Πέμπτη 1 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επιδιώκει να δει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Διαβήματα για να συναντηθούν στη Ν. Υόρκη

  28/08/2022 11:22
Επιδιώκει να δει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Διαβήματα για να συναντηθούν στη Ν. Υόρκη

Επιδιώκει να δει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Διαβήματα για να συναντηθούν στη Ν. Υόρκη

  28/08/2022 11:22

Γίνονται διαβήματα για συνάντηση του με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τον προσεχή Σεπτέμβριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αποδείξαμε την επιθυμία μας για λύση, έχω τη συνείδησή μου ήσυχη»

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν κατά την επικείμενη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα επιδιώξει κάποια εξέλιξη ώστε να υποβοηθηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε ότι «ήδη, γίνονται διαβήματα για συνάντηση με τον ΓΓ και βεβαίως η συνάντηση δεν αποσκοπεί παρά στη μεταφορά της ανάγκης να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνούνται και με τον ΓΓ».

Σε ερώτηση αν υπήρξε εξέλιξη μετά τις επαφές που είχε ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ κ. Μίροσλαβ Γιέτζα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε «όχι. ουδέν νεότερο. Όσο ενίσταται η Τουρκία, δυστυχώς υπάρχει μια υπαναχώρηση από αποφάσεις των ΗΕ. Και αυτό με λυπεί ιδιαιτέρως».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί η Κύπρος να συμμετάσχει στην προσπάθεια παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις απειλές της Τουρκίας, παρά τα όσα καταγράφονται με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας, συνεχίζει να υλοποιεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρακολουθείτε ότι η εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζει στο γειτονικό με το πρόσφατο εύρημα, τις γεωτρήσεις, στην παρουσία μάλιστα και ιταλικού πολεμικού σκάφους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοντά στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ, στο οικόπεδο 6, πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού (pics)

Σημείωσε επίσης ότι «όπως έχει σχεδιαστεί, και η TOTAL και η Qatar Petroleum θα προχωρήσουν στις έρευνες, ήδη προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες, συνεπώς, αυτό που απομένει είναι σε συζήτηση που θα έχουμε και με τις ευρωπαϊκές Αρχές, επιτέλους, να εντάξουν και την Κύπρο στους σχεδιασμούς απεξάρτησης της Ευρώπης από τις ανάγκες που έχει σήμερα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς αν χρονικά μπορεί να επισπευσθεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα που μπορεί να το καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι θέμα και των εταιρειών, οι οποίες θα επενδύσουν αναλόγως και των ευρημάτων. Παίρνουν κάποιο χρόνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοκκινίζει το θερμόμετρο σε ΑΟΖ-«Σύμβολο της βούλησης μας το Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας