Οι κακές γλώσσες για Αβέρωφ και η απάντηση με γενναίες τομές στην Εισαγγελία

Όλο και πιο έντονη γίνεται, με αφορμή και την προεκλογική εκστρατεία η συζήτηση σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας, τις εξουσίες που έχει, τη διαδικασία διορισμού και την μη ύπαρξη θητείας για τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έθεσαν ακόμα πιο επιτακτικά το ζήτημα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξουν εκείνες οι αλλαγές που αφενός θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας ίσως της πιο σημαντικής Υπηρεσίας του κράτους και ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν με τρόπο για να ανακτηθεί το χαμένο της κύρος. 

Ο θεσμός της Νομικής Υπηρεσίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο αμφισβήτησης κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον λόγο ότι τόσο ο Γιώργος Σαββίδης όσο και ο Σάββας Αγγελίδης, υπήρξαν μέλη του Υπουργικού πριν διοριστούν, γεγονός που χρησιμοποιείται συχνά πυκνά από αρκετούς για να αφεθούν αιχμές ως προς την αντικειμενικότητα και την ακεραιότητα των αποφάσεων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο «φόρος διαφθοράς», τα διαβατήρια και οι δεσμεύσεις του πρώτου debate

Ανάλογες αναφορές έγιναν και στο πρώτο debate των υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές, όπου ένας εκ των υποψηφίων, ο Γιώργος Κολοκασίδης ο οποίος είναι και νομικός, δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν τους εμπιστεύεται, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα των διαβατηρίων, για το οποίο σήμερα καλούνται να λάβουν αποφάσεις, για υποθέσεις που θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, την ώρα που και οι ίδιοι ως Υπουργοί συμμετείχαν σε σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Το έντονο ύφος της άποψης του κ. Κολοκασίδη, άνοιξε στο debate το θέμα για τους ανεξάρτητους θεσμούς, ενώ έφερε ως παράδειγμα τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος είχε πει και το αλησμόνητο «ντροπή» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Πώς γίνεται», διερωτήθηκε ο Γιώργος Κολοκασίδης, από το «ντροπή», να φτάσαμε σήμερα στην πλήρη ταύτιση απόψεων Κυβέρνησης και Νομικής Υπηρεσίας».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν άφησε τις αιχμές του ανθυποψηφίου του να πέσουν κάτω και τοποθετήθηκε με τρόπο που λίγοι θα περίμεναν. Σε ότι αφορά τον Κώστα Κληρίδη, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο πως αν είχε τη δυνατότητα ως επόμενος Πρόεδρος να διορίσει τον Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θα ήταν η πρώτη του επιλογή. Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου του ΔΗΣΥ, έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό πως σε επίπεδο Κυβέρνησης, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Κώστας Κληρίδης βρέθηκε στο στόχαστρο, ενώ είναι γνωστός και ο τρόπος με τον οποίο αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μόλις λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια φορά και ένα καιρό η Αριστοτέλους κατήγγειλε διαφθορά...

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου όμως δεν έμεινε μέχρι εκεί. Προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω και πήρε θέση για το θέμα των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, σε δημόσιο κατήγορο και νομικό σύμβουλο του κράτους. Όπως είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο δημόσιος κατήγορος θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο και ο νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης δεύτερο. Μάλιστα πρότεινε όπως ο νομικός σύμβουλος του προέδρου να έχει θητεία πέντε χρόνων και να έχει τη δυνατότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τον αντικαθιστά, όπως μπορεί να πράττει κάθε πολίτης με τον δικηγόρο του.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο θέμα της θητείας, υποδεικνύοντας πως δια βίου είναι μόνο οι αθάνατοι της Ολυμπιακής Επιτροπής, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει να υπάρχει καθορισμένη θητεία για όλους τους αξιωματούχους. Επιπλέον δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τρόπο διορισμό των κρατικών αξιωματούχων, σημειώνοντας πως δεν μπορεί ένας Πρόεδρος να έχει τόσο ευρύ φάσμα εξουσιών, τονίζοντας πως θα πρέπει να περνούν κι από κάποια επιτροπή ή τη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφθορά: Η υποκρισία των νομοθετών, οι αερολογίες και τα λόγια του Αριστοτέλη

Σε μια περίοδο που ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρεί να αυξήσει τη δυναμική της υποψηφιότητας του και παράλληλα να αναχαιτίσει τη δυναμική της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, οι τοποθετήσεις του επί του συγκεκριμένου ζητήματος κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές. Εξάλλου ο ίδιος βρέθηκε πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να αφήνουν αιχμές για τη δράση του στο παρασκήνιο και την εμπλοκή του σε αποφάσεις που σχετίζονται με διαφθορά και διαπλοκή. Κάτι βέβαια που ποτέ δεν αποδείχθηκε, πέραν των όσων διακινούνται υπό τον τύπο φημών κυρίως από άλλους πολιτικούς χώρους.

Πάντως, όποιες κι αν είναι οι απόψεις και οι προεκλογικές εξαγγελίες του Αβέρωφ Νεοφύτου για το κομμάτι των ανεξάρτητων θεσμών, αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση, είναι πως σε μια περίοδο που μια σειρά από θεσμούς βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και υπό αμφισβήτηση, ανοίγει για τα καλά το ζήτημα και πλέον υπάρχει εύφορο έδαφος για αλλαγές που θα έχουν ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό, την ανάκτηση του κύρους και τη διαφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»