοι μπορούν να τον εξυπηρετήσουν σε «αποστολές» τέτοιας φύσης; Εργαλειοποίησε τον κ. Κυριάκου και ακολούθως τον απομάκρυνε κατόπιν παρεμβάσεων τρίτων;».

Η χρήση ψεύτικων λογαριασμών στα ΜΚΔ για επίθεση στους επικριτές ενός πολιτικού συνιστά την  ένδειξη πολιτικής παρακμής και εγείρει ερωτήματα ως προς το σύστημα ηθικών και πολιτικών αξιών του κ. Χριστοδουλίδη. Οι φερόμενες ενέργειες του κ. Χριστοδουλίδη αποτελούν σκοταδιστικές πρακτικές που δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία στην οποία πρυτανεύει η ελευθερία της έκφρασης, ούτε συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό που έχει ανάγκη η χώρα μας, υπέδειξε ο υποψήφιος.

Γνωρίζουμε από μελέτες για τον επηρεασμό εκλογών σε άλλες χώρες, όπως οι γκεμπελικές πρακτικές επίθεσης σε επικριτές μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα ΜΚΔ («φάρμες τρολ») αποτελούν το κατεξοχήν εργαλείο των λαϊκιστών πολιτικών αλλά και ξένων δυνάμεων, οι οποίες αποσκοπούν στον επηρεασμό του εκλογικού σώματος. Στην Κύπρο που οραματιζόμαστε δεν υπάρχει θέση για τέτοιες πρακτικές. Η ελευθερία της έκφρασης, η διαφάνεια και ο διάλογος θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της δημοκρατικής διεργασίας, υπογράμμισε.

«Δυστυχώς, η απόκρυψη του κ. Χριστοδουλίδη πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς στα ΜΚΔ μας εκπλήσσει. Ταυτόχρονα, πρόκειται για τον μοναδικό υποψήφιο ο οποίος αρνείται να συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις συμφωνημένες με όλα τα επιτελεία τηλεοπτικές συζητήσεις ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας. Διερωτώμαι, υπό το φως των αποκαλύψεων αυτών, αν η άρνηση συμμετοχής στον διάλογο και την αντιπαραβολή πολιτικών θέσεων αποτελεί επέκταση της ευρύτερης αντίληψης του κ. Χριστοδουλίδη για τις εκλογές: δηλαδή πως αυτές επηρεάζονται αδιαφανώς, με υπόγεια μέσα και χωρίς δημόσιο διάλογο», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης έχει την εντύπωση πως θα ήταν ποτέ δυνατόν να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας κάποιος ο οποίος κρύβεται πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς στα ΜΚΔ ως «τρολ»; Η επιλογή της σιωπής εκ μέρους του σε σχέση με τους δημοσιευθέντες ισχυρισμούς είναι ανάρμοστη και τυχόν επιβεβαίωση των ισχυρισμών αυτών ένδειξη ότι είναι ο ίδιος ακατάλληλος ως υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Καλώ τον κ. Χριστοδουλίδη να δώσει εξηγήσεις και να προσέλθει άμεσα σε πολιτικό διάλογο επί όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τις λύσεις που ο ίδιος προτείνει», κατέληξε.

«Μακριά από αθέμιτες πρακτικές»

«Τα όσα συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τους ψεύτικους λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προκαλούν θλίψη αλλά και θυμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης και σημειώνει πως , δεν είναι έτσι που πρέπει να διεξάγεται ένας πραγματικά πολιτισμένος, έντιμος και σύγχρονος προεκλογικός αγώνας».

Παράλληλα αναφέρει πως, «από την ημέρα της εξαγγελίας μου, είχα δηλώσει ότι προσπαθώ να έχω πάντα την αίσθηση του μέτρου, αυστηρότητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια. Κι έτσι θα συνεχίσω να λειτουργώ σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα. Με ήθος και διαφάνεια».

«Το ίδιο θα ήθελα να μπορώ να αναμένω και από τους ανθυποψήφιους μου. Να συζητήσουμε για θέσεις, στο φως, μακριά από αθέμιτες πρακτικές που απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς και αποξενώνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία», σημειώνει τέλος στην ανακοίνωσή του ο κος Μαυρογιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον