«Ο Βοηθός σε 1000 και ο Γενικός σε 500 διαβατήρια-Ίσως πάμε στην Αρχή Διαφθοράς»

Αποκάλυψε τα επόμενα του βήματα σε σχέση με την έκθεση του για τα χρυσά διαβατήρια, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρεται λεπτομερώς στα ευρήματα του ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής που κλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως. 

Κατά την συνεδρίαση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στις ενέργειες τις Υπηρεσίας και τις έρευνες που διεξήγαγε, παραθέτοντας διάφορα προσκόμματα που βρέθηκαν ενώπιον του, ενώ δεν έλειψαν τα καρφιά στην Νομική Υπηρεσία, τονίζοντας πως τόσο ο Γενικός όσο και ο Βοηθός Εισαγγελέας, ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο ο Ελεγκτής επιρρίπτει ευθύνες για πολιτογραφήσεις, χωρίς να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια.

Όπως θέλησε να τονίσει ο Γενικός Ελεγκτής, ο Βοηθός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ως υπουργός συμμετείχε σε 1000 πολιτογραφήσεις και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ήταν σε περίπου 500 – 600 πολιτογραφήσεις.

Παράλληλα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αποκάλυψε πως το ζήτημα μελετάται από την Υπηρεσία του και αναμένεται να αποφασιστεί κατά πόσο θα παραπέμψει το θέμα, με την εμπλοκή Αγγελίδη και Σαββίδη, ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ο πρόεδρος της οποίας βρίσκεται παρόν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου.

Επιπρόσθετα, ο Γενικός Ελεγκτής, αναφερόμενος στις ενέργειες και τα ευρήματα της Υπηρεσίας του, έριξε καρφιά ξανά στην Εισαγγελία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «όλοι πολιτογραφήθηκαν από τον ίδιο ΥΠΕΣ, ο οποίος τώρα είναι μακαρίτης ο άνθρωπος. Αντί να ζητηθούν ευθύνες, άρχισαν να μας κατηγορούν», ενώ πρόσθεσε πως «ο Γενικός Εισαγγελέας μας κάλεσε σε τάξη». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η καυτή πατάτα των διαβατηρίων στα χέρια της Εισαγγελίας και το ορατό αδιέξοδο

Έδειξε ποινικά αδικήματα από δικηγόρους 

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε ως ποινικό αδίκημα την πρακτική δικηγόρων να υπογράφουν ως γνώριμοι επενδυτών για να εγγυηθούν τον καλό χαρακτήρα τους, σε περιπτώσεις στις οποίες υπήρχε αμφισβήτηση του κριτηρίου καλού χαρακτήρα για την πολιτογράφησή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Όπως αναφέρει και η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε 12 από τις 20 περιπτώσεις που εγκρίθηκαν για πολιτογράφηση μετά τις 18/8/2020, τα πρόσωπα που δήλωσαν στο Έντυπο Μ127 ότι γνώριζαν τον αιτητή και βεβαιώνουν για τον καλό του χαρακτήρα και αφοσίωσή του, ήταν υπάλληλοι του γραφείου του παρόχου (δικηγόρου) μέσω του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση και σε αρκετές περιπτώσεις ως διεύθυνση αναγραφόταν η διεύθυνση του παρόχου.Στο Έντυπο οι δύο εγγυητές καλούνταν να δηλώσουν ότι δεν είναι δικηγόροι, πράκτορες (agent) ή συγγενείς του αιτητή και ότι τον γνωρίζουν και μπορούν να εγγυηθούν για τον καλό του χαρακτήρα.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ζήτησαν όπως τους δοθούν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις περιπτώσεις. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, και η Νομική Υπηρεσία έχει ζητήσει όλα τα ονόματά που έχει στη διάθεσή της η ΕΥ, ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση υποθέσεων.

Ευθύνες σε δικηγόρους και για συλλογικές αιτήσεις

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσής  του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και σε πολλές περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, που προωθήθηκαν ως συλλογικές αιτήσεις από τα δικηγορικά γραφεία που ανέλαβαν την εκπροσώπησή τους.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το 75% των αιτήσεων μέχρι τις 13/9/2016 γινόταν στο πλαίσιο συλλογικών επενδύσεων, ενώ τα πρόσωπα δεν είχαν μεταξύ τους καμία σχέση. Για τις περιπτώσεις αυτές, απέδωσε ευθύνες στους δικηγόρους που τους εκπροσωπούσαν.

Οροφοδιαμέρισμα 555 τ.μ. σε πύργο, πωλήθηκε με μειωμένο ΦΠΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γενικός Ελεγκτής και στην ακαταλληλότητα των μηχανισμών ελέγχου του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο, όπως είπε, δεν προνόησε να έχει ξεχωριστό μητρώο για τους αιτητές του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ώστε να αποφεύγεται η χρήση του μειωμένου ΦΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως είπε, η απώλεια €19 εκ. από τα έσοδα από το ΦΠΑ, αφορά σε σπίτια με εμδαβόν μεγαλύτερο τον 250 τ.μ., ενώ αναφέρθηκε και σε περίπτωση οροφοδιασμερίσματος σε πύργο στη Λεμεσό, με εμβαδόν 555 τ.μ. αξίας €14,5 εκ., για την πώληση του οποίου χρεώθηκε μειωμένο ΦΠΑ.

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»