Ψάχνουν φόρμουλα συνεργασίας οι τέσσερις ανεξάρτητοι-Το πρόσωπο στο επίκεντρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες ανάμεσα στους ανεξάρτητους υποψηφίους Αχιλλέα Δημητριάδη, Μάριο Ηλιάδη, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά και Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας τους στις Προεδρικές Εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι τέσσερις συνεχίζουν τη συζήτησή τους για εξεύρεση χρυσής τομής, με προτεραιότητα ως προς το άτομο που θα αποτελέσει την κοινή υποψηφιότητα, και αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για τέσσερα πρόσωπα που γνωρίζονται πολλά χρόνια και ο διάλογός τους, όπως επισημαίνουν πηγές, βασίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση αλλά και στις κοινές τους θέσεις σε κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό και η διαφθορά. Το σκεπτικό για συνένωση δυνάμεων εδράζεται στο γεγονός πως ο κάθε ένας από μόνος του κινείται σε χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και λειτουργεί εναντίον τους η λογική της χαμένης ψήφου. Αντιθέτως, θεωρούν ότι αν συμπορευθούν, η δυναμική που θα αναπτυχθεί θα είναι τέτοια που θα μπορεί να τους καταστήσει ρυθμιστές των εκλογών, με τους πιο αισιόδοξους εξ αυτών να κάνουν εκτιμήσεις που παραπέμπουν σε ποσοστά που προσεγγίζουν εκείνα που χρειάζονται για είσοδο στον δεύτερο γύρο. Αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απομακρυσμένο με τα σημερινά δεδομένα, πιστεύουν ότι η συνεργασία θα δημιουργήσει καινούρια, που θα ανακατέψουν την τράπουλα των Προεδρικών Εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο του διαλόγου καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθεί η φόρμουλα, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί ποιος από τους τέσσερις θα παραμείνει στην κούρσα των Προεδρικών. Οι ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι αφορούν την παρακολούθηση των δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων, την πραγματοποίηση εξειδικευμένης δημοσκόπησης για το θέμα αυτό και τον εντοπισμό του ατόμου που είναι σε θέση να καταφέρει καλύτερα να συνενώσει δυνάμεις. Δεν αποκλείεται, τελικά, να αποφασιστεί ένας συνδυασμός, έτσι ώστε να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα.

Ακολούθως, αφού αποφασιστεί το άτομο, γίνεται κατανοητό πως θα πρέπει να εξευρεθεί και η φόρμουλα της συνεργασίας. Μέχρι στιγμής ο κάθε υποψήφιος τρέχει τη δική του εκστρατεία, στη βάση του δικού του προγράμματος, έχει τις δικές του δημόσιες εμφανίσεις και το δικό του κοινό και θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος όλα αυτά να καταστούν κοινά. Πηγές αναφέρουν, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει εφόσον πρώτα καταλήξουν στο πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πρωτοπαπάς δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, παρόλο που ανακοίνωσε εδώ και μήνες ότι θα είναι υποψήφιος και συμμετέχει στις προεκλογικές διεργασίες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να θέσει το πρόγραμμά του σε δημόσια, ηλεκτρονική διαβούλευση και να προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις εντός Οκτωβρίου. Αντιθέτως, τα άλλα τρία επιτελεία εργάζονται σε πλήρεις ρυθμούς εδώ και κάποιους μήνες, με συχνές παρεμβάσεις επί ζητημάτων της επικαιρότητας και παρουσίαση θέσεων. Ο κ. Δημητριάδης, μάλιστα, ετοιμάζει συναυλία με το συγκρότημα «ONIRAMA», αφιερωμένη στους νέους και το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στο Pavillion, στη Λευκωσία, με δωρεάν είσοδο κατόπιν εξασφάλισης ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Πέραν, πάντως, των τεσσάρων, την έκβαση της προσπάθειας αναμένουν και τα δύο κόμματα που ακόμη δεν έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για τις Προεδρικές Εκλογές. Στην περίπτωση της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο γεγονός πως μια τέτοια σύμπραξη θα έχει συναινετικό χαρακτήρα, συμβατό με την δική της πρόταση για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, αν και αυτό αφορά κυρίως άτομα και όχι οργανωμένα κομματικά ή άλλα σύνολα. Στην περίπτωση του Κινήματος Οικολόγων, το ενδιαφέρον στρέφεται στο γεγονός πως τρεις από τους έξι υποψήφιους, οι απαντήσεις των οποίων στο ερωτηματολόγιο βρίσκονται υπό μελέτη στα συλλογικά όργανα, ανήκουν στην ομάδα των τεσσάρων, επηρεάζοντας τα δεδομένα που έχουν ενώπιον του το κόμμα.

Είναι πολύ πρώιμο σε αυτό το σημείο να διαφανεί κατά πόσο μια πιθανή συνεργασία μπορεί να έχει κομματική στήριξη, αφού δεν είναι καν ξεκάθαρο αν θα τελεσφορήσει. Ταυτόχρονα, ενώ οι τέσσερις υποψήφιοι δηλώνουν ότι δεν βιάζονται, τα δύο κόμματα πιέζονται από τα εσωτερικά χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει και ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να περιμένουν για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ τους. Είναι, ωστόσο, σαφές πως αν το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό της μέγιστης δυνατής δυναμικής, η συμπόρευση όσων περισσότερων συνιστωσών γίνεται θα εξυπηρετήσει τον στόχο καλύτερα, αν και η κομματική παρουσία ενδεχομένως να αφαιρεί «πόντους ανεξαρτησίας». Όπως όλα δείχνουν, οι απαντήσεις θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας