Στην ατζέντα της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ η απαγόρευση της τουριστικής βίζας για Ρώσους

Διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στο περιθώριο της συμμετοχής του στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται την Τρίτη 30 και Τετάρτη 31 Αυγούστου στην Πράγα της Τσεχίας.    

Ένα από τα κύρια ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να είναι η πρόταση της Εσθονίας και άλλων Βαλτικών χωρών καθώς και χωρών της ανατολικής Ευρώπης, για καθολική απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Ρώσους πολίτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, έχουν ταχθεί εναντίον της συγκεκριμένης ιδέας, ενώ αρνητικά έχει τοποθετηθεί και η Γερμανία, όπως και η Κομισιόν μέσω δηλώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Η καθιερωμένη άτυπη συνάντηση συντονισμού των μελών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (γνωστή ως Gymnich) πραγματοποιείται στην Πράγα στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο μισό του 2022.

Κατά την άτυπη συνάντηση δεν αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα της βίζας, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν σκέψεις για πρόταση αναστολής της συμφωνίας απλούστευσης της έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία, ενδεχόμενο που δεν θα απαγόρευε την έκδοση θεωρήσεων αλλά θα τις επιβράδυνε σημαντικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης μεταβαίνει στην Πράγα τη Δευτέρα, και αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης.

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Κασουλίδης θα έχει χωριστές διμερείς επαφές με τον Εσθονό Υπουργό Εξωτερικών Ουρμάς Ρεϊνσαλού και τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το Gymnich θα αρχίσει την Τρίτη με συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής και στη συνέχεια οι ΥΠΕΞ θα παρακαθίσουν σε δείπνο στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Το πρωί της Τετάρτης, οι ΥΠΕΞ θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις γύρω από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μετά το τέλος της συνάντησης η Τσέχικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα παραθέσει γεύμα στην παρουσία και των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ