Ετοιμάζονται για τη δημοσκόπηση οι Οικολόγοι-Δεύτερη συνάντηση με Μαυρογιάννη

Τη δεύτερη της συνάντηση με τον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη θα έχει σήμερα το απόγευμα η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συνάντηση που εκκρεμούσε, καθώς με τους άλλους πέντε υποψήφιους, τους οποίους αξιολογούν για υποστήριξη, είχαν δύο συναντήσεις, ενώ με τον κ. Μαυρογιάννη είχαν μόνο μία. Ως εκ τούτου, κατά τη σημερινή συνάντηση θα ζητηθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις επί των απαντήσεων που έδωσε ο υποψήφιος και να γίνει ο σχετικός διάλογος, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για όλους.

Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα ζήτησε απαντήσεις επί θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητα, με στόχο να διαπιστώσει με ποιους υποψηφίους διαπιστώνεται η μεγαλύτερη συνταύτιση απόψεων, καθώς αναζητά το πρόσωπο με το οποίο θα συμπορευτεί στις Προεδρικές Εκλογές. Πέραν του Ανδρέα Μαυρογιάννη, έχει υλικό από τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργο Κολοκασίδη, Μάριο Ηλιάδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεκτιμούν όλα τα δεδομένα και μετά αποφασίζουν για τις Προεδρικές οι Οικολόγοι

Τα όσα προκύπτουν από αυτές τις απαντήσεις, θα συνεκτιμηθούν μαζί με τα αποτελέσματα της εσωκομματικής δημοσκόπησης, σε ειδική συνεδρίαση της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα τέλη του μήνα, ενδεχομένως στις 23.

Οι κάλπες για την εσωκομματικη δημοσκόπηση θα στηθούν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλα τα επαρχιακά γραφεία του κόμματος μέχρι τη Δευτέρα 19 του μήνα, ώστε να μπορέσουν όσα μέλη επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Όπως αποφασίστηκε, πέραν των θετικών ψήφων, θα μπορούν να δώσουν και αρνητικές, οι οποίες θα προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα.

Η δημοσκόπηση θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι με κάποιο τρόπο δεσμευτική για τα μέλη της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής. Αποσκοπεί στην καταγραφή των απόψεων της βάσης του κινήματος, ενώ είναι καλά γνωστές οι παράλληλες τάσεις που αναπτύσσονται εδώ και καιρό στο εσωτερικό των Οικολόγων. Υπάρχει κύμα στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Ανδρέα Μαυρογιάννη αλλά και κάποιων από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Η απόφαση για υποστήριξη τρίτου προσώπου, ωστόσο, δεν μπορεί να προκύψει από απλή πλειοψηφία, αλλά, βάσει του Καταστατικού, θα πρέπει να υποστηριχθεί από το 60% των μελών της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, ένα ποσοστό που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί δεδομένων των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται. Γι’ αυτό και κάποιοι θεωρούν ότι, εάν υπάρξει ξεκάθαρο αποτέλεσμα στην εσωτερική δημοσκόπηση, μπορεί να δοθεί μια πιο σαφής κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αν το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τις αποκλίνουσες τάσεις που εκδηλώνονται, δηλαδή βρεθούν δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι πολύ κοντά και διαπιστώνεται και η απαραίτητη συνταύτιση απόψεων, τότε ενδεχομένως να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους επικρατέστερους.

Οι Οικολόγοι προετοιμάστηκαν, μάλιστα, γι’ αυτό το ενδεχόμενο, προσδιορίζοντας στην τελευταία συνεδρία κάποια πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που θα ήθελαν να συζητήσουν, τα οποία δεν εμπίπτουν απαραιτήτως στις ευρύτερες θεματικές ενότητες για τις οποίες οι υποψήφιοι τους απάντησαν και θα ήθελαν να γνωρίζουν τις θέσεις τους επ’ αυτών. Ακόμη κι αν λάβουν απαντήσεις που θα τους ικανοποιούν και στα ζητήματα αυτά, όμως, δεν σημαίνει ότι οι διαφωνίες θα ανατραπούν και θα μπορέσουν τα συλλογικά όργανα συσπειρωθούν σε τόσο μεγάλο βαθμό γύρω από μία υποψηφιότητα. Γι’ αυτό και το σενάριο της ψήφου κατά βούληση παραμένει όχι απλώς υπαρκτό, αλλά για πολλούς στο εσωτερικό του κινήματος το πιο πιθανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ